75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

11 лютого 2021 р.

Магія вінілових платівок

  
     До Дня закоханих в літературно-мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки – незвична виставка, виставка платівок ! На декілька хвилин зануремось в минуле ...  Послухаймо разом чи наодинці мелодії кохання і життя !

    Після винаходу грамофона в 1888 році й до кінця 1970-х вінілові платівки були найпопулярнішим музичним носієм. Процес постійно вдосконалювався, і після того як у 1948 році завдяки Петеру Каролі Гольдмарку,  народилася платівка з відтиснутою спіральною борозенкою, протягом наступних трьох десятиліть вінілові програвачі повністю домінували в музичній індустрії.
   Про це нагадала виставка платівок  «Мелодії нашого кохання і життя», оформлена вмілими руками бібліотекарів у секторі мистецтв літературно  - мистецької зали  Каланчацької центральної бібліотеки. Виставка апелює до найсолодших і найромантичніших спогадів  та почуттів відвідувачів нашої бібліотеки, бо присвячена Дню закоханих.
   Виставка одразу ж навіює спогади і має тонкий присмак ностальгії. І це не дивно, адже  аналогові носії звукових даних, тобто вінілові платівки, випускалися та продавалися мільйонними тиражами. Не буде перебільшенням сказати, що майже в кожній оселі було принаймні кілька таких чорних дисків.
     Важливим аргументом для створення виставки стало й те, що багато людей люблять вінілові платівки, бо їм подобається брати їх у руки, доглядати за ними, відчувати їхній запах. Крім того, великі обкладинки-конверти виглядають набагато краще, ніж буклети компакт-дисків, укладені в пластиковий футляр. 
    Це ж своєрідний ритуал, кладеш чорну платівку на диск «вертушки».
спеціальною подушечкою із мікрофібри легенько стираєш пил, вирівнюєш тонарм і запускаєш  відтворення. І зрештою з величезною насолодою занурюєшся в океан справжнього, живого, непідробного звуку. Це справді унікальне, незрівнянне відчуття, яке підтверджується нашим власним досвідом. Ще один бал на користь вінілу приносить те, що  цей ритуал є справжнім прослуховуванням музики, адже коли ви кладете платівку, сідаєте, слухаєте, потім перевертаєте на інший бік, саме тоді віддаєтеся музиці, на якийсь час забуваючи про навколишній невгамовний світ.
   З винайденням компакт-диску заговорили про відхід у минуле вінілової платівки, але цифровий світ з його зручними інтерфейсами, повсюдними і потужними пристроями, здатними блискавично виконувати тисячі операцій, не може замінити аналоговий звук, саме завдяки його унікальності.
     Переконайтеся в цьому! Завітайте до нашої бібліотеки! Станьте аудіофілом! Виставка і затишна фотозона працюватимуть принаймні до середини березня. Ще місяць ви матимете щасливу нагоду поринути в романтичні спогади  і потримати в руках раритетні вінілові платівки з записами улюблених пісень, казок, поезій та інструментальних мелодій.
  Бібліотека чекає на вас!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *