75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

29 січня 2021 р.

Нам не забути славу Крут !

                  

Коли стають до зброї діти, народ цей – не перемогти!
     Щорічно, 29 січня Україна вшановує юних Героїв Крут, які понад сторіччя тому зробили неможливе – на чотири доби зупинили більшовицьку армію, яка сунула на Київ, щоб задушити молоду Українську державу. 
     Українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.
     Книжково-історичне досьє «Пам’ятай про Крути» зібрали працівники відділу обслуговування Каланчацької центральної бібліотеки.
     Досьє вміщує матеріали про події кінця січня 1918 року на Чернігівщині. Недалеко від залізничної станції Крути, що розташована за 130 кілометрів від Києва, добровольчий Студентський курінь, що складався  з  кількох сотень студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та київських гімназистів, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступив у  нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.
      Битва  тривала  п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога.
     Більше дізнатися про трагічну загибель Студентського куреня під Крутами, що  стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну бібліотекарі відділу обслуговування рекомендують з книжки «Крути. Січень.1918 року», яку можна переглянути в Каланчацькій центральній бібліотеці чи знайти за адресою: http://irbisnbuv.gov.ua/ulib/item/UKR0008497   
 
     Тим, хто вище за власне життя поставив свободу, гідність та незалежність своєї держави присвячено перегляд літератури «Нам не забути славу Крут» в Горьківській сільській книгозбірні. На ній зібрані свідчення того, що Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.
     В Привільській та Новопавлівській бібліотеках – філіях увагу відвідувачів привернули книжкові полички «Пам’ятаємо Героїв Крут» та «Крути: трагедія, подвиг, пам'ять».
  Матеріали зібрані на поличках засвідчують хронологію тих  трагічних, і водночас легендарних, подій кінця січня 1918 року, коли на залізничній платформі в Крутах вступив в бій загін з  520 українськими вояками –  юнаками і студентами, озброєними 16 кулеметами та однією гарматою, зійшовся у нерівному бою з багатотисячною армією Михайла Муравйова, яка вдесятеро переважала  в живій силі, мала бронепотяг та артилерію. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.
      На державному рівні цей день почали відзначати з 2003 року.
     Щорічне вшанування пам’яті Героїв  Крут закріплено у Постанові ВРУ від 16 травня 2013 року «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами».
     Цей день, не дивлячись на трагічний хід подій, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх  поколінь. День надії і любові до своєї Вітчизни. День пам’яті Героїв Крут!
     У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс «Пам’яті героїв Крут», щоб нащадки пам’ятали про героїзм і жертовність тих, хто виборював українську незалежність.
     Пам’ятаймо !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *