75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

11 жовтня 2018 р.

Роду козацького діти – землі української цвіт !

               
     Славу козацьку пронесімо крізь віки… 
    З метою поглиблення знань з історії славетних запорожців, степових лицарів, оборонців української землі книгозбірнями Каланчацької централізованої бібліотечної системи підготовлено та проведено комплекс різноманітних заходів «Славу козацьку пронесемо крізь віки…»
    До уваги відвідувачів в літературно-мистецькій залі представлено книжково-ілюстративну та портретну виставку «У всі віки приносять славу Україні козаки».
    Центральна бібліотека запросила молодь на патріотичну Годину «Роду козацького діти – землі української цвіт!», бібліографічний огляд  «Тої слави козацької не за будемо повік …» та перегляд цікавих патріотичних відео-фільмів.                   
   Підчас проведення заходів, а це більшість була молодь та старшокласники, присутні дізналися, що  на 14 жовтня припадає велике релігійне свято Покрови Богородиці. Крім того, воно має важливе історичне значення, бо саме цей день вважається Днем утворення Української Повстанської Армії, Днем Захисника Вітчизни. а також Днем українського козацтва.
    Чому саме так? Що вплинуло на поєднання цих свят? З якими історичними подіями пов'язана вказана дата.
   Ведучі заходу, бібліотекарі відділу обслуговування зауважили, що дуже важко, навіть неможливо важко знайти у минулому нашої країни  якесь інше явище чи подію, які б так глибоко, суттєво та різнопланово вплинули на історичну долю українського народу.
     Адже з початку зародження козацтва і до сьогодні, а можливо й на майбутнє, життя українців, усієї  української нації з її далеким минулим, сучасним і майбутнім, було, є й, напевно, буде нерозривно пов’язане з козацтвом.
    Ще у козацькі часи, де б не будували Запорізьку Січ, у її центральній частині завжди споруджували церкву Богородиці, яку козацтво вважало своєю заступницею. Тричі на рік збиралася козацька рада –  на Різдво, Великдень та Покрову. Ось чому Покрова здавна вважалася важливим козацьким святом.
   Надзвичайно важлива роль козацтва в історії України, адже  це одна з небагатьох істин, що є аксіомою, не викликає сумнівів у людей з різними, навіть прямо протилежними поглядами на політику, ідеологію та історію.      
   Ця сторінка нашої славної історії  інтегрує, об’єднує наше суспільство. Українське козацтво впевнено вкарбувалося в історичну пам’ять українського народу, завдяки цьому всілякі сьогоденні політичні розбіжності набувають другорядного значення.
     А ще, бібліотекар, ведуча заходу, зауважила, що через кілька століть багато козацьких традицій перейняли вояки армії УНР та УПА, які також називали себе козаками. Вони безумовно вважали себе вільними людьми, без примусу ставали партизанами, мали схожу мету боротьби, але вже відповідно до свого часу .
    Саме тоді були поєднані події різних історичних періодів, щоб у свято Покрови пригадати, яке значення воно мало для людей у давньому чи недавньому минулому, для козаків і для повстанців, а тепер має для нас.
    Ведуча заходу наголосила, що водночас святкуючи ці великі свята, варто пригадати і завжди пам'ятати слова повстанської пісні-молитви: "В єдності — сила народу! Боже, нам єдність подай".
    Для присутніх на заході був проведений бібліографічний огляд  «Тої слави козацької не забудемо повік …», який ознайомив молодь з козацтвом –видатним явищем в європейській історії та історії самої України.
    Відвідавши заходи, молодь дізналася багато цікавого про життя, побут, звичаї козаків, їх ватажків, ратні подвиги, легендарні козацькі чайки, козацькі бойові мистецтва…
   Присутні ознайомилися також з книжковими виставками – портретами про козацтво та козаків.
   В бібліотеках-філіях також проведені різноманітні заходи, зокрема, Каланчацька селищна бібліотека – філія запросила своїх відвідувачів  в історичну мандрівку «Козацька слава в серцях у нас».
У Роздольнянській сільській бібліотеці до уваги користувачів цікаво оформлена книжкова виставка «Козацтво – ментальність українського народу».  
    Радо зустрічає відвідувачів Привільська сільська бібліотека циклом заходів.
Незвично, цікаво та захоплююче оформлена тематична поличка «Славні лицарі козацької доби», проведені Козацькі розваги «Гей, козаче-козаченько та й хоробре серденько» .
    Новопавлівська сільська бібліотека здивувала своїх односельців – відвідувачів заходів незвичними іграми та конкурсами в Козацьких розвагах «Будь козаком» та яскраво оформленою тематичною полицею «Славетні козаки України».
    В Горьківській філії  до уваги користувачів книжкова-ілюстративна  виставка «Україна – земля козацька», оформлена сюжетно, з поробками місцевої майстні. .
   Новокиївська сільська бібліотека оформила  книжкову виставку – інформацію  «Козацька доба – велична сторінка історії України».
   А Гаврилівська сільська бібліотека запрошує своїх відвідувачів в історичний екскурс у Запорожжя «Доти буде Україна, поки будуть козаки».
   Запрошуємо ознайомитись та переглянути наші заходи , залишити свій відгук у книзі відгуків бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *