75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 жовтня 2019 р.

Пам’ятаймо ті буремні роки…


    До Дня вигнання нацистських окупантів з України…
    У ці останні дні жовтня 75 років тому міста і села України були остаточно звільнені від нацистських загарбників. 
    Щорічно 28 жовтня в Україні відзначається цей день остаточного вигнання військ нацистських окупантів та їх союзників під час Другої світової війни за межі території України.
    З нагоди його відзначення  в літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки оформлена книжкова виставка «Нам не дано забути пам'ять земляків» та перегляд періодичних видань «Там, де пам'ять, там сльоза».  Працівниками відділу обслуговування проведено для молоді патріотичну годину «Тих днів із пам'яті не стерти». На заході йшлося про ці буремні роки, етапи визволення, патріотизм наших воїнів.
    Зокрема була зосереджена увага на тому, що визволення та перемога над цим страшним ворогом була важкою, ключові битви за визволення Європи від гітлерівської навали точилися саме на території нашої держави. І саме визволення України похитнуло міць гітлерівської воєнної нищівної машини.
    Присутнім на заході нагадали, що визволення України почалося під час Сталінградської битви (листопад 1942 - лютий 1943 року), яка поклала початок корінному перелому у війні. Перші населені пункти України в східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 року. Масове ж визволення українських земель почалося в ході Курської битви  (5 липня - 23 серпня 1943 року).
      Про  буремні події , що відбувалися 75 років тому на теренах України розповідає виставка – перегляд «Це не викреслити з пам’яті» оформлена в Новокиївській сільській бібліотеці - філії. Література, представлена на ній викликала жвавий інтерес у відвідувачів.
    В Привільській  бібліотеці – філії тематична книжкова викладка «Все пам’ятає рідна земля» розлого розповідає про  визволення Херсонщини, яке  проходило в два етапи. З жовтня по листопад 1943 року було визволено Лівобережжя. Правобережжя було визволено під час другого етапу, який тривав з лютого по квітень 1944 року. Перший населений пункт Нижні Сірогози було звільнено 28 жовтня 1943 року. Останній населений пункт Херсонщини – залізничну станцію Чонгар – звільнено 12 квітня 1944 року.
Відвідувачі книгозбірні, а це переважно молодь та люди поважного віку після перегляду представлених видань обговорили ці жахливі події 75-річної давнини, згадали нашого Героя Тимофія Яковича Левицького та його подвиг.
     6 листопада 1943 року ціною величезних людських втрат радянські війська звільнили місто Київ. За визволення столиці України понад 1000 солдат і офіцерів були удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Ці цифри наведені в літературі, що складає основу документального перегляду  «Визволення України від нацистських окупантів» оформленого в Гаврилівській сільській бібліотеці-філії. Учні старших класів прослухали бібліографічний огляд цих документів та разом з бібліотекарем обговорили почуте й побачене.
    У 1944 році радянське командування силами чотирьох Українських фронтів здійснило серію наступальних операцій, остаточно визволивши територію України. Познайомитися з деталями військових наступальних операцій мали змогу відвідувачі Роздольненської сільської книгозбірні. Цікаво оформлена тематична полиця «Не можна забути роки війни» викликала непідробний інтерес серед жителів села.
    28 жовтня 1944 р. територія України була остаточно визволена від загарбників. У ході визвольних операцій 1944 року в Україні загинуло понад 3,5 млн. воїнів! У збройній боротьбі проти ворога брало участь понад 6 млн. українців. Кожен третій із них загинув на фронті, кожен другий із тих, що залишилися в живих, став інвалідом. Про ці сумні цифри йшла мова на історичній годині «Якби не війна…», що відбулася в Каланчацькій селищній бібліотеці.
В бібліотеках на всіх заходах наголошувалося на тому, що на боротьбу за визволення від нацистських загарбників піднявся увесь український народ. Такого святого братерства, єдності, міцної віри в Перемогу ще не знала наша історія.
    Друга світова війна 1939-1945 рр. – найстрашніший злочин в історії людства, що був вчинений нацистським режимом, завдав невиправної шкоди людській цивілізації. Перемога над цим страшним ворогом була важкою, ключові битви за визволення Європи від гітлерівської навали точилися саме на території нашої держави. І саме визволення України похитнуло міць гітлерівської воєнної машини.
    Український народ зробив величезний внесок у перемогу над нацистами  і їх союзниками, пам’ятаймо про це, пам’ятаймо наших героїв-визволителей!
   Ніколи знову!!! 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *