75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

1 листопада 2019 р.

Нам не дано забути подвиг земляків!


    Щорічно, 2 листопада Каланчацька громада традиційно відзначає звільнення селища від окупантів та вшановує пам’ять воїнів - земляків, які загинули в боях за визволення України, згадує усіх, хто потерпав від дій нацистів.
     З метою відзначення 76 - річницю звільнення нашої території від окупантів та згадати усіх, хто не шкодував  найдорожчого в світі – свого життя в боротьбі за мир і вшанувати пам'ять жертв серед мирного населення Каланчацька центральна бібліотека запланувала та провела цикл заходів, розгорнула виставку «Нам не дано забути подвиг земляків»  та запропонувала своїм користувачам перегляд краєзнавчих періодичних видань під назвою «Там де пам'ять, там сльоза».
       Працівники відділу обслуговування провели для молоді патріотичну годину «Тих днів із пам'яті не стерти» та бібліографічний огляд періодичних видань «Про визволення селища в періодиці». Для більш проникливого  сприйняття подій розповіді ведучих доповнювалися відео-фільмами.
    Присутні дізналися про маловідомі факти періоду окупації, ознайомилися зі свідченнями очевидців та спогадами тих, хто пережив ті страшні часи. 
    Прикладом доблесті і відваги, любові до Вітчизни, взірцем патріотизму для прийдешніх поколінь був і залишається наш земляк Герої Радянського Союзу Тимофій Якович Левицький. Були розповіді й про інших патріотів, які звільняли нашу рідну землю, наш Каланчацький край від загарбників. Нашого Героя та всіх визволителів нашого краю пом’янули хвилиною мовчання.
     Виставка «Нам не дано забути подвиг земляків» та перегляд краєзнавчих періодичних видань під назвою «Там де пам'ять, там сльоза»  утвердили присутніх у думці, що ми живемо на героїчній землі, яка допомагає долати труднощі. Український народ – сильний духом і вірний ідеалам добра і справедливості. Нові покоління пронесуть у вічність пам’ять про наших героїчних захисників, схиляючись у шані перед живими і полеглими воїнами вільної країни.
   З матеріалів виставки та періодики відвідувачі бібліотеки дізналися подробиці періоду окупації нашого селища, а саме, що 11 вересня 1941 року Каланчак  був окупований  нацистськими військами. Розпочалися арешти та розстріли. На території колишнього колгоспу ім. С.М. Будьонного було створено концтабір.  Місцеві мешканці потайки приносили військовополоненим продукти, допомагали при втечі, ризикуючи власним життям. За німецької окупації жителі зазнали багато лиха, страждань та насилля. Окупація тривала більше двох років.
    А 2 листопада 1943 року Каланчак було звільнено від загарбників.
    За період Другої світової війни приблизно 2000 мешканців Каланчака брали участь у бойових діях, з них 1549 осіб загинуло.
     Ми пам’ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні.   
     Світла пам'ять тим, хто загинув, шана  тим, хто вижив у пеклі 40-х років! 
      Вони для нас є прикладом патріотизму та вірного служіння Батьківщині.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *