75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 січня 2020 р.

Приходьте до нас посівати й вірші читати …



Приходьте до нас посівати, з Новим Роком та Василем вітати! 
    Різдвяними посиденьками учасників літературного клубу «Дивослово» завершилося  відзначення  традиційного для українців циклу свят «Від Романа до Йордана» в Каланчацькій центральній бібліотеці. Розпочала його віншуванням керівник об’єднання, організатор зустрічі, бібліотекар пані  Ірина Добровольська:
Кажуть, зовсім не годиться,
щоб сіяла молодиця –
Та у день цей Василя
не зерном Вас сію я:
Сію добрими словами,
аби було щастя з Вами,
Щоби був у хаті лад й
плодоносив рясно сад.
Врожаїлось щедро поле,
не хворіли щоб ніколи,
Щоб було в Вас на столі,
і в коморі, і в хліві.
Овочі росли в городі,
щоб жила родина в згоді!
Сію з близька і здаля
В Новий рік Вам, Василя!
    Цьогорічна зима видалася тепла і безсніжна, сонячні і безвітряні дні скоріше нагадують березневі, аніж  січневі, тож віршоване нагадування Володимира Войтюка про те, якою може бути справжня зима, було доречним.
    Його поема «О чем поет январская метель» оповита серпанком загадковості, метафоричності і душевного суму ліричного героя. Це поетичне послання примарній коханій спонукало пані Ольгу Марченко до роздумів на тему важливості літератури у житті кожного з нас.
   Не можна переоцінити її впливу, вона дарує нам мудрість, красу, глибину, душевну силу та духовну міць, «тихий свет прекрасних строк» нам необхідний  як повітря.
   Пані Тетяна Мельничук поділилася з учасниками засідання циклом своїх різдвяних поезій який так і називається «С Рождеством!», у її віршах тісно сплелися біблійні сюжети і наше, земне сприйняття найвизначнішої для християн події – народження Месії.
     Пані Любов Степко звернулася до творчості нашої колеги по клубу  Любові  Радіонової, по особливому метафорично  прозвучали «У кожного свій берег», «Стоїть берізка», «Дочурке», у кожному рядочку яких звучить душевна тривога за майбутнє і світлий сум за минулим.
     Лірична душа пані Любові Стринжи відгукнулася роздумами над загально людськими цінностями, але на відміну від філософів з їх об’ємними трактами, вона погоджується з твердженням радянського поета – лірика  Роберта  Рождєствєнского –  
Человеку надо мало:
чтоб искал
и находил.
Чтоб имелись для начала
Друг — один
и враг — один…
Человеку надо мало:
чтоб тропинка вдаль вела.
Чтоб жила на свете
мама.
Сколько нужно ей — жила…
     Пані Людмила Пшенишна звернулася до творчості письменника – гумориста, людини зі складною долею, скаліченої багаторічним ув’язненням в сталінських таборах Олександра Ковіньки, січневого ювіляра і прочитала декілька його дотепних мініатюр, які не втратили актуальності і до сьогодні.
     Спеціально до першого в цьому році засідання керівником клубу, пані Іриною Добровольською було підготовлено виставку – літературний альянс «Ювілейна хуртовина січня» , «дивословівці» не обійшли увагою творчість  українських літераторів – ювілярів Галини Кирпи, Олександра Ковіньки, Василя Симоненка, Миколи Сома.
   Лунали у літературно – мистецькій залі і вірші нашого херсонського  поета – ювіляра Миколи Братана, йому мало б виповнитися 85 років. До речі всі відвідувачі нашої книгозбірні мають змогу ознайомитися з літературним досьє «Микола  Іванович Братан 1935 – 2010», що розгорнута в літературно – мистецькій залі. 
   Справжній різдвяний подарунок зробила учасникам засідання активно пишуча поетеса Галина Нігачова. Відступивши від традиції читання своїх свіжонаписаних творів, вона подарувала нам вірші свого колишнього учня Сергія Паврозника. Його вірші вразили присутніх непідробної щирістю і глибиною роздумів. Ми обов’язково познайомимо всіх бажаючих з творчістю пана Сергія більш детально, а зараз усім читаючим нас друзям подаруємо один вірш - побажання:
Попросим у Бога здоров’я всім людям,
Достатку в домівках, затишку в сім’ї,
Усі негаразди давайте забудем,
Хай мир запанує на рідній землі;
Згадає молитву в вечерю Різдвяну,
Обіймемо рідних, зігрієм теплом,
Нехай Новий рік для усіх кращим стане,
Давайте ділитися тільки добром;
Давайте радіти, сміятись, любити,
Образи забудемо, заздрість, плітки,
Зростають щасливими хай наші діти,
Хай довго живуть іще наші батьки!
І де б не розкидало всіх нас по світу,
Не будем втрачати коріння свого
І щиро свою батьківщину любити,
Христос народився! Славімо його!
Щастя всім в Новому році! До зустрічі у лютому! Говоритимемо про кохання! Долучайтеся!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *