75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 січня 2020 р.

Бібліотека – джерело знань про рідний край!



       Каланчацька централізована бібліотечна система має давні і тісні  дружні стосунки зі школами громади.
    Співпраця з навчальними закладами взаємокорисна і взаємовигідна. Вкотре це довів незвичайний урок по краєзнавству, який щойно пройшов в  літературно – мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки. А взагалі бібліотекою заплановано цикл історико - краєзнавчих заходів «Вивчаймо та бережімо рідний край!» для різних груп відвідувачів книгозбірні. 
    На прохання вчителя географії ОЗ «Каланчацький ЗПЗСО №1» Іващенко Ніни Леонідівни працівники відділу обслуговування Олена Гриценко і Наталія Яковлєва підготували і провели  урок – засідання «Джерела знань про рідний край»
.
    Учні 8 –А класу (класовод Боженко Т. О.) уважно слухали розповідь бібліотечних фей, саме так пані Ніна Іващенко назвала ведучих.  З розповіді бібліотекарів можна було дізнатися  багато цікавих фактів про історію, географію та природознавство рідного краю.
    На самому початку зустрічі пані Олена Гриценко розповіла про роботу книгозбірні і правила користування її послугами, а потім перейшла  безпосередньо до теми розмови.
  Увагу гостей привернули великі постійно діючі виставки «Пишаюся тобою, мій рідний край» та «7 чудес Херсонщини», з матеріалів яких можна дізнатися про історію Каланчака, району, області, туристичні цікавинки, ознайомитися з творчим доробком місцевих літераторів та  новітньою історією Каланчацької об’єднаної громади.
    Олена Гриценко розповіла  про геральдику Херсонської області, району і селища Каланчак, символіку кольорів у гербах і прапорах.  
    Херсонщина – унікальний природний комплекс, найбільш екологічно чистий регіон України. Кількість сонячних днів у році перевищує 275. Масштабний вихід області в Азово-Чорноморський басейн і Дніпровську водну магістраль створює прийнятний рівень вологості. Це єдина область України, що омивається чотирма морями – Чорним і Азовським, рукотворним Каховським і солоним озером Сиваш.
   В області 19 великих і малих річок, і найбільш розгалужена зрошувальна система в Європі площею понад 400 га.
   Біосферний заповідник "Асканія-Нова" імені Фрідріха Фальц-Фейна –
найстаріший степовий резерват світу, одне з 7 природних чудес України, що входить в сотню найбільш відомих заповідних територій планети.
    Історія нашого краю не менш знакова. Вигідне стратегічно – географічне розташування, безмежні простори і багаті ресурси з давна приваблювали сюди кочівників–завойовників.
   Прадавній степ бачив войовничі племена кіммерійців, скіфів, сарматів, аланів, татарські набіги і козацьку звитягу…
    Бібліотекар Наталія Яковлєва розповіла про роботу книгозбірні в царині збору, накопичення  і зберігання інформації по краєзнавству та ознайомила учнів з книгами присвяченими історії, географії, фауні та флорі, заповідникам, аграрному сектору, курортам, островам нашої малої Батьківщини.
    Також присутні дізналися про книги присвячені рідному Каланчаку та селам району авторства В. Чистікова, А. Харченка, В. Реут, Н. Федкевич, принагідно розповівши про видавничу діяльність Каланчацької ЦБС та місцевих літераторів.
   Учні мали змогу переглянути підготовлені бібліотекарами два цікаві  відеоролики про історію та сучасність наймолодшої області  України –
Херсонської.
   Наприкінці зустрічі пані Ніна Іващенко подякувала працівникам бібліотеки за результативну співпрацю і допомогу у проведені креативного бібліоуроку.
   Головний лейтмотив зустрічі – нам є чим пишатись! Нам є за що триматись! Нам є що берегти! Тож куди б не закинула доля, завжди пам’ятаймо про рідний край, де народилися і звідки пішли у широкі світи! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *