75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

1 жовтня 2021 р.

Розповідаємо про трагедію Бабиного Яру


      
       В книгозбірнях Каланчацької ЦБС проведені заходи присвячені вшануванню пам’яті жахливих подій у Бабиному Яру підчас другої світової війни. 29 вересня вшановуються 80-і роковини з часу однієї з найтрагічніших сторінок історії окупованого нацистами Києва – початку масових розстрілів у Бабиному Яру.
      В кожній бібліотеці громади були оформлені книжкові виставки-огляди, перегляди літератури, тематичні полиці, що висвітлюють ті страшні події.      
 
Відвідувачі центральної бібліотеки познайомилися з літературою, фотофактами, представленими на к
нижковій виставці  «Забуттю не підлягає», переглянули документальний фільм «Бабин Яр, Україна, лабіринти історії» та взяли участь в інформаційній годині «Трагедія Бабиного Яру».     Бібліотекарі нагадали користувачам про наслідки Другої світової війни, які вражають величезною кількістю жертв.  Адже від рук нацистів загинули десятки мільйонів людей.
        У світі існує багато місць, що символізують пам'ять про тих, хто стали невинними жертвами загарбницьких планів нацистів. Одне з таких місць, що вічно нагадуватиме  про ці страшні події, находиться в Україні, це – Бабин Яр, урочище Шевченківського району міста Києва. Тут  упродовж 1942-43 років  було закатовано майже сто п’ятдесят тисяч людей різних національностей. Лише за два перших дні нацисти розстріляли 33 771 киян, лише через те, що вони євреї чи роми.
         В Роздольненській та Горьківській сільських бібліотеках-філіях увазі відвідувачів  були представлені книжкові викладки «Подих вічного болю» та «Бабин Яр пам’ятає».
         Фотоілюстративні  викладки  матеріалів  «Біль Бабиного Яру»  в Каланчацькій селищній філії та «У Бабинім Яру палають сотні свіч…» в Привільській філії не залишими байдужими відвідувачів.
        З нагоди 80-ї річниці вшанування трагічних подій у Бабиному Яру організовано й в Новокиївській бібліотеці-філії  тематичну виставку літератури та фотоматеріалів «Біль Бабиного Яру».
        Година пам'яті  «Бабин Яр без права на забуття» відбулася в Гаврилівській сільській бібліотеці-філії.
        На бесіду «Біль нашої пам'яті – Бабин Яр» запросила своїх читачів бібліотекар Новопавлівської філії.
       Хвилина історичної пам'яті  «Бабин Яр. Ніколи більше»  відбулася в Олексіївській сільській книгозбірні.                                                        
        Присутні на заходах почули багато подробиць страшної трагедії. З болем в серці слухали розповіді бібліотекарів, як людей вели до Бабиного Яру. А там над яром їх чекав кулемет, який строчив та змітав їх у яр. А ще нацисти кидали туди по декілька гранат …
       А земля присипала тисячі  людей – чи то недострілених, чи то живих…
        Якось втекти чи заховатися не було ніякої можливості. Весь район Бабиного Яру було оточено колючим дротом — близько 20 км довжини — з високою електричною напругою .
      Бібліотекарі зупинилися на спогадах очевидців, взятих з книжок,  зокрема  з «Чорної книги» І.Еренбурга.
      Вражає жахливий факт, що цілий місяць кров з могили пливла струмком до Дніпра…
      Бабин Яр – це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі. І тому українець не має права забувати про неї так само, як і єврей чи ром. Бабин Яр – це наша спільна трагедія, трагедія перш за все єврейського і українського народів.
      З року в рік до Бабиного Яру приходять люди, щоб віддати шану полеглим, а головне – зберегти у суспільній свідомості  пам'ять про трагічні дні страшної війни. А ще застерегти світ, щоб таке не повторилося ніколи !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *