75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

26 квітня 2021 р.

Сільські філії Каланчацької ЦБС до дня Чорнобильської катастрофи

 

День Чорнобильської трагедії…    
 Радіоактивна хмара після вибуху накрила територію України, Білорусі, Росії та чимало європейських країн,  а доза радіації в кілька десятків разів перевищувала вибух бомби в Хіросімі.
    До 35 - х роковин Чорнобильської трагедії  в закладах Каланчацької централізованої бібліотечної системи відбулися пам’ятні тематичні заходи.   
 
У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2293 населених пунктів, у яких на кінець вісімдесятих років минулого сторіччя мешкало понад 2,6 млн осіб. В результаті цієї катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 млн га земель. Загальна кількість тільки ліквідаторів цієї аварії  склала близько 600 тис осіб.

Біль Чорнобиля відгукнувся у серці кожного жителя нашої країни, назавжди залишаючи в пам’яті подвиг ліквідаторів, бо Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків.
    Про це вели мову бібліотекарі Каланчацької централізованої системи на годинах пам’яті 
«Чорна трагедія на кольоровій землі» ( Олексіївська книгозбірня), «Трагедія і подвиг Чорнобиля»  (Новокиївська філія), «Чорнобильські дзвони» (Роздольненська бібліотека) та на тематичній бесіді біля книжкової полички «Чорнобиль – біль і скорбота України»  (Новопавлівська філія).    
Щирі слова подяки  і шани за героїзм та самовідданість всім ліквідаторам страшної аварії лунали в Каланчацькій селищній бібліотеці
на  екогодині «Як живеш, Херсонщино?»,  де розглядалися екологічно – соціальні аспекти Чорнобильської катастрофи і її наслідки для півдня України.   Чорнобильській атомній електростанції, як символу наймасштабнішої техногенної катастрофи в історії людства були приурочені відеоперегляд «Розщеплені на атоми» в Гаврилівській бібліотеці – філії та слайд – мандрівка «Чорнобиль : трагедія, подвиг, пам'ять» в Новоолександрівській книгозбірні.
    Тим, хто ступив назустріч неприборканому смертоносному лиху, щоб зберегти життя мільйонів людей не лише у нашій державі, а й на всій планеті присвячено виставку – спогад «Відлуння чорного квітня»  (Привільська філія),   виставку – панораму «Чорнобиль у спогадах» ( Горьківська філія), тематичну поличку «Незабутні дні Чорнобиля» (Олександрівська філія) та виставку – спомин  «Земля зі шрамами на обличчі» (Хорлівська філія).   Священна пам'ять  про подвиг ліквідаторів  назавжди вписано до літопису людської мужності, він не згасне у віках і збережеться в серцях народу!    
    26 квітня 1986 року о 01 годині 25 хвилин над четвертим реактором Чорнобильської АЕС нічну темряву розірвало полум’я, тоді ж українці вперше зіткнулися з такою грізною силою, як ядерна енергія, що вийшла з-під контролю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *