75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

10 вересня 2021 р.

День українського кіно – в бібліотеці!

    У  другу суботу вересня наша країна  відзначає День українського кіно – свято всіх причетних до творення вітчизняного кінематографа, а також його відданих поціновувачів.
 
 В  Каланчацькій центральній  книгозбірні з спільною метою  гарно відзначити  цю подію свої зусилля і творчий запал об’єднали керівник  клубу «Старшокласник» Лариса Шаваровська  та керівник Сектору мистецтв Маргарита Молдован.
     Тож логічно, що  арт - година «День українського кіно» та кіноскриня «Все про кіно» для  учнів 11 класу (керівник О.В. Гузар, ЗОШ № 2), які завітали до книгозбірні разом з шкільним бібліотекарем Ларисою Смолієнко,  були цікавими, пізнавальними та інформаційно  насиченими.
    Лариса Шаваровська  розповіла , що історія українського кінематографа рясніє маловідомими фактами, якими маємо повне право пишатися.
    На підтвердження наведемо хоча б один з них, українське кіно бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж за рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроєкційний апарати.
Кілька років по тому, в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин й 2 грудня 1896 року у приміщенні Харківського оперного театру провів перший в Україні публічний кіносеанс.
    Ігрові стрічки в Україні з’явилися 1907 року, їх  створювали на кіностудіях Катеринослава (Дніпро), Одеси, Києва, а з 1909 почали випускатись комедії, драми, водевілі, в яких знімалися актори українських театрів.
   Потім настали  революційні для українського кіно 20-ті роки ХХ століття, коли Дзиґа Вертов стає засновником і теоретиком документального кіно, а Олександр Довженко знімає світові кіношедеври.
   З цікавістю слухали школярі  про те, як у 30-х роках в українське кіно приходить Іван Кавалерідзе зі своїми новаторськими та експериментальними ідеями і знімає перші звукові стрічки.
 
Після Другої світової війни, попри жорстку цензуру й тиск з боку тоталітарної держави, на екрани кінотеатрів виходять фільми Леоніда Осики, Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Юрія Іллєнка та інших визначних українських кінорежисерів, де й досі сяють зірки акторського таланту Івана Миколайчука, Леоніда Бикова, Лариси Кадочникової, Ади Роговцевої, Богдана Ступки, Костянтина Степанкова…
    У новітній час, всупереч  перешкодам і фінансовим труднощям, наше кіно набирає обертів світового масштабу. Варто згадати хоча б фільми Олеся Саніна, Сергія Лозниці, Михайла Іллєнка, Олега Сенцова, Мирослава Слабошпицького, Марини Вроди та Ахтема Сеїтаблаєва.
   Найтитулованіша стрічка сучасного вітчизняного кінематографу, яка  вийшла в прокат у десятках країн та була представлена більш ніж на 100 кінофестивалях світу і отримала понад 40 нагород, серед яких Європейський кіноприз і три призи Каннського кінофестивалю – «Плем’я»   М.Слабошпицького.   
  
  До розмови про українське кіно приєдналася Маргарита Молдован, зі своєї кіноскрині вона «дістала» багато цікавих фактів, про німе та документальне кіно, створення мультфільмів, розповіла про книги, що є в  бібліотеці на тему кіномистецтва, про екранізовані твори українських письменників, звернула увагу присутніх на виставку Сектору мистецтв присвячену Дню українського кіно.
    І молодь  і дорослі разом з задоволенням переглянули культовий мультик про славну трійцю друзів козаків та про те, як знімаються фільми.
   На завершення зустрічі Лариса Шаваровська порадила  старшокласникам переглянути  кращі фільми  українського кінематографу та  розповіла про бібліотечний ФанКлуб «КіноПошук»,  де можна подивитися кінострічки, як в справжній кінозалі і запросила до співпраці.
    Обмінявшись враженнями від зустрічі, взаємно подякувавши одне одному  школярі і господині бібліотеки висловили надію на скору зустріч. 
   Гості центральної книгозбірні розійшлися з  розумінням того, що  пізнавати  світ необхідно, пишатися рідним обов’язково, бо ми талановита нація.
   З Днем українського кіно!
   
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *