75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

1 жовтня 2021 р.

Свято фахівців бібліотечної справи

 

     У Каланчацькій ЦБС відбулися урочистості з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек.
      До бібліотекарів завітали Голова та керуюча справами (секретар)  Каланчацької селищної ради Світлана Фоміна і Ірина Куюн  та привітали бібліотекарів та ветеранів бібліотечної справи з професійним святом.
     Світлана Фоміна у своєму виступі зокрема зазначила: «Це свято фахівців, які все життя зберігають диво людського творіння, скарбницю людських знань - книгу. Я щиро дякую всім працівникам бібліотек громади за інноваційні підходи до організації роботи, наполегливу творчу працю». 
      З вітаннями та побажаннями здоров’я, добра, успіхів у праці до своїх колег звернулася директорка Каланчацької ЦБС Надія Федкевич.
    Бібліотекарі приймали вітання й від голови Каланчацької районної організації Товариства Червоного Хреста України Тетяни Петруненко.
    Приємним сюрпризом став подарунок  від народного депутата України Володимира Іванова – нові, гарні, чудові книжки!   
    Далі були нагороди та подарунки.  За вагомий внесок у розвиток бібліотечної справи та з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек було відзначено кращих бібліотекарів. Зокрема, Почесною грамотою голови Херсонської ОДА нагороджено Гриценко О.О. - завідувачку відділу обслуговування Каланчацької ЦБС, Подякою Департаменту реалізації гуманітарної політики Херсонської ОДА нагороджено Гончарову В.В. - заступника директора по роботі з дітьми Каланчацької ЦБС.
      Подякою Каланчацького селищного голови відзначено: Федкевич Н.В.- директорку Каланчацької ЦБС, Молдован М.М. - бібліотекаря комплектування, обробки, обліку та інвентаризації книжкового фонду Каланчацької ЦБС та Жук Т.В. - бібліотекаря Новопавлівської сільської бібліотеки-філії Каланчацької ЦБС.
    Директор Каланчацької ЦБС у своєму виступі проаналізувала роботу колективу. Зокрема Надія Федкевич сказала: «Насиченою була робота книгозбірень, крім безпосереднього обслуговування користувачів, задоволення інформаційних потреб, роботи з фондами, каталогами та картотеками, проведено дуже багато цікавих, різноманітних, пізнавальних заходів до державних свят, Тиждень дитячої книги та Тиждень молодіжного читання, постійно та активно проводили  засідання клуби та об’єднання за інтересами. 
     Багато заходів проведено поза планом. Діяльність бібліотек постійно висвітлювалася на бібліотечному Блозі та Сторінці Каланчацької ЦБС у Всесвітній мережі інтернет, на блогах Новокиївської та Новопавлівської філій, всі філії створили свої сторінки в Інтернеті.
     Крім того, книгозбірні взяли участь в обласних та Всеукраїнських конкурсах, в конкурсах для юних користувачів, це Всеукраїнський конкурс «Ігри патріотів Херсонщини», Всеукраїнський конкурс «Лідер читання», Всеукраїнський конкурс «Творчі канікули», Міжрегіональний ярмарок інноваційних ідей  "БібліоКре@тив-2021",  Літні читання - 21 «Книжкова естафета сонячного літа»,  обласний конкурс «Правові орієнтири»,
обласний конкурс волонтерських бригад «Мрій! Читай! Досягай!», за перемогу отримала  Диплом переможця та 15 нових, цікавих, сучасних  дитячих книжечок.
                                                                          
     Каланчацька центральна бібліотека  – одна з небагатьох, які в рамках державної  Програми поповнення фондів публічних бібліотек Українського інституту книги стала володарем великої кількості чудових книг! Це  сучасні книги з провідних видавництв України,  827 примірників  дитячої,  художньої  та  різногалузевої літератури  на  суму  103 266, 57 гривень.  Наша бібліотека для дітей також відібрана – та включена до Державної Програми поповнення фондів публічних бібліотек, це 371 
книга кращих видавництв України. Книжки прибудуть до Каланчака до кінця року.
    Працівники центральної бібліотеки взяли активну участь у Х ювілейному он-лайн фестивалі молодіжного читання «Відкрий свою книгу!»
    Для підвищення освітнього рівня військовослужбовців, організації їх змістовного дозвілля  бібліотеки активно включилися в проведення  Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна». В цьому році зібрано та передано  військо службовцям 54 книжки. Домовилися про співпрацю, проведення заходів на території військової частини, що дислокується  на території громади.
     Протягом року бібліотекарі постійно обслуговували людей з особливими потребами та людей з інвалідністю на дому чи місцем тимчасового перебування. Користувачі дуже вдячні.
    Працівники бібліотек в період карантину розширили діапазон послуг та ресурсів, які можна отримати віддалено, запропонували відвідувачам послуги з дотриманням суворих карантинних обмежень та в on-line режимі, а також нову невластиву функцію – послугу з обрання  постачальника газу та передачу показників газу та електроенергії.
      В січні та в лютому бібліотекарі центральної бібліотеки, Новокиївської та Новопавлівської філій надавали мешканцям громади послугу з переоформлення постачальника газу «Змінюй постачальника газу  on-line».
    Участь в  регіональному іміджевому проєкті “Літні пригоди в бібліотеці або Бібліотечне рандеву”, проведено цикл заходів «Бібліотека йде в люди» в центрі селища, в багатолюдних місцях.
   Участь у Всеукраїнських  соціологічних дослідженнях "Нова українська книга у фондах спеціалізованих бібліотек для дітей»,  «Сучасна молодь у стилі української незалежності», у Всеукраїнському соціологічному опитуванні «Леся Українка – неосяжність особистості»  (до 150-річчя з дня народження).
     Мешканцям громади надається можливість доступу до мережі інтернет,  спілкування в соцмережах, спілкуватися з друзями та рідними з інших міст України та світу через он-лайн  – зв’язок, шукати нових друзів, можливість готуватися до ЗНО, копіювати
фільми, музику, переглядати в режимі он-лайн електронну періодику та книги. Активно працюють інтернет-центри в центральній, дитячій, Новокиївській та Новопавлівській бібліотеках.
     У 2021 році деякі сільські книгозбірні значно покращили свої умови. Так, за ініціативи старост  І.Я. Бобера та Ю.М. Юріна та за
підтримки керівництва Каланчацької селищної ради Привільська, Хорлівська та Новокиївська сільські бібліотеки-філії переїхали в нові, гарні, світлі та затишні приміщення сільських рад. Ігор Бобер та Юрій Юрін не тільки надали нові приміщення, а й допомогли переселитися, адже в книгозбірнях багато бібліотечних меблів та й фонд літератури складає по 10 – 12 тисяч примірників в кожній. 
     Крім того, старости  Ігор Бобер та Наталія Гаффарова попіклувалися, щоб Хорлівська, Привільська та Новоолександрівська сільські бібліотеки-філії були оснащені сучасним комп’ютерним обладнанням.
     Дуже приємно, що старостами в нашій громаді стали люди, які працюють на покращення життя односельців, сприяють розвитку бібліотечної справи в громаді, розуміють, що настав час підняття іміджу та авторитету бібліотек – місцевих храмів науки, адже вони в недалекому майбутньому стануть культурно-інформаційними та пізнавально-розважальними  Центрами місцевих громад.
     Завдяки проєкту «Дія. Цифрова освіта» 4 сільські бібліотеки нашої ЦБС з 33-х територіальних громад Херсонщини  отримали комп’ютери. Що також сприяє осучасненню бібліотек, можливість активніше впроваджувати  інформаційні технології та задовольняти  інформаційні потреби відвідувачів.
       А ще, дуже приємна новина року !  Каланчацька РО ТЧХУ  у співпраці з Каланчацькою ЦБС перемогли у конкурсі проєктів ТЧХУ-21 Міжнародного Комітету Червоного Хреста, Данського Червоного Хреста, Національного Комітету Товариства Червоного Хреста України. Грант у 100 000 гривень.  
     Каланчацька РО ТЧХУ посіла перше місце з проєктом «Їхні долі – наша турбота» з питань психо-соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб з Донецької, Луганської областей та АР Крим. Проєкт впроваджуватиметься протягом вересня 2021 року  – жовтня 2022 року у співпраці з центральною бібліотекою та бібліотекою для дітей Каланчацької ЦБС.   Автор проєкту – директор Каланчацької ЦБС.
      Тривала та плідна дружба та співпраця Каланчацької ЦБС та Каланчацької РО ТЧХУ дає чудові результати !     Центральна бібліотека вже багато років поспіль займається видавничою діяльністю. У2021 році створено та віддруковано два збірники «Почесні громадяни та відомі особи селища» та «Пам’ятники Каланчацької громади».
    Святкування Всеукраїнського дня бібліотек збігається зі святом  Віри, Надії, Любові та Матерії їхньої Софії. Тож бажаємо всім фахівцям бібліотечної галузі, щоб їхні серця й душі завжди були сповнені цими високими почуттями!
   Зі святом! З Всеукраїнським днем бібліотек!!!»


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *