75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

14 грудня 2021 р.

Сила людей проти атому, що вийшов з-під контролю

 

    Сьогодні день вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
      «14 грудня – день, коли Українська держава вшановує героїчний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, він був затверджений Указом Президента № 945/2006 10 листопада 2006 року. 
  
Насамперед, це день мужніх та самовідданих людей, які у 1986 році прийняли доленосний виклик, щоб захистити не тільки Україну, але й усе людство від руйнівного впливу зруйнованого 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС», – розповідають користувачам працівниці Каланчацької  централізованої бібліотечної системи.
     Силами понад 600 тисяч ліквідаторів за рекордно короткий термін, 206 днів, у 1986 році було побудовано об’єкт «Укриття». Це перша захисна споруда, яка дозволила пом’якшити згубний вплив мирного атома, що вийшов з-під контролю. Такі дані наведені у матеріалах , що знаходяться на книжковій виставці – вшануванні «Сила людей»  в літературно – мистецькій залі Каланчацької центральної книгозбірні.
      У 2021 році  відзначалися 35-ті роковини від дня катастрофи планетарного масштабу, 26 квітня 1986 року – день, який назавжди змінив історію світу, ставлення до використання мирного атома та долі тисяч людей. Гіркі спогади колишніх мешканців Прип’яті також можна знайти на цій виставці в центральній книгозбірні.
    Відповідь на питання, чому саме 14 грудня  в Україні  вшановують  учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС почули учасники  години спілкування «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій землі» в Олександрівській сільській бібліотеці.  А дата така обрана невипадково 14-го грудня 1986 року Державний комітет прийняв в експлуатацію захисні споруди на Чорнобильській АЕС, саме цей факт і став вирішальним в обрані дати відзначення.
 
   Нині у зоні відчуження вирує дике життя, але проблема радіоактивного забруднення нікуди не зникла. Щодня, протягом останніх 35 років у зоні продовжуються  боротьба з наслідками аварії на ЧАЕС. Завдяки надійній підтримці та розумінню міжнародної спільноти глобального виклику, який випав на долю України, нам вдалося побудувати новий безпечний конфайнмент, захисну арку, яка на 100 років захистить людство від негативного впливу 4-го зруйнованого енергоблоку на життя і здоров’я людей та навколишнє середовище.
   Нехай ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир та спокій.
   Ми у вічному боргу перед тими, хто врятував усіх нас, країну, людство від ядерного вогню, виконавши найвищий синівський обов’язок перед рідною землею і рідним народом.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *