75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

10 лютого 2020 р.

Модернізація бібліотек – веління часу!


    У відповідності до розпорядження Голови Херсонської обласної державної адміністрації від 28.01.20020 р.№ 82 «Про модернізацію бібліотечної сфери Херсонської області в сучасних умовах» директором Каланчацької централізованої бібліотечної системи, заслуженим працівником культури України Надією Федкевич розроблено програму модернізації бібліотек Каланчацької об’єднаної територіальної громади на 2020 – 2021 роки.
Програма модернізації бібліотек
«Каланчацької централізованої бібліотечної системи» Каланчацької селищної ради Херсонської області
                                   на 2020 – 2021 роки.                                     
1      1. Основні положення
      Модернізація бібліотек Каланчацької централізованої бібліотечної системи (далі – Каланчацька ЦБС), як інформаційно-ресурсного центру громади, індикатора громадської думки, однієї з базових інституцій інформаційної, культурної, освітньої  інфраструктури Каланчацької  селищної ради, здійснюватиметься у відповідності до Законів України  «Про культуру», «Про бібліотеки та бібліотечну справу», Стратегії розвитку бібліотечної справи  в Україні на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України»,  Постанови Кабінету Міністрів України від 06.02. 2019 р. № 72 «Державні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні», Розпорядження Голови Херсонської обласної державної адміністрації від 28.01.20020 р.№ 82 «Про модернізацію бібліотечної сфери Херсонської області в сучасних умовах», вивчення досвіду роботи кращих бібліотек України та світу.
    Модернізація проводитиметься з метою створення простору для партнерського спілкування задля відчуття безпеки, комфорту, позитивних емоцій та творчості, перетворення бібліотек на комунікаційних майданчиків суспільства, створення позитивного іміджу бібліотек, центру одержання інформації, центру інтелектуального розвитку,  цікавого спілкування та змістовного дозвілля, розвитку інтересів та уподобань.
    Модернізація бібліотек Каланчацької ЦБС базуватиметься на  поєднанні традиційних форм роботи та широкого впровадження сучасних комп’ютерних і телекомунікаційних технологій, інформатизації бібліотечних процесів, формування сучасних бібліотечно-інформаційних ресурсів та новітніх бібліотечно-інформаційних, довідково-пізнавальних та культурно-дозвіллєвих послуг.
 II.  Мета та завдання програми
      Головною метою Програми є модернізація бібліотек Каланчацької ЦБС, перетворення їх на комунікаційних майданчиків громади, центру одержання інформації, навчання, інтелектуального розвитку, цікавого спілкування та змістовного дозвілля, розвитку інтересів та уподобань. Образ бібліотеки має стати привабливим, вона повинна стати популярною, авторитетною, затребуваною установою у населення громади.
    Програма передбачає освоєння та впровадження нових, сучасних, креативних та цікавих функцій, передбачає сконцентрувати всі доступні й можливі ресурси на впровадженні нової ефективної моделі бібліотек – коворкінг, яка надасть можливість задоволення всіх груп споживачів інформаційних, культурних, освітніх, бібліотечних послуг, їх ціленаправлений активний розвиток.
    Завданнями програми є кардинальна модернізація бібліотек з створенням просторової моделі (коворкінд) з виділенням зон: простір натхнення, місце зустрічі, простір навчання, перформативний простір (простір мистецтва та творчості), простір музики та кіно, релакс-зона, 3-D кінотеатр, мобільна бібліотека (обслуговування користувачів на дому чи місцем тимчасового перебування та виїзди в малі села), бібліотечно-сервісний центр в будівлі виконкому Каланчацької ОТГ та паркова бібліотека (вуличні бібліотеки).
     Буде створено окремий простір у приміщенні бібліотеки з комп’ютерами та WI-FI зв’язком, як для самостійної роботи, так і для обговорення ідей та ініціатив на локальному рівні, місце для проведення тренінгів, зустрічей з діловими партнерами, реалізації соціальних і освітніх проєктів. Коворкінг поєднує комфортну творчу атмосферу з роботою та місцем громадського простору для неформальних зустрічей: інтелектуальних ігор, кінопереглядів, виставок, літературних вечорів, спілкування. Одночасно забезпечує можливістю скористатися бібліотечними ресурсами, сприяє залученню нових користувачів та започаткуванню нових форм роботи.
    Планується облаштування зон сучасними багатофункціональними меблями та дизайн інтер’єрів бібліотек, встановлення кулерів та забезпечення безпеки відвідувачів бібліотек шляхом оснащення сучасними засобами протипожежної безпеки.
    Оснащення сучасним технічним обладнанням, підключеним до всесвітньої мережі інтернет, впровадження сучасних інформаційних технологій, забезпечення вільного доступу користувачів до світових інформаційних ресурсів.
     Бібліотеки стануть амбасадорами цифрової грамотності населення громади. 
    Передбачається своєчасне та регулярне поповнення бібліотечного фонду, сучасними електронними книгами, 3DКнигами та книгами з АРтехнологіями, забезпечення їхнього збереження.
     Планується придбання програмного забезпечення для створення електронного каталогу краєзнавчих документів.
   Передбачається придбання бібліобусу для обслуговування жителів населених пунктів Каланчацької ОТГ, де немає стаціонарних бібліотек.
    Реалізація програми передбачає підвищення кваліфікації працівників Каланчацької ЦБС через навчання на базі Регіонального тренінгового центру КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» Херсонської обласної ради  та в Центрі неперервної культурно-мистецької освіти Національної Академії культури керівних кадрів культури і мистецтв.
 III.  Пріоритети проведення модернізації.
     Пріоритетами модернізації бібліотек Каланчацької ЦБС є кардинальне осучаснення надання бібліотечних послуг населенню громади в усіх 10 (десяти) бібліотеках Каланчацької ЦБС. Забезпечення конституційних прав мешканців Каланчацької  ОТГ на  вільний доступ до інформації та культурних цінностей, якісне біблотечно-бібліографічне, довідково-інформаційне обслуговування, надання сучасних пізнавальних та культурно-дозвіллєвих послуг на рівні світових стандартів.
    Для реалізації цього планується:
-         проведення капітального та поточного ремонту в усіх бібліотеках, крім бібліотеки для дітей, дизайн інтер’єрів всіх бібліотек. 
-         переведення Олександрівської та Горьківської сільських бібліотек-філій у приміщення у відповідності до нормативів розміщення бібліотек;
-         побудова пандусів для людей з інвалідністю – відвідувачів бібліотек в центральній, Новопавлівській та Привільській бібліотеках-філіях;
-         встановлення  освітлення та опалення в Привільській, Олександрівській, Горьківській, Гаврилівській та Каланчацькій бібліотеках-філіях;
-         дизайн інтер’єрів бібліотечних просторів, придбання сучасних багатофункціональних меблів, технічного обладнання та його підключення до всесвітньої мережі інтернет;
-         придбання бібліобусу;
-         придбання програмного забезпечення для створення електронного каталогу краєзнавчих документів;
-         переведення бібліотекарів Гаврилівської, Олександрівської, Привільської, Горьківської та Каланчацької бібліотек-філій на повний робочий день, тобто 40 годин на тиждень;
-         проведення роботи по підбору, розстановці, омолодженні колективу;
-         навчання, підвищення кваліфікації бібліотечних працівників.
      При  модернізації  діяльності бібліотек обов’язково враховуватиметься специфіка обслуговування людей з інвалідністю, обдарованої молоді, літніх людей, людей з обмеженими можливостями  та особливими потребами.
     А запорукою успішної модернізації бібліотек – центральної, дитячої та сільських філій є комплектування, просування та зберігання книжкового фонду та фонду періодичних видань.
    Одним з пріоритетів діяльності бібліотек є збір, вивчення,  систематизація, накопичення  та широке просування  документів з краєзнавства.
 IV.  Створення сучасного бібліотечного простору.
     Програма передбачає проведення капітального ремонту Привільської сільської бібліотеки, проведення поточних ремонтів Новокиївської, Новопавлівської, Гаврилівської, Роздольненської, Каланчацької бібліотек-філій,  переведення в нові приміщення Олександрівської та Горьківської бібліотек у відповідності з нормативами. Оснащення систем освітлення та опалення в Привільській, Олександрівській, Горьківській, Гаврилівській та Каланчацькій бібліотеках-філіях, дизайн інтер’єрів бібліотек.
    Планується оснащення книгозбірень сучасними багатофункціональними меблями та сучасним технічним обладнанням.
    Для користувачів бібліотек громади буде створений комфортний, зручний та відкритий простір, приємне середовище для одержання інформації, розвитку інтересів, змістовного спілкування та цікавого дозвілля, відремонтована санзона.
    Завдяки 100 % комп’ютеризації книгозбірень та підключення їх до всесвітньої мережі інтернет, забезпеченні сучасним мультимедійним обладнанням, в бібліотеках будуть запроваджені нові інформаційно-бібліотечні послуги на основі сучасних інформаційних технологій, будуть розширені пошукові можливості. Бібліотеки надаватимуть користувачам доступ до електронних вітчизняних і зарубіжних видань, буде забезпечений універсальний швидкий, простий та зручний доступ до всіх типів інформаційних ресурсів бібліотек України та світу через єдиний пошуковий інтерфейс.
   Придбання сучасного програмного забезпечення з підтримкою міжнародних та національних стандартів для створення електронного каталогу надасть можливість створити сучасне бібліотечне інтегроване інформаційне середовище. 
№№
п/п
Заходи
Термін виконання
Кількість
Вартість
(в грн.)
Сума
(в грн.)
1
Ремонт приміщення центральної бібліотеки
2020 р.
       1
73308.00
73308.00
2
Ремонт санітарної  зони центральної бібліотеки
2020 р.
       1
13069.00
13069.00
3
Ремонт приміщень бібліотек-філій: заміна вікон – 31, дверей 24, перетирання, фарбування стелі, стін, підлоги)
2020 р.
       8
52.500.00
420000.00
4
Встановлення пандусів
2020 р.
        3
20000.00
60000.00
5
Дизайн приміщень
2020 р.
      10
980.00
9800.00
6
Придбання сучасного технічного комп’ютерного, звукового, поліграфічного обладнання для 10-ти бібліотек :
Комп’ютери, ноутбуки  /в комплекті/
Принтери, сканери, ксерокси  /3 в 1/
Проєктори та проєкційні екрани
Фліпчарт
Програмна система «Бібліотека/УДФ» (для створення електронного каталогу)

Принтери  кольорові
Кондиціонери 
Підключення технічного обладнання до мережі інтернет
 
   2020 р.



    

     20

     12

     12

       2
       1

       1

       2
     10
       6





11500.00

  4800.00

  9900.00

 1950.00


  30000,00

  4800.00    
15000.00     





230000.00

 57600.00

118800.00

   3900.00


 30000,00

   9600.00
150000.00
125000.00
 7
Бікборд  «Завітай до бібліотеки!»
2020 р.
        1
   950.00
  950.00
 8
Бібліобус
2020 р.
       1
 249990.00
249990.00
 9
Вулична бібліотека
2020 р.
       3
     5000.00
  15000.00
10
Вуличний підручник
2020 р.
       4
     6000.00
  24000.00
11


Придбання меблів:
Виставкові стелажі
Виставкові стенди
Полка Кіото /настінна/
Настінна поличка П-3
Стіл журнальний «Геній»
Стільці
Крісло-мішок «Кактус»
Набор напільних подушок «Веселка»
Диван модульний «Умница»
Стільчики дитячі
          Комп’ютерні столи «Тіса»   

2020 р.

      22
      20
      10
      10
      22
    240
      28

        2
        6
     120
       18


   


    2500.00
    2200.00
    890.00
    870.00
  1400.00
   500.00
   800.00

  1300.00
  3700.00
    190.00
  1200.00

55000.00
44000.00
  8900.00
  8700.00
30800.00
120000.00
 22400.00

  2600.00
22200.00
22800.00
21600.00

12
Настільні ігри  /набір/
2020 р.
      14
   280.00
3920.00
13
Кулер для води
2020 р.
      10
   350.00
3500.00

              РАЗОМ:



1844937.00
 V.  Забезпечення сталого розвитку бібліотечних ресурсів.
     Одним з головних напрямків в діяльності бібліотек займає комплектування, поповнення, оновлення бібліотечних фондів, збільшення інформаційного потенціалу, зокрема сучасними електронними книгами, 3DКнитами та книгами з АРтехнологіями, забезпечення їхнього збереження. Бібліотечні фонди знаходяться в динаміці, вони завжди мають залишатись актуальними, містити літературу, що постійно запитується користувачами.
   Важливим завданням програми є забезпечення бібліотек соціально значущими періодичними виданнями та ретельно сформованим репертуаром друкованої продукції у відповідності до інтересів та інформаційних потреб користувачів.
   Проблеми фондів та зберігання інформації на електронних носіях є пріоритетними в бібліотечній галузі. Від їхнього якісного складу та повноти наповнення, відповідності сучасному розвитку суспільства залежить престиж бібліотечної установи.
    Фонди бібліотек Каланчацької ЦБС застарілі, більше 70%  – видання 60-80 років минулого століття, це створює інформаційний дефіцит. Книгозбірні  недостатньо поповнюються за рахунок бюджетних асигнувань, одержують видання за програмою «Українська книга», дарунків вдячних користувачів та спонсорів.
    Бібліотеки задовольняють запити користувачів також замовляючи видання з інших бібліотек країни через світову інформаційну мережу, по внутрішньо-системному обміну (ВСО) та міжбібліотечному абонементу (МБА).
   У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 06.02. 2019 року № 72 «Державні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні»  п.11 «Фонди публічних бібліотек, крім обласних універсальних наукових бібліотек, повинні щороку оновлюватися не менше ніж на 5 відсотків, у тому числі шляхом:
-         закупівлі книжкових видань – не менше 250 примірників на 1000 осіб зони обслуговування публічної бібліотеки;
-         передплати періодичних видань – не менше 15 – 20 найменувань газет та журналів».
     Поповнення бібліотечного фонду літератури та періодичних видань  - 10 (десять) бібліотек Каланчацької ЦБС:
№№
п/п
Зміст заходу
Термін виконання
Кількість примірників  /найменувань/
Сума коштів
( грн.)
Виконавці
1
Поповнення бібліотечного фонду у відповідності до нормативів.


Щорічно: 2020 - 2021 рр.

    4 000

40 000
бібліотекар  комплектування, обліку,обробки, інвентаризації,  бухгалтер
2
Передплата періодичних видань у відповідності  до потреб та інтересів користувачів.

Щорічно: 2020 - 2021 рр.

      150

 30 000
Бібліотекар  комплектування, обліку, обробки, інвентаризації,  бухгалтер
3
Забезпечення належних умов для збереження книжкового фонду та фонду періодичних видань  (температурний режим, правила протипожежної безпеки)

Щорічно: 2020 - 2021 рр.

   120 000

Дирекція, відділи, філії ЦБС
4
Створення електронного каталогу нових надходжень та документів краєзнавства (ББК 26,89, 66.3, УДК 9.08)

2020 - 2021 рр.

       4 000

       8 680

бібліотекар  комплектування, обліку, обробки, інвентаризації
6
Моніторинг бібліотечного фонду за допомогою різних  методів:                                                                     -   статистичного  аналізу;
-   бібліографічним методом; 
-   соціологічного аналізу.
 та вилучення застарілої  (за різними причинами) та зношеної літератури.


2020 -2021 рр.



   120 000


Бібліотекарі відділу обслуговування, бібліотекарі філій
7
Просування літератури у відповідності до поточних та річних планів роботи, впровадження сучасних новітніх форм і методів, з застуванням  сучасних інформаційних технологій та кращого досвіду роботи бібліотек країни та світу.

2020 - 2021 рр.




Бібліотекарі відділу обслуговування, бібліотекарі філій
8
Проведення семінарів, навчань, практичних занять по темі «Збереження та використання бібліотечних фондів»
Щорічно
2020 - 2021 рр.


       2


Методист
9
Ремонт книг,  робота гуртків «Книжчина лікарня»
Щомісяця
2020 - 2021 рр.


     120

Бібліотекарі бібліотеки для дітей, філій
10
Здійснення контролю  за веденням обліку, зберігання книжкового фонду, проведенням роз’яснювальних бесід, інших заходів щодо бережливого ставлення до книжок.
Постійно
2020 - 2021 рр.

  120 000


При кожному відвідуванні користувачів

Методист, бібліотекарі всіх бібліотек
11
Робота з боржниками по поверненню книг до бібліотек: нагадування, попередження по телефону, відвідування за місцем роботи чи проживання.
Постійно
2020 - 2021 рр.

При наявності,
по потребі

Всі бібліотекарі ЦБС
12
Переведення всього книжкового фонду, каталогів та картотек на систему Універсальної десяткової класифікації (УДК) у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 22.03.2017 р. № 177.

2020 - 2021 рр.


     120 000

Бібліотекарі ВКОО та І та філій

                
                Разом: 



  
  70 000

VI. Розширення спектра надання послуг мешканцям громади.   
     Зміни у соціальному, політичному та економічному житті країни певним чином вплинули на потреби, запити та якість надання повноцінного та всебічного доступу мешканців громади до послуг, спрямованих на підвищення комфорту користувачів та покращення якості життя.
    Сучасний інформаційний бібліотечний сервіс ставить на перше місце користувача як центральну фігуру, навколо якої концентрується вся діяльність бібліотеки по задоволенню інформаційних потреб та наданню бібліотечно-бібліографічних, довідково-інформаційних та культурно-дозвіллєвих послуг.
    До уваги впровадження програми буде й платформа з цифрової грамотності «Дія: Цифрова освіта». 
№№ п/п
Види послуг
Термін виконання
Виконавці
1
Забезпечення жителів громади основними базовими послугами: доступ до світових інформаційних ресурсів та бібліотечних ресурсів, розширення спектру інформаційних послуг з застосуванням традиційних та електронних носіїв інформації.
2020-2021 рр.
Всі бібліотеки
2
Електронне обслуговування, надання інформаційних послуг через всесвітню мережу інтернет за місцем проживання чи перебування користувачів.
2020-2021 рр.
Відділ обслуговування, бібліотекарі філій
3
Відкрити в будівлі виконкому Каланчацької ОТГ бібліотечно-сервісного центру для надання бібліотечно-інформаційних послуг населенню.
2020 р.
Відділ обслуговування
4
Створення пунктів бібліотечного обслуговування в селах, де немає стаціонарних бібліотек. Виїзди мобільної  бібліотеки в населені  пункти: с. Бабенківка-1, с. Бабенківка-2, с.Вербове.  /за графіком/
2020-2021 рр.


2020-2021 рр.
Бібліотекар  ЄКФ, ВСО та МБА, філії
5
Обслуговування людей з інвалідністю, людей з обмеженими можливостями пересування, одиноких громадян за місцем проживання та місцем тимчасового перебування.
2020-2021 рр.
Відділ обслуговування,  філії
6
Створення електронного каталогу краєзнавчої літератури та статей з періодичних видань та постійне його поповнення новими надходженнями.

2020-2021 рр.
Бібліотекар комплектування, обробки, обліку та інвентаризації
7
Проведення масових просвітницьких, патріотичних, інформаційних, пізнавальних та дозвіллєвих заходів, просування літератури та періодичних видань у відповідності до річного плану роботи.
2020-2021 рр.
Відділ обслуговування ЦБ, ДБ, філії

Робота читацьких клубів та об’єднань за інтересами. /за планами та програмками/   Створення нових об’єднань  на допомогу освіті та самоосвіті, культурно-творчих та дозвіллєвих.
2020-2021 рр.
Всі бібліотеки
8
Створення курсів, тренінгів, майстер-класів, майданчиків з іноземних мов, фізики, математики, комп’ютерної грамотності, причому 70%  має бути віком «Для тих, кому 30 – 60+ років», віртуальних послуг.
2020-2021 рр.
Відділ обслуговування
9
Інформаційне забезпечення організацій, підприємств, окремих жителів громади (за заявками), за різними темами.
2020-2021 рр.
Відділ обслуговування, філії ЦБС
10
Надання соціальних та публічних послуг:  бібліотерапевтичні, профорієнтаційні, допомога у працевлаштуванні, навчання  цифровій та медіаграмотності.
2020-2021 рр.
Всі бібліотеки
11
Надання довідок  інформаційного,  фактографічного та бібліографічного характеру  на замовлення відвідувачів.
2020-2021 рр.
Відділ обслуговування, філії ЦБС
12
Створення та максимальне наповнення тематичних краєзнавчих папок-досьє.
2020-2021 рр.
Відділ обслуговування, філії ЦБС
13
Складання та розповсюдження бюлетеня нових надходжень в усіх бібліотеках та пунктах  мобільної бібліотеки.
2020-2021 рр.
Відділ обслуговування, філії ЦБС
14
Створення сучасних каналів комунікацій для широкого інформування жителів громади про діяльність та послуги бібліотек: бікборт, вулична бібліотека, вуличний підручник, логотип  бібліотек.
2020-2021 рр.
Відділ обслуговування, філії ЦБС
15
Розширення видавничої діяльності. Створення та друкування  збірничків творів місцевих поетів, альманахів творів місцевих літераторів, альбомів народних умільців, нарисів про Каланчак, легенд краю, буклетів, закладок, флаєрів, постерів, прапорців, запрошень, пам’яток тощо.
2020-2021 рр.
Центральна бібліотека
16
Висвітлення діяльності бібліотек в ЗМІ та у всесвітній мережі інтернет на бібліотечних блогах, сторінках в соцмережах та сайті ОТГ.
Постійно
2020-2021 рр.
Всі бібліотеки
17
Розширення презентаційної діяльності, створення презентацій, відеороликів, інших творчих робіт за підсумками проведення Всеукраїнських та обласних акцій, конкурсів, фестивалів.
2020-2021 рр.
Центральна бібліотека
18
Встановлення в усіх бібліотеках кулерів для води та засобів фізичного розвантаження.
2020 р.
Всі бібліотеки
19.
Розширення спектру надання  платних послуг.
2020-2021 рр.
Всі бібліотеки

Забезпечення сучасної  сан зони. Ремонт туалету центральної бібліотеки.

Всі бібліотеки
20
Забезпечення безпеки відвідувачів бібліотек шляхом оснащення закладів сучасними засобами протипожежної безпеки.
2020-2021 рр.
Всі бібліотеки
21
Забезпечення функціонування бібліотек у позаробочий час та у вихідні дні.
2020-2021 рр.
Всі бібліотеки
22
Звіт перед громадою за підсумками роботи за рік.

Всі бібліотеки
 VII.  Розвиток професійної компетенції персоналу бібліотек.
    Програма передбачає підвищення рівня сервісу надання послуг бібліотекарями шляхом навчання клієнтоорієнтованості, кадровий менеджмент, забезпечення професійного розвитку персоналу бібліотек – продуманий підбір кадрів-професіоналів, їх розстановку в залежності від освітнього рівня, досвіду, нахилів, можливостей та побажань, удосконалення системи бібліотечно-інформаційної освіти та підвищення кваліфікації – навчання, післядипломна освіта з метою підвищення якості роботи спеціалістів бібліотечної справи в громаді шляхом удосконалення фахового рівня. Планується навчання на базі Регіонального тренінгового центру КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» Херсонської обласної ради  та в Центрі неперервної культурно-мистецької освіти Національної Академії культури керівних кадрів культури і мистецтв.
     Залучення до бібліотек активної, творчої, ініціативної молоді, збільшення частки молодих фахівців у кадровому складі бібліотек.
    Залучення волонтерів до надання послуг, ведення клубів та об’єднань за інтересами, гуртків, майстер-класів.
   Реалізація напряму передбачає актуалізацію системи знань, вмінь і навичок персоналу бібліотек і трансформацію системи їхньої безперервної освіти відповідно до міжнародних стандартів та дотримання Кодексу професійної етики бібліотекаря від Української бібліотечної асоціації.
   Результатом буде ефективна командна робота ініціативних, відповідальних, високо кваліфікованих фахівців. 
 №№ п/п
Назва заходів
Термін виконання
Кількість
бібліотекарів, що навчатимуться
Витрати /в грн./
1
Направлення на навчання в училище культури та університети культури молодих кадрів
Щороку  2020 - 2021 рр.



2
Організація дієвої системи підвищення кваліфікації бібліотечних працівників та професійних компетенцій шляхом навчання бібліотекарів на базі Регіонального тренінгового центру КЗ «Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара» Херсонської обласної ради  та  Центрі неперервної культурно-мистецької освіти Національної Академії культури керівних кадрів культури і мистецтв.

 2020 - 2021 рр.
 





        19



         3






7220.00



9000.00
3
Участь працівників бібліотек в онлайн-курсах, зокрема «Бібліотека – відкритий публічний простір» на платформі ВУМ, в обласних вебінарах.


       19

4
Проведення семінарів, навчань, майстер – класів для працівників сільських бібліотек
Щоквартально
2020 - 2021 рр.


          8

  4480.00
5
Організація школи молодого фахівця на базі центральної бібліотеки та бібліотеки для дітей
Щоквартально
2020 - 2021 рр.

        
          4

  2240.00
6
Проведення тематичних оглядів фахових видань з обговоренням.
Щомісячно  2020 - 2021 рр.

    по мірі надходження

7
Запровадження системи стимулювання ефективних, творчих, ініціативних працівників.
2020 - 2021 рр.


по мірі наявності коштів

8
Надання методичної та практичної допомоги бібліотекам під час виїздів спеціалістів центральної бібліотеки та бібліотеки для дітей до сільських філій.
За планом виїздів

 

   960.00
9
Розробка  методичних матеріалів, консультацій, інструктажів, порад.
По плану методичної роботи


 

              Разом:


23900.00
VIIIБібліотечний менеджмент, фандрейзингова діяльність
 та соціальне партнерство.
      Впровадження бібліотечного менеджменту в бібліотеках Каланчацької ЦБС відкриває великі можливості оцінити значимість основних методологічних позицій, вироблених в традиційних аспектах бібліотекознавства і бібліотечної справи та інноваційних підходах.
    Як бібліотечна діяльність менеджмент має багато аспектів, але в своїй головній частині ця діяльність спрямована на модернізацію, на створення, забезпечення функціонування і розвитку бібліотек для досягнення певних цілей – сприяти й примножувати духовні цінності, забезпечувати інформаційні, навчальні, наукові, культурні, розвиваючі потреби користувачів бібліотек.
   Каланчацька ЦБС активно впроваджує фандрейзинг, адже його роль дуже  важлива,  як засобу реалізації ініціативної економічної діяльності бібліотек.
   Планується розширення партнерств, координації та співпраці з депутатським корпусом Каланчацької селищної ради, районною організацією Товариства Червоного Хреста України, будинками культури, краєзнавчим  музеєм, дитячо-юнацьким  центром, музичною школою, районною газетою „Слава праці”, районною  радою ветеранів, іншими організаціями щодо бібліотечно-бібліографічного, довідково-інформаційного, культурно-дозвіллєвого обслуговування, надання платних бібліотечних послуг, спонсорської допомоги – сприятиме зміцненню зв’язків, взаємопідтримки та взаємодопомоги, безпосередньо та опосередковано впливатиме та сприятиме ефективній роботі бібліотек, допомагатиме відпрацюванню нових напрямів, використанню нових сучасних технологій, послуг та нових цікавих форм роботи.
   З Каланчацькими загально-освітніми школами № 1 та № 2, з Каланчацьким сектором Скадовського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції  з питань пробації підписані творчі угоди.
    Програма передбачає розширення зв’язків з громадськістю, моніторинг громадської думки щодо роботи бібліотек, надання послуг, ініціатив, проєктів та акцій.
   Планується залучення додаткового фінансування за рахунок фандрейзенгу.
   Центральна бібліотека братиме активну участь в проєктній діяльності, писатиме проєктні заявки у вітчизняні та міжнародні грантові організації. Продовжить впровадження проєкту Української бібліотечної Асоціації у співпраці з Європейським Союзом «Пункт Європейської Інформації в бібліотеках» за програмою «Erasmus +» (Жан Моне).
   Планується висвітлення діяльності в районній газеті «Слава праці», обласному часописі «Новий день» та у Всесвітній мережі інтернет на бібліотечному блозі «Блог Каланчацької ЦБС», сторінці «Каланчацька ЦБС Херсонської області», в групах «Бібліотекарі Херсонщини», «Лідери бібліотечної справи», «LEAP - Library Electronic Access Project»,  «Тільки жваві бібліотекарі», «Ми – українці», «Краєзнавство в бібліотеках Херсонщини» та місцевих Каланчацьких групах.
X. Моніторинг впровадження програми.
       Проведення моніторингу, постійне відстеження впровадження програми для порівняння поточного стану з планом дуже важливе, адже  результати слугують підґрунтям для коригування змісту заходів та планів дій.
    Систематичний збір інформації про реалізацію програми – свого роду «сканування» ситуації проводитиметься як процедура, призначена, головним чином, для того, щоб вчасно виявляти відхилення від накреслених планів, недоліків, вжити термінових заходів доопрацювання.
    Одним із інноваційних напрямків модернізації  діяльності бібліотек є розробка системи моніторингу та оцінки, яка уможливлює отримання необхідних даних, їх зберігання та обробку, підготовку звіту та його представлення.
   Моніторинг та оцінка здійснюватиметься на всіх етапах модернізації бібліотечних послуг,  як за кількісними показниками так і за показниками, які характеризують їх якість, продуктивність, корисність для користувачів і жителів громади та певну збалансованість, і визначаються за такими параметрами, як:
                       Склад моніторингової  групи: 
·        Представники органів місцевої влади;
·        Члени бібліотечної ради;
·        Дирекція бібліотечної системи;
·        Читацький актив.
                                Інструментарій:
·        Анкетування (щорічно);
·        Експрес-опитування (щокварталу);
·        Статистичні дані (щорічно);
·        Публікації на сторінках ЗМІ та у всесвітній мережі інтернет (за рік);
·        Успіхи, перемоги, досягнення, нагороди;
·        Відгуки жителів громади щодо діяльності бібліотек.
                       Стратегічні індикатори:
·        Наявність скарг чи незадоволеного попиту користувачів (у %);
·        Зміцнення матеріально-технічної бази бібліотек;
·        Оновлення книжкового фонду (у  %);
·        Збільшення користувачів електронних послуг  (у %);
·        Динаміка  учасників творчих заходів  (у %);
·        Динаміка  участі та перемог у акціях, конкурсах,  фестивалях (у %).
XI  Очікувані результати. 
      Впровадження програми забезпечить модернізацію бібліотек Каланчацької ЦБС, перетворення їх на сучасних комунікаційних майданчиків громади, центрів одержання інформації, навчання, інтелектуального розвитку, цікавого спілкування та змістовного дозвілля, розвитку інтересів та уподобань, бібліотек працюючих на рівні кращих світових стандартів.
      Впровадження програми надасть можливість:
·         здійснити ремонти приміщень, модернізувати матеріально-технічну базу та інформаційно-технічну інфраструктуру книгозбірень;
·        розширити та усучаснити спектр інформаційних послуг;
·        створити оптимальне комфортне, зручне бібліотечне середовище для відвідувачів бібліотек  з зонами релаксації (відпочинку відвідувачів); просторової моделі (коворкінд) з виділенням зон: простору натхнення, місце зустрічі, простору навчання, перформативного простір (простір мистецтва та творчості), простору музики та кіно, релакс-зона, мобільної бібліотеки (обслуговування на дому та виїзди в малі села), бібліотечно-сервісний центр в будівлі виконкому Каланчацької ОТГ та паркова бібліотека (вуличні бібліотеки).
·        значно поліпшити стан бібліотечно-інформаційного та культурно-дозвіллєвого обслуговування користувачів бібліотек та жителів громади;
·        створити належні умови  для  збору, вивчення, накопичення, розвитку, збереження та просування надбань української та інших національних культур регіону, краєзнавчих матеріалів;
·        створити електронний каталог краєзнавчих матеріалів завдяки використанню сучасного програмного забезпечення та інформаційних ресурсів;
·        забезпечити розвиток та актуалізацію документно-інформаційних ресурсів на традиційних та електронних носіях і розширити доступ до них через сучасні електронні можливості;
·        забезпечити сучасне безперервне позадипломне навчання бібліотечних працівників.
XII Фінансування програми.
       Основним джерелом фінансування Програми – є кошти місцевого бюджету, які будуть передбачені на реалізацію програми та кошти інших джерел фінансування, які не заборонені чинним законодавством України.
    Бюджетне фінансове забезпечення  здійснюється у відповідності до цієї програми,    виходячи з реальних можливостей, норм і вимог, встановлених Бюджетним кодексом України.

Директор Каланчацької ЦБС 
Заслужений працівник культури України
Н.В.Федкевич.

2 коментарі:

  1. Все таке нове та дуже цікаве!!! Та останні рядки про фінансування з місцевого бюджету забрали віру і оптимізм у здійснення всього проекту.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, шановна Галино Дмитрівно, за теплі слова! Ви праві! Але я - оптиміст, вірю, хочеться надіятися та вірити, а як же інакше? Бібліотека - підрозділ ОТГ.

      Видалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *