75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 лютого 2020 р.

Рідна мова – частинка душі кожного народу.


    Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.  
   З нагоди святкування Дня рідної мови в Україні у закладах  освіти  та бібліотеках організовуються та проводяться зустрічі з письменниками, творчі диспути, фестивалі, мовні конкурси, книжкові виставки, літературні подорожі, презентації, круглі столи та  тематичні уроки.
  В бібліотеках Каланчацької ЦБС до Міжнародного Дня рідної мови  з метою привернення уваги до проблем української мови пройшли різні заходи, на які запрошено було перш за все молодь. 
   Де і коли народилася традиція Міжнародного дня рідної мови розповіла бібліотекар Гаврилівської книгозбірні Галина Журинкіна на мовознавчому калейдоскопі «На уроці рідної мови»…
    А історія цього свята має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеш  став днем полеглих за рідну мову.
    Минули роки і у жовтні 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови, як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Таку інформацію можна знайти  на тематичній полиці «Яке то щастя –свою мову мати», оформленій у Роздольненській сільській бібліотеці. 

    Бібліотекар Олена Штефлюк зауважила, що починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні…
     Дегустація літературних новинок  «Єдина – так, як і мати – мова в кожного з нас» відбулася в Привільській бібліотеці – філії. Бібліотекар філії Алла Папко розповідала відвідувачам, що мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б'є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері.
   З тематичної викладки  літератури «О, мово моя, душа голосна України» , що була розгорнута  бібліотекарем Світланою Частило в Новокиївській книгозбірні та книжкової виставки «Українську мову вивчай – патріотом України ставай!»  запропонованої мешканцям села Олександрівка  бібліотекарем Крістіною Ніколаєвою   відвідувачі закладів культур дізналися, що у світі налічується   6 тисяч розмовних мов  і приблизно  половині з них загрожує зникнення, що ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи і вважає  багатомовність  ключем до взаєморозуміння та взаємоповаги.
     Українська мова належить до слов'янської групи індоєвропейської мовної родини. Вчені запевняють, що найближчою генеалогічно до української є білоруська мова. На їхнє переконання, починаючи з IX-XI століття обидві мови формувалися на спільній діалектній базі, а обидва народи до XVI століття мали спільну писемну книжну українсько-білоруську мову.
  Було відзначено, що українська мова – одна з найбільш вокальних та милозвучних мов світу, є однією із найдавніших на нашому континенті та має чимало говірок, про це йшлося в матеріалах тематичної полиці «Єдиний скарб у тебе – рідна мова», зібраних бібліотекарем  Горьківської  книгозбірні Любов’ю Адаменко .
      Гостинна господиня бібліотечних залів Новопавлівської бібліотеки Тетяна Жук запросила  до себе діток на читання віршів українських класиків «Кам’яна поезія століть» та перегляд літератури підібраної до Міжнародного  Дня рідної мови.
    Захід став чудовою нагодою розширити знання дітей про українську мову, показати її красу та багатство за допомогою поетичного слова, українського фольклору та сказати теплі й ніжні слова про нашу рідну українську мову. 
    Пам’ятаймо ж, рідна мова – це частинка душі кожного народу, скарбниця народної мудрості й джерело добра та любові.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *