75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

1 грудня 2021 р.

СНІД – загроза людству!

 

  Щорічно 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який вперше був проголошений ВООЗ у 1988 році. Цей  день встановлено  з метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, а також, як день пам’яті жертв цього захворювання.  
  
До
 Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом бібліотеки Каланчацької централізованої системи зорганізували тематичні заходи.
   Інформаційна хвилинка біля книжкової виставки «Час обирати здоров’я» пройшла  у відділі абонементу центральної бібліотеки. Бібліотекарка Ольга Качур розповідала відвідувачам, що за всю історію людства спостерігалося безліч найрізноманітніших вкрай негативних явищ.
   
Якщо виключити згубні природні катастрофи і нескінченну низку жорстоких кровопролить, то найпершим лихом є епідемії смертельних для людини хвороб. Одна з останніх епідемій нашої сучасності була прозвана чумою 20-го століття – синдром набутого імунного дефіцит
  – 
СНІД.
    Тематичні викладки «СНІД : знання проти страху»  (Хорлівська бібліотека – філія) та «СНІД – загроза людству» (Новокиївська філія) розповідають про те, що уперше захворювання на СНІД  було виявлено в 1980 році в Нью-Йорку і Каліфорнії серед наркоманів, що використовували внутрішньовенне введення наркотиків.
     За декілька років поширення СНІДу набуло характеру всесвітньої епідемії, що охопила населення практично усіх країн. До 1996 року у світі нараховувалося вже більше  21 мільйона інфікованих.
    Не дивлячись на досягнення прогресивної науки, ми змушені  констатувати, що боротьба з  епідемією ще далеко не закінчена. Факти вперто свідчать, що навіть численні міжнародні та урядові програми по боротьбі з  ВІЛ-інфекцією та СНІДом не дозволяють нам  залишити цю епідемію в минулому.
     Про це свідчать матеріали тематичної полички «СНІД – це серйозно» (Новопавлівська філія), виставка – застереження «СНІД підступний, агресивний, смертельний»  (Гаврилівська книгозбірня) та огляд літератури «СНІД – дорога в безодню» (Каланчацька селищна бібліотека).
   
За нинішніх умов пандемії, бібліотеки не можуть проводити великі масові заходи, тож  часто впроваджують спілкування сам на сам, така міні – дискусія «СНІД – смертельна загроза майбутнього»  пройшла в Привільській бібліотеці, як і година здоров’я  «Життя гідне того, щоб жити» в Роздольненській  книгозбірні. На цих заходах йшлося про те, що
сьогодні ВІЛ – це не вирок, якщо інфекція вчасно діагностована.   
Люди  з вірусом імунодефіциту можуть жити звичайним життям, народжувати дітей, працювати
чи  подорожувати. Достатньо вчасно вживати ліки.
   Про сьогоднішнішній стан справ з ВІЛ – СНІД в Україні розповідають матеріали  інформаційного стенду «Обери життя, воно прекрасне» (Олексіївська філія) та книжково – ілюстрована  поличка «Стиль життя – здоров’я»  (Олександрівська  бібліотека).  
    На початок 2020  року в  нашій країні  налічувалося 251 168 людей з ВІЛ. Протягом 10 місяців 2020 року зареєстровано 13 277 нових випадків інфікування ВІЛ, що на 0,5% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. У Херсонській області за 9 місяців 2020 року зареєстровано 444 нових випадків ВІЛ-інфікування, 73 випадки СНІДу та 24 летальних випадки.
   Працівники Каланчацької централізованої  бібліотечної системи нагадують, що символом Всесвітнього  дня  боротьби зі СНІДом є Червона стрічка. Її створив  художник Франк Мур і вперше цей символ був застосований у 1991 році. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.
   Бережіть себе, піклуйтеся про ближніх.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *