75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 листопада 2021 р.

Марія Башкирцева – наша талановита малярка

  
  
Ім’я Марії Башкирцевої в Україні мало відоме широкому загалу, а між тим вона, мешкаючи у Франції більшу частину свого життя  наголошувала на своєму українському походженні. Марія Башкирцева – талановита малярка, у її спадщині  понад 150 полотен, вона була в числі  перших жінок-художниць, чиї роботи потрапили до колекції Лувру і слова Ґі де Мопассан “це була єдина Троянда в моєму житті, чий шлях я усипав квітами, якби знав, що він буде такий яскравий і такий короткий!” – сказані саме про неї.
    Про коротке і яскраве творче і світське життя Марії Башкирцевої розповідає  відеогодина «Знайомтесь – Марія Башкирцева» підготовлена  Сектором мистецтв Каланчацької центральної бібліотеки.
   Марія  Башкирцева народилася в 1858 році (за іншими даними в 1860) в Україні, її  батько, Костянтин Башкирцев мав високий титул дійсного статського радника, володів величезним маєтком у Гавронцях на Полтавщині. Мати, Марія Бабаніна, харків'янка, донька полковника - аристократа, бібліофіла, англомана і поціновувача мистецтв.
    Вже з раннього дитинства Марії пророкували славу малярки та незрівнянної співачки, адже вона була  надзвичайно щедро обдарована талантами. Але в шістнадцять у неї було діагностовано сухоти, Марія втрачає голос, а  потім  і слух. Але міцна духом юна панянка не втрачає смак до життя і починає наполегливо вчитися живопису, за два роки опанувавши семилітній курс у паризькій престижній  приватній Академії професора Жуліана.  А це  було не просто, адже  особам жіночої статі, в ті часи  суворо заборонялося малювати оголену натуру, накладалося табу на знання людської анатомії, картини художниць не брали до мистецьких салонів і галерей. Саме ця гендерна нерівність підштовхнула Марію Башкирцеву до руху суфражисток, але захоплюючись  емансипаційними ідеями, переймаючись проблемами рівності статей,  вона зовсім не хотіла зрікатися принад традиційної світської жіночності.
   На початку 80 –их років  XVIII ст. Марія представила  паризькому Салону три картини, а журі вкотре високо оцінило талант українки. Про неї почали писати за кордоном, почули про Марію й на Батьківщині. Для Башкирцевої це було найкращим визнанням. Вона, як і прагнула,  стала знаменитою.
    1887 року в Парижі виходить "Щоденник"  Марії  Башкирцевої, який вона вела з підліткового віку, він  одразу ж спричинив гучний літературний скандал.  
    Читачів насамперед вразила міра авторської відвертості, молода дівчина  зневажила всі вікторіанські умовності й заборони і претендувала на цінності, що вважалися питомо чоловічими, насамперед – творчу самореалізацію і визнання.
    Марія ще так багато хотіла сказати  світу, але 31 жовтня 1884 року вона, ще зовсім молодою, відійшла у засвіти. Поховали талановиту мисткиню у Парижі, на її могилі  звели капличку, всередині якої розмістили незакінчену роботу “Святі дружини” та поставили її мольберт і палітру.
  Під час Першої і Другої світових воєн більша частини полотен  малярки  було втрачено, ті, що пережили буремні лихоліття, зберігаються в музеях України, Франції, Нідерландів, США та Росії.
      Каланчацька центральна бібліотека  запрошує всіх, кого зацікавило життя і творчість талановитої  художниці українського походження, адже маємо у своїх фондах і той скандальний «Щоденник», про який йшла мова і біографічний роман – есей Миколи Слабошпицького «Марія Башкирцева».
     Україні є чим пишатись! Треба тільки досліджувати своє, рідне!





Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *