75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 червня 2021 р.

Над пам’яттю роки не владні


     Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять  мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і болем вона увірвалася в кожну українську домівку, кривавою лінією пройшла через кожне серце, кожну долю.
      В  День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни схиливши голови і розділяючи біль втрат бібліотекарі Каланчацької централізованої  системи організували тематичні заходи присвячені цьому трагічному дню початку війни.   
  Цього дня 1941 року попри таємну угоду про ненапад (загальновідомий пакт Молотова - Ріббентропа 1939 року) та тісну військово-економічну співпрацю із СРСР нацистська Німеччина атакувала радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного моря. Розпочалася німецько-радянська війна 1941-1945 років як складова і
 основна частина Другої світової війни.
Багато маловідомих документів і фактів про часи війни можна знайти на книжковій виставці – пам’яті «Вічна  слава й пам'ять», почути в програмі історичний кадр «Цей день в історії» та дізнатися з кінострічки «Ні кроку назад!», показ якого пройшов в рамках ФанКлубу «КіноПошук».  Всі заходи були підготовлені працівницями центральної бібліотеки Каланчацької ЦБС.
    Залежність обох воюючих сторін від українського економічного, сировинного потенціалу і  людських ресурсів зумовила вкрай безкомпромісний, гранично-кривавий характер бойових дій на нашій території. Через це Україна найбільше потерпіла під час Другої світової війни.Загалом протистояння між Німеччиною та СРСР на території України не припинялося впродовж 40 місяців, на 35 з них припадають активні бойові дії. На українських землях було проведено 29 з 76 стратегічних наступальних операцій, у ході яких було знешкоджено понад 60% Вермахту. Про це свідчать матеріали книжкових виставок – пам’яті «Незабутній сорок перший» (Привільська філія) і «Тільки пам'ять не сивіє» (Новоолександрівська філія) та прес – виставка «Над пам’яттю роки не владні» (Роздольненська філія).
     За різними оцінками, в Україні загинуло від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 мільйонів, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратило притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл. Такі жахливі цифри прозвучали під  час  спогадів «А завтра  була війна »  (Гаврилівська бібліотека), годині – пам’яті  «Життя, як полум’я» (Олексіївська філія).
   Цей день для нас наповнений трагічними спогадами і болем. Найкривавіша в історії світу війна принесла українцям незліченні жертви і страждання, масовий терор, смерть та руйнування. Гірка доля не оминула жодну українську родину, війна забрала життя кожного п’ятого українця.  Сумні розмови точилася під час інформаційного повідомлення «Пам’яті загиблих будемо гідні» (Новокиївська книгозбірня) та інформини «Така близька – далека війна» (Новопавлівська філія). 
    Окрім інформаційного повідомлення, бібліотекар Новокиївської філії Світлана Частило запросила відвідувачів книгозбірні вшанувати пам'ять загиблих земляк покладанням  квітів  до  стели з прізвищами тих хто віддав життя за Батьківщину.  
Ми пам’ятаємо тих, хто так і не повернувся з війни, тих, хто першим прийняв на себе  страшний удар, і тих, чиї життя були покалічені і зруйновані у цій страшній війні.
    Схиляємо голови перед мужністю і нескореністю нашого народу, який знайшов у собі сили вистояти і вижити, який піднявся на бій і переміг у героїчній боротьбі.
   Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава героям!
   Пам’ятаємо!  Ніколи знову !
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *