75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

9 листопада 2021 р.

Українська мова – найкраща пісня в стоголоссі мов!

  
   День української писемності та мови традиційно відзначають 9 листопада вже понад два десятки роки поспіль.   За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської України-Русі.
    Бібліотеки Каланчацької централізованої системи разом з усією країною старанно готувалися до відзначення  свята української мови.
    Каланчацька центральна бібліотека  до Дня української писемності та мови підготувала дві книжкові виставки «Витоки української писемності», традиційну і віртуальну. На ній можна знайти матеріали, що засвідчують факт приналежності української мови до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї  і те що її носіями є понад 45 мільйонів чоловік, більшість яких живе в Україні. Хоча українську мову  можна почути  також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, США, Бразилії, Аргентині  та інших країнах, де мешкають українці.
Екскурс  у давнину «Загадки писемного знака» пройшов у  Гаврилівській сільській бібліотеці. Основна  мета  якого  розповісти про роль мови у житті людини, вшанувати пам’ять славнозвісних просвітителів слов’ян – Кирила та Мефодія, розповісти про українських діячів, які сприяли розвитку української писемності та мови.  
Формувати свідоме ставлення односельчан  до власної мови,  виховувати патріотичні почуття, повагу до історичної спадщини, до видатних особистостей минулого, розвивати інтерес до вивчення мови – мета книжкової виставки «Звучи, моя мова чарівна» та віртуальної  літературної зустрічі «Скарб, якому немає ціни», що відбулися в Олексіївській книгозбірні.
  
  
Книжково – ілюстрована виставка «Українську мову вивчай – патріотом України ставай» (Олександрівська філія), тематична поличка «Зроби подарунок  Україні! Переходь на українську!» (Хорлівська філія), виставки «Моя земля – це незалежна Україна» (Горьківська філія) та «Українська мова – оберіг держави» (Новоолександрівська філія) розповіли користувачам про те, що упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав. Нині українська мова має державний статус, але зазіхання на неї з боку кремлівських можновладців та місцевих українофобів і русифікаторів не припиняються. 
     Саме тому, підкреслюють бібліотекарки, варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася.
     Поетичний онлайн – коктейль «Звучи  наша мово, над світом крилато» в Новокиївській  бібліотеці та віртуальна мовна палітра «До рідного слова торкнуся душею», що барвисто розгорнулася в Привільській книгозбірні  привертають увагу відвідувачів на те, що День української писемності та мови – це перш за все можливість усвідомити, що ми – справжні українці, які поважають свою рідну мову, шанують свій рідний край – Україну!
    Пізнавально – ігровий онлайн квест для молоді  «Збережемо наш скарб – рідну мову!» підготувала  бібліотекарка Роздольненської сільської філії.  Тож кожен охочій може перевірити свої знання з української  мови.
    Приємно, що в багатьох сільських бібліотеках до відзначення свята мови приєдналися діти, за ними майбутнє!
     Сьогодні ми відзначаємо величне свято – День української писемності та мови. Народна мудрість стверджує: «Скільки знаєш мов, стільки разів ти людина.
    Але ми впевнені, що без знання рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури.
     Заснування Дня української писемності та мови – це не лише проголошення  шляхетної мети, а справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити і вивчати її  протягом усього життя!
    З гідністю і шаною ми маємо усвідомлювати велику цінність рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутніми ми поколіннями. Тож, бажаємо вдосконалювати знання своєї рідної мови, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував нашу рідну Україну та українців.
      Зі святом рідної мови, шановна громадо! Спілкуйтеся, читайте, співайте, жартуйте, освідчуйтеся  в коханні рідною українською мовою!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *