75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 лютого 2020 р.

Від депресії до радості …


     Лютневе засідання Клубу психологічної підтримки «В майбутнє з радістю!» почалося з констатації приємного факту – до дружнього кола членів клубу приєдналися дві учасниці, до того ж обидві з символічним ім’ям – Надія. 
    Тема чергового засідання клубу складна і актуальна – депресивний стан.
    Що таке депресія, які її ознаки, природа, як вона впливає на якість життя, як з нею боротися. Це далеко не повне коло питань, на які дала відповіді керівник клубу Світлана Харченко.
    Світлана Іванівна зауважила, що зазвичай депресією люди  називати звичайні перепади настрою, короткочасні емоційні реакції на проблеми в буденному житті. Насправді ж депресія – це набагато серйозніша проблема , яка може перейти у важку форму і стати причиною суттєвого погіршення якості життя.
      Якщо не вдаватися в подробиці фізіологічного процесу, то депресія – це відсутність радості. Якщо людину в житті нічого не радує і це триває вже досить довго, то можна сказати, що вона перебуває в депресивному стані.
 Депресія – це емоції. А емоції – це просто робота нашої ендокринної системи. Вона може бути схожа на емоційне вигорання, на апатію, зрештою спеціалісти розрізняють декілька стадій депресивного  стану – легкий, середній і глибокий.
    Керівник клубу наголосила, що тільки-но людина діагностує в собі психоемоційну втому, перше, що необхідно зробити, – це почати відпочивати. Робити те, що подобається: спілкуватися з друзями , відсипатися, слухати улюблену музику, знайти собі хобі, тощо.
   Основне завдання – наповнити своє життя приємностями, тому що депресія – це відсутність задоволення. Обов'язковими є піші прогулянки, фізичні вправи, спілкування, дотримання  звичного режиму харчування і сну, фокусування на тому, що приносить радість, відмова від алкоголю, психотропних чи наркотичних засобів – вони можуть посилити депресію.
    Світлана Іванівна звернула увагу на те, що людина повинна прийняти той факт, що у неї, можливо, депресія, і відповідним чином скорегувати свої очікування. В такому стані організм може не мати сил, щоб робити звичний для нього обсяг робіт. Це нормально при депресії, тому важливо сконцентруватися на подоланні хвороби, щоб швидше повернутись до нормального життя.
      Потрібно загартовувати свій психоімунітет, приймаючи вітаміни радості та задоволення. І ще одне важливе доповнення, при депресивних станах дуже важлива роль друзів і близьких, саме вони здатні надати хворим на депресію  людей моральну підтримку.
    В другій частині засідання пані Світлана Харченко запросила всіх повторити вправи на синхронізацію роботи півкуль головного мозку , нагадала присутнім про системність практик позбавлення негативних емоцій та дала рекомендації  по досягненню медитативного стану з використанням мантр.
    Бережіть психічне здоров'я, воно забезпечує емоційну якість нашого життя!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *