75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

29 жовтня 2021 р.

Смачна та щедра українська кухня

 
    Сучасні  українські господині охоче обмінюються вдалими рецептами салату «Нісуаз» чи соусу «Бешамель» забуваючи, що наша рідна традиційна кухня надзвичайно смачна і багата.  Борщ, сало, вареники, галушки  давно стали кулінарною візитівкою нашої країни, але перелік кулінарних шедеврів ними не вичерпується. 
     До речі, наша кухня визнана однією з кращих на планеті.
     Нещодавно туристи з різних країн світу, поласувавши українськими стравами, поставили  їх на восьме місце між кулінарним багатством Японії і Китаю.
     Нагадати  старовинні  рецепти  української і козацької  кухні вирішили працівниці Каланчацької центральної бібліотеки і створили  історико – кулінарний екскурс  «Козацька страва руками жінки». 
   Загальноукраїнська  і козацька  кухня  мають свої  спільні і відмінні  риси,  ці особливості зумовлені способом  життя  мирних гречкосіїв і військовиків. Щоб виконувати важку працю, українцям  була потрібна ситна  їжа, тому для  нашої кухні характерні страви, що багаті  на білки,  жири  і  вуглеводи. Саме тому для більшості українських страв характерний складний набір  інгредієнтів, наприклад, у борщі їх нараховується до 20, а також комбінування декількох способів теплової обробки продуктів. Характерно, що українці здавна вміли готувати смачні і поживні  страви з дешевих продуктів і власноруч вирощених  овочів і фруктів.
     Однією з особливостей харчування козаків було незначне споживання печеного хліба, адже  часто не вистачало борошна  і часу для його випікання, тож з об’єктивних причин популярною їжею на Січі були кашоподібні страви з різних зернових.
    В  історико – кулінарному  екскурсі  «Козацька страва руками жінки» можна знайти рецепти традиційних козацьких страв : куліша, гречаних галушок, затірки, капусняка, карасів у сметані, спотикача, варенухи, квасу та інших.  
   В той же час українські газдині за межами козацької Хортиці для своїх сімей готували улюблені тетерю, крупник, холодник, соломаху душенину, книші, шулики,  буцики, товченики, вергуни, лемішку і багато – багато інших страв.
     Перегляньте відео і ви зрозумієте  – наша  національна кухня надзвичайно  різноманітна та цікава!
   Багато традиційних наїдків вже не готують в українських родинах, проте їх рецепти збереглися й до сьогодні тож каланчацькі бібліотекарі радять найближчими вихідними зайнятися кухонною магією і приготувати якусь із названих страв.
   Пам’ятаймо, що наша кухня – це тисячолітня традиція здорового харчування.
   Бережімо своє! Най смакує!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *