75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 жовтня 2017 р.

«… ми, браття, козацького роду !"

    Моя Україна – колиска козацької слави !
    Як відомо, 14 жовтня святкуємо одразу три чудових свята:  Свято Покрови Божої Матері, День українського козацтва та  дуже молоде – День Захисника України.
    Готуючись до Дня українського козацтва в бібліотеках Каланчацької централізованої бібліотечної системи організовано комплекс заходів різних форм.
   Під час їх проведення працівники книгозбірень та учасники заходів наголошували, що не випадково для святкування Дня українського козацтва обрано День Святої Покрови Пречистої Богородиці.  Адже козацтво нашої України вважало Пресвяту Богородицю своєю особливою покровителькою.
У Запорозькій Січі була збудована церква Святої Покрови. Перед походами козаки молилися святій покровительці й захисниці, щоб вона допомагала їм у боях з ворогами. Куди б доля не заносила козаків, завжди з ними була ікона Пресвятої Покрови.  
    А ще було зауважено, що народ будь-якої країни береже спогади про власне минуле, пишається своєю історією.
    Бібліотекарі зосередили увагу відвідувачів на тому, що День українського козацтва дуже важливе свято для нашого народу, адже козацтво відіграло значну роль у становленні нашої держави. Запорозька Січ проіснувала більш як двісті років. Слава про українських козаків гуляла всією Європою. Сам образ козака став символом найкращих лицарських чеснот. Народні пісні, думи й інші фольклорні твори оспівали багатьох славетних  козацьких ватажків.
    Відвідувачі заходів дізналися, що унікальність історії нашого народу полягає в тому, що в козаччині виявлявся потяг до волі наших предків. І сьогодні багато хто з нас має козацькі прізвища, що ніби доводить причетність кожного до нашої історії.
    Ми пишаємось, що найвідомішим представником серед козацьких ватажків був Богдан Хмельницький. Саме він очолив у 1648 році визвольну війну українського народу, метою якої було здобуття незалежності.                            
   Підчас проведення заходів працівники навели цікаві факти та цифри розвитку українського козацтва, а ще повідомили, що в Україні зареєстровано близько десятка всеукраїнських громадських організацій українського козацтва та більш ніж п'ятсот обласних, районних, міських і сільських козацьких утворень. Серед них: «Українське козацтво» (1991), «Спілка козацьких організацій України» (1999), «Козацтво України» (2001), «Об'єднане козацтво України» (2003) та ін. У своїх лавах вони нараховують майже 200 тисяч активних людей з вогником козацтва в душі.

  До Дня українського козацтва в центральній  книгозбірні оформлена виставка – інформація «І оживає дух козацький». Виставку залюбки, крім дорослих та молоді, переглянули юні відвідувачі, знайомилися з книжками, переглядали фотографії, брали до рук «Козака», обговорювали, сперечалися, а завідуюча  відділом обслуговування Олена Гриценко цікаво розповідала школярам про історію козацтва, сьогодення та видатних козаків…  
   В бібліотечному клубі «Старшокласник» для молоді проведено патріотичну годину «Козацькому роду нема переводу». Бібліотекар абонементу обслуговування юнацтва Ольга Качур разом з активом об'єднання організували цікаву та змістовну подорож шляхами козацької слави… До заходу була приурочена книжкова виставка «Полум'я козацького серця» з розділами: «Історія Запорізьких козаків», «Козацькі вожді України», представлено літературу про військові дії на сході нашої країни.
    В бібліотеках-філіях оформлені виставки, перегляди та тематичні полиці. Зокрема в відвідувачів Привільської книгозбірні  зацікавила тематична полиця «Козацька доба – велична сторінка історії України», жителі Новокиївки відвідуючи місцеву книгозбірню звернули увагу на виставку «Моя Україна – колиска козацької слави», а Горьківська філія запропонувала своїм користувачам перегляд літератури «Козацька держава – наша гордість і слава».
     Два дні поспіль у літературно-мистецькій залі центральної бібліотеки було влаштовано Відео-гід «Козацька історія України».
    Роздольненська сільська філія запросила свої читачів на історичну годину «… ми, браття, козацького роду !». В Олекандрівській  сільській книгозбірні теж було проведено історично-краєзнавчу годину  «Козацька слава Херсонщини». Юних користувачів  3-класників  на літературний ранок "Хай із козачка виросте козак!" запросила дитяча бібліотека.                                              
   Конкурсна гра «І оживе добра слава козацька !» проведена до Дня українського козацтва в Новопавлівській філія бібліотечної системи.
   Для малечі села М.Горького сільська книгозбірня влаштувала конкурс дитячих малюнків «Козаки і козачата». Дуже цікава розважальна година  «Гей, козаче - козаченько, та й хоробреє серденько» проведена в Каланчацькій філії бібліотечної системи.
         Зі святом – Днем українського козацтва! Нашому козацькому роду – ніколи не буде переводу !     

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *