75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

24 лютого 2020 р.

Свято посмішки і щастя – Масляна


    Як учасники бібліотечного об’єднання людей поважного віку Каланчацької центральної бібліотеки «Спілкуймось!»    Масляну святкували … 
  Масляну святкували,
''Люту'' зиму проводжали.
Були танці, були співи
Та й млинці усім на диво.
Ой, яке ж то гарне свято! Вас дозвольте привітати!
    Свято Масляної, як вже давно відомо, бере свій початок з давніх – давен, як свято проводів Зими та зустрічі Весни. Але в ньому є й більш глибокий зміст: після довгої й холодної зими люди чекають на прихід теплих днів з очікуваннями на краще майбутнє, добрі врожаї і позитивні зміни в своєму житті.
     З жартами, піснями, веселою музикою та млинцями зустрічав Масляну клуб людей поважного віку «Спілкуймось!».
    Святково прикрашена символічними сонечками-млинцями літературно-мистецька зала центральної бібліотеки одразу налаштовувала на позитив. Прологом свята став жартівливий діалог бібліотекарів відділу обслуговування Наталії Яковлєвої та Олени Гриценко.
   Святкову естафету підхопили ведучі керівник об’єднання Тетяна Петруненко та волонтер бібліотеки Любов Степко. Вони розповіли багато цікавого про обряд святкування Масляної і почали з дискусійних питань, наприклад чиє це свято, що традиційніше млинці чи вареники, Масляна чи Колодій.
    Зважаючи на язичницьку історію походження, відповідь очевидна – перш за все, це древньослов’янське свято, зароджене на території нашої Батьківщини, а  ми, українці, є спадкоємцями традицій Київської Русі. Отже Масниця – наше культурне надбання, незалежно від особистих релігійних переконань – християнських чи язичницьких. 
    А на святкових столах повне право мають стояти і млинці, як символи сонця і смачні вареники , як символи Місяця.
     Масляна – архаїчне свято, що мало безліч обрядів. Колодій — слов'янський обряд, приурочений до Масниці (Попільної середи). На масничному тижні мав місце звичай прив'язувати колодки до ніг тим, хто ще без пари. 
    Це мало спонукати молодь замислитись про продовження роду та створення сім’ї. Така традиція була дуже популярною, тому назва обряду «Колодій» вживалася нарівні із назвою свята «Масляна».
    Взагалі, щодо обряду Колодія – продовження роду та створення сім’ї, то це надзвичайно світле й позитивне дійство, про яке не зайве думати щодня, а не лише на Масляну. Кожен присутній у залі отримав символічну колодку як нагадування про вічні сімейні цінності.
    Ведучі заходу детально розповіли про особливості святкування кожного дня Масляної, супроводжуючі  її  бліц –вікторинами, відгадуванням  приказок, веселими конкурсами та жартівливими музичними відеороліками.
    Окрасою свята  став виступ  тріо представниць ансамблю народної пісні «Берегиня» під керівництвом  Лідії Крайнової, у виконанні яких прозвучала весела українська пісня «Ой, вареники у сметані, ой вареники запашні, духмяні» та Валентина Данько і Зінаїда Тишнюк з невеличкою сценкою про переваги вміння користуватися інтернетом.   
    Масляна неділя – остання перед Великим постом, коли можна поласувати всім, чого душа бажає. Тому й святкування Масляної – це рясне частування різноманітними домашніми стравами, в першу чергу – млинцями і варениками.
     Масляна – це веселі святкування, спілкування, щирі посмішки, народні пісні і танці, хороводи навколо палаючого опудала Зими, що, без сумніву, зближає людей і вони почувають себе єдиною родиною. А завершує Масляну Прощена неділя, коли люди просять прощення у близьких і рідних, всіх оточуючих за свої вільні чи невільні образи, нанесені їм, чим очищують душу перед початком Великого посту. Всі учасники засідання вставши взялися за руки і просили пробачення і прощали одне одного.
     Свято вдалося! Веселе, гамірне, повчальне і смачне. Так, смачне, бо учасники клубу «Спілкуймось!»  вправні господині і бібліотекарі, до речі, теж. Тож вино було солодким, млинці з різними начинками смачними, посмішки щирі, настрій гарний та ще й фотозона для бажаючих увічнити себе в образі Масляної!
   Закликаємо  Весну прийти  до нас якнайшвидше та принести з собою мир на всю нашу українську землю, добро і щастя кожному українцю.
 Масляна – свято, передусім, добра і надії, свято єднання й радісного, щирого спілкування людей. Радіймо! Спілкуймось!
   Каланчацька центральна бібліотека від щирого серця вітаю всіх зі святом Масляної! Бажаємо, щоб радість, тепло і весняний настрій неодмінно прийшли у кожну оселю!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *