75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 листопада 2021 р.

Схилимо голови в скорботі!

 

  День пам’яті жертв голодоморів щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада. Цього року ця сумна дата припадає на 27 число, в цей день на всій території України буде приспущено державні прапори, а о 16.00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання.   
    З метою  вшанування  пам’яті  жертв голодоморів та переосмислення  нашої історію, її трагічних сторінок, які примушують стискатися
людські серця, бібліотекарі Каланчацької централізованої бібліотечної системи підготували  цикл тематичних заходів.
   У ХХ столітті українці пережили три масових голоди: 1921-1923, 1932-1933 і  1946-1947 років. Наймасштабнішим був голодомор 1932-1933 років, визнаний міжнародною спільнотою актом геноциду українського народу. Про це розповідає книжкова – виставка «Ми пам’ятаємо, ми сильні» оформлена в Каланчацькій центральній  бібліотеці.
   
С
еред найбільш трагічних сторінок історії українського народу особливе  місце займає голодомор 1932-1933 років. За різними даними, у цей період від голоду загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей. Фотосвідчення та спогади очевидців можна знайти  у куточку пам’яті та скорботи «Чорна сповідь нашого народу» (Олексіївська філія), історично – тематичній поличці «Голодомор – невиплакані сльози України» (Роздольненська філія), тематичних виставках  «Голодомор  очима  дітей» та «Геноцид українського народу 1932 – 1933 років» (Каланчацька селищна бібліотека-філія і Новопавлівська сільська бібліотека-філія). 
   Безмежний смуток огортає душу, коли вчитуєшся й осмислюєш рядки архівних документів, вдивляєшся в очі, сповнені благання і муки, вчитуєшся в  печальні розповіді свідків голодомору, штучно створеного в Україні радянською владою. Але правду про цей злочин  повинні знати всі, якою б болючою вона не була. Саме з цією метою облаштовані  виставка – пам'ять «Стоїть в скорботі мати –Україна» (Новокиївська філія), виставка – реквієм «І свічка палала в скорботі» (Привільська філія), виставка – вшанування «Україна – пам’яті невинно загиблих» (Новоолександрівська філія)  та хронометр пам’яті  «Чорне крило голодомору» (Горьківська бібліотека).
   Викладка літератури  «Схилимо голови в скорботі» (Олександрівська філія) та онлайн година – реквієм «Розп’ята душа на хресті всевишньої печалі» (Гаврилівська сільська бібліотека) закликають всіх долучитися до традиційної скорботної міжнародної акції «Запали свічку пам'яті», вшанувати пам'ять заморених голодом хвилиною мовчання і тихою молитвою.
   
Народ України пам’ятає сторінки свого життя, але  відходять  у небуття свідки тих трагічних подій Великого Голодомору. Тож варто робити все, щоб їх нащадки, особливо молодь, знали про ті чорні часи і свято берегли їх у своїй пам’яті в ім’я того, щоб таке страшне минуле ніколи не повторилось.
  Україна пам’ятає!  


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *