75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

1 листопада 2021 р.

З днем звільнення від нацистів


 
    В ці дні 78 років тому було звільнено каланчацьку землю від нацистських загарбників.
    Центральна бібліотека Каланчацької ЦБС відгукнулася на події перших днів листопада 1943 року, що відбувалися в рідному селищі та підготовила декілька патріотичних заходів, використовуючи документи, фото, спогади, книжки, статті в періодичних виданнях, які розповідають про вторгнення 11 вересня 1941 року нацистів у Каланчак  та окупацію більше двох років Каланчацького району.  
   
За нацистської окупації місцеві жителі зазнали багато лиха, страждань та насилля. Одразу ж розпочалися арешти та розстріли. У листопаді 1941 року нацисти провели масові обшуки і заарештували 350 жителів селища, багатьох з  них піддали тортурам і розстріляли.
  На території колишнього колгоспу ім. С.М. Будьонного було створено концтабір, в якому перебували близько 600 військовополонених моряків. Місцеві мешканці  як могли піклувалися про полонених ризикуючи власним життям, потайки приносили бранцям  їжу, теплі речі та переховували втікачів.
   Про трагічні роки окупації свідчить пам’ятний знак розстріляним  військовополоненим і мирним мешканцям селища, який встановлено за селищем Каланчак на місці масових розстрілів.
    Про страшні роки окупації Каланчака розповідає книжкова виставка «Пам'ять в серці не згасає» облаштована в літературно-мистецькій залі. На ній зібрані свідчення очевидців, матеріали місцевої преси, архівні дані і книги, до яких для зручності користувачів надані електронні посилання.
    З документів можна дізнатися, що 30 жовтня 1943 року передові загони кінно-механізованої групи «Буря» 4-го Українського фронту обійшовши з правого флангу Новопавлівку, Новоолександрівку, Каланчак, вийшли до Червоного Перекопу, Турецького валу та Армянська.
    Слідом за ними на територію району вступили частини 116-го Укріпленого району під командуванням полковника П.Т.Петрюка. Вони і завершили повне звільнення населених пунктів.
    30 – 31 жовтня 1943 року було звільнено села Новопавлівку, Привілля, Червоний Чабан, 2 листопада 1943 року – районний центр Каланчак, Олександрівку, Олексіївку, Гаврилівку Другу, Новоолександрівку, Роздольне та Хорли.
   Згідно архівних даних визволяючи від ворога каланчацьку землю смертю хоробрих загинуло 1457 бійців Червоної армії. 
     У ці осінні дні кінця жовтня – початку листопада  мешканці каланчацької громади, як і весь український народ, вшановують  відвагу і жертовність тих, хто відстояв нашу священну землю в роки Другої світової війни.
     Ми низько вклоняємося і висловлюємо слова глибокої вдячності всім ветеранам, учасникам Другої світової.
      Уславлюємо тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога та складаємо глибоку шану солдатським вдовам, дітям війни, які допомагали піднімати Україну з руїн, згадуємо всіх, чиє життя забрала війна.
    Каланчацька центральна бібліотека вітає мешканців громади зі святом визволення від нацистів! Ніколи знову !!!
   Бажаємо всім добра і здоров'я, миру і злагоди, плідної праці та вагомих здобутків задля процвітання рідного краю.
   З Днем звільнення!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *