75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 лютого 2021 р.

Афган. Історія написана кров’ю ...


    15 лютого  в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
    Афганістан.  Для більшості з нас – це географічно далека мусульманська  держава, але вже понад 40 років у нашій свідомості ця країна асоціюється з болем втрат, людським лихом, справжнім пеклом, до якого потрапили наші земляки, юнаки, багатьом з яких заледве  виповнилось  вісімнадцять.
    По-різному зараз оцінюють події тих років, існують різні точки зору афганської війни, її наказів і військових операцій, навіть кількість втрат в різних джерелах називається різна.
   Замислитися над причинами і наслідками подій в Афганістані закликає  книжкова виставка «Ціна чужої війни», яку оформили працівники відділу обслуговування в Каланчацькій центральній бібліотеці.
   Як засвідчують зібрані документи, боротьба велася за повний політичний контроль над територією Афганістану. Обмежений контингент радянських військ в Афганістані становив 100 тис. військовослужбовців. Всього участь у бойових діях взяли 546 255 радянських солдатів і офіцерів та 21 тис. цивільного персоналу. З них 14 453 чоловіка загинули і 417 пропали безвісти.
    14 квітня 1988 року за посередництва ООН в Швейцарії міністрами закордонних справ Афганістану і Пакистану були підписані Женевські угоди про політичне врегулювання ситуації в ДРА. Радянський Союз зобов'язався вивести свій контингент в 9‑місячний термін, починаючи з 15 травня того ж року. США і Пакистан, зі свого боку, повинні були припинити підтримувати моджахедів.
     Відповідно до угод виведення радянських військ з території Афганістану почалося 15 травня 1988 року, а  15 лютого 1989 року з Афганістану повністю виведені радянські війська.    
      Війна в Афганістані тривала з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року,
Всього через горнило Афганістану пройшло  більше 160 000 українців, 3 360 загинули, в тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або такими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Із 72 чоловік, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, - 11 українців.
    Розпочинаються і закінчуються війни, а  історія  прискіпливо фіксує всі факти. Залишилася в історії і афганська війна, але  ще довго вона житиме в людській пам’яті, бо її історія написана  кров’ю  солдатів і материнськими сльозами.
    Пам’ятайте  ветеранів, виявляйте розуміння до тих, хто пройшов через війну і для кого вона триває й досі. У спогадах, снах і думках. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *