75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 листопада 2016 р.

Просувала українство як могла…


    Листопадове засідання літературного об’єднання «Дивослово»  було присвячене 155 - річниці з дня народження херсонської письменниці, поетеси, громадської діячки Людмили Олексіївни Василевської – Березіної, більше відомої під романтичним літературним псевдо – Дніпрова Чайка.
    Місцеві літератори розширили рамки свого засідання та запросили на свою зустріч – подорож з Дніпровою Чайкою, її життєвим та творчим шляхом молодь – старшокласників Каланчацької ЗОШ  I-III ступенів № 2. Юнаки та дівчата залюбки завітали до бібліотеки та протягом майже двох годин, затамувавши подих, перебували в прекрасному полоні  патріотичною настрою, морських навівань, краси природних явищ та багатства почуттів, навіяних чудовими творами нашої поетеси.

    Літературний вечір був підготовлений та проведений за ініціативи бібліотекаря центральної районної бібліотеки Ірини Добровольської та вчителя історії та правознавства, активної учасниці літературного об’єднання «Дивослово»  Галини Нігачової.
   Вчителька розпочала захід вступним словом, поділилася враженнями від відвідин Херсонської обласної бібліотеки для дітей, якій присвоєно ім’я Дніпрової Чайки. 
   Цікавою є біографія письменниці…  Ведуча заходу, бібліотекар Ірина Добровольська зупинилася на основних віхах життя письменниці та розповіла про її творчий шлях, зосередила увагу присутніх на тому, який вагомий вклад в літературознавство Херсонщини внесла наша знаменита письменниця. Ще раз нагадала молоді, що ім’я Дніпрової Чайки з гордістю носить Херсонська обласна бібліотека для дітей й що це є дуже символічним.
   Вона наголосила, що життєвий шлях Дніпрової Чайки був сповненим радісних емоцій, романтичних надій, жорстоких розчарувань, гірких потрясінь і пройшов у психологічних колізіях та боротьбі за ствердження індивідуального “Я”.
   Бібліотекар, зауважила, що в українському літературному процесі кінця XIX – початку XX століття помітну роль відіграли письменники, які стояли на загальнодемократичних позиціях. Своєю творчістю і громадською діяльністю вони так чи інакше допомагали народу в його визвольній боротьбі і внесли посильний вклад у розвиток української національної культури. Однією з таких письменниць була Дніпрова Чайка. Ідейно-творчий шлях Дніпрової Чайки був нерівний, складний, але основний напрям її творчості свідчить про те, що письменниця боролася проти світу насильства і соціальної несправедливості, закликала до активної дії за новий, справедливий для народу суспільний устрій.
   Далі Ірина Петрівна перейшла до творчості…
    Вірші, оповідання, лібрето дитячих опер...
Буря
Реве вітер серед плавні,
Верболіз ламає,
По Дніпрові, наче вівці,
Хвилі наганяє, -
Наче вівці білорунки
В ревучій отарі;
Сивий місяць, наче чабан,
Виглядає з хмари.
…Реве вітер, аж до хвилі
Верби нахиляє,
Бідну вербу люте горе
Додолу згинає.
       Стогне вітер, чайка скиглить,
    Ведуча вечора наголосила, що  довгі роки творчі зв'язки єднали Дніпрову Чайку з осново­положником української музичної культури М. В. Лисенком. Саме на лібрето Дніпрової Чайки композитор створює свої три ди­тячі опери.
     Юнакам та дівчатам було цікаво дізнатися, що починаючи з 1887 року письменниця друкувалася здебільшого в періодиці Західної України. Особливий інтерес у сучасників і найвищу оцінку критиків викликали поезії в прозі «Морські малюнки», «Тень несозданных созданий», «Дві птиці», «Морське серце», «Тополя», «Хвиля». В творах – яскраві образи, милозвучна мова, глибокий зміст привертають увагу читачів і критиків до творів Дніпрової Чайки.
    Наша Дніпрова Чайка - цікава постать на терені літературної Таврії та України, натура діяльна, енергійна, безпосередня у вираженні своїх почуттів і внутрішніх станів. Її життєва активність характеризувалася непересічністю й різноспрямованістю. Вона бралася за багато справ і чимало 
намагалася зробити, на прикінці життя Дніпрова Чайка написала:  «Я просувала українство як могла». Саме так, силою свого таланту, громадянською позицією, освіченістю, розумом вона пробуджувала в серцях людей високі прагнення. 
     До зустрічі з молоддю були підготовлені цікаві відео-роліки. Розповідь  супроводжувалась  й слайд - шоу з безсмертною музикою Шопена, а  юнаки та дівчата читали  вірші і прозові твори письменниці.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *