75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 лютого 2020 р.

Гідності хай промінь не згасає!


     Вони залишаться у нашій пам’яті навіки… Ті,  хто віддав життя за волю, ті хто лише починав жити… 
     День Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно за Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».
     Про події тих днів йшлося на багатьох заходах в книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи.
     Бібліотекар Привільської сільської бібліотеки – філії Алла Папко запросила односельців на годину – реквієм «Майдан стогнав, а Сотня в небо йшла» і привернула їхню увагу до виставки – пам’яті «Герої, що стали ангелами», на якій зібрані матеріали і фото присвячені подіям Майдану.
    Події Майдану вже стали сторінкою в новітній історії України, про це розповідала  відвідувачам господиня Каланчацької селищної бібліотеки Ольга Войтюк на історичному екскурсі «Вони пішли в безсмертя молодими». Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих.
    До послуг користувачів Новопавлівської сільської книгозбірні бібліотекар Тетяна Жук розгорнула тематичну полицю «А вогонь вічних снів полум’яно горить».  Вона розповіла, що з 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.
   Бібліотекар Новокиївської сільської бібліотеки – філії Світлана Частило запросила односельців віддати данину шани Героям Майдану біля  куточка  пам’яті  «Небесна сотня, ви тепер святі». Наголосивши у своїй розповіді на тому, що 21 лютого 2014 року на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача...», яка стала українським народним реквіємом.
   Віддаючи шану загиблим героям бібліотекар Роздольненської сільської книгозбірні Олена Штефлюк  до Дня Героїв Небесної Сотні оформила виставку «Розстріляне відродження», яку відвідала значна кількість односельчан.
     Ми схиляємо свої голови перед тими, хто дорогою ціною заплатив за наше майбутнє і до останнього подиху захищав Майдан та своєю жертовністю дарував нам вільну, незалежну Україну.
   Герої не вмирають!  Вони навічно в пам’яті народній !!!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *