75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

13 жовтня 2021 р.

Захисники України – країни мужнії сини

 

   
1
4 жовтня – день, який поєднав у собі кілька вагомих підстав вважати його святковим: цього дня українці відзначають День українського козацтва, День захисників та захисниць України, християнське свято Покрови  Пресвятої Богородиці та День створення Української повстанської армії.
   Каланчацька центральна бібліотека  підготувала ряд заходів присвячених цим святам і запросила на них односельчан.
    Одне з найдивовижніших явищ української та зрештою,  і світової історії – виникнення козацтва і заснування Запорозької  Січі.   
Багато славних сторінок вписало запорозьке козацтво в літопис українського народу, залишило глибокий слід у його пам’яті й свідомості, вплинуло на його демократичні ідеали, відбилося у народних думах,  мистецтві та літературі. Про це розповідає відеоплейлист «Образи козаків в мистецтві та літературі», створений  у співпраці відділу обслуговування та  Сектору мистецтв центральної книгозбірні.
  
  
Однією з провідних тем багатьох відомих художників стала тема козацтва, варто згадати хоча б декого з них: І.Рєпін "Запорожці пишуть листа турецькому султану", С.Васильківський "Козаки в степу", П.Шарварок "Мазепа, спійманий козаками в степу", О.Мурашко "Похорон кошового",  С.Чуприненко "У похід збираються,  Ф.Красицький "Гість із Запорожжя"  та інші.  
 Славний період козаччини, який тривав майже 300 років, знайшов своє величне і драматичне  відображення і в художній літературі, згадаймо хоча б  хрестоматійного «Тараса Бульбу» М.Гоголя і останній бестселер В.Шкляра «Характерник». Сотні томів науково – історичних  досліджень присвячено феномену козаччини, серед них «Чорна рада» П. Кралюка, «Козацька Україна. Боротьба за державу» Д. Журавльова, твори присвячені визначним  подіям, які змінювали хід європейської  історії  та історичні портрети гетьманів, полководців та державних діячів козацької доби. Нагадаємо що й західноєвропейські митці  і науковці – Байрон, Вольтер, Гійом де Боплан, вражені відвагою, військовою майстерністю, звитягою  українських козаків  сповили лицарів степу легендарним серпанком у своїх художніх творах та історичних хроніках.
   У відділі обслуговування абонементу центральної бібліотеки розгорнуто книжкову виставку «Козацькій славі жити у віках», документи зібрані на ній розповідають про героїчне минуле козацтва, козацькі  звичаї та традиції.            Бібліотекарки каланчацької книгозбірні помітили, що в сучасних умовах переосмислення історії України помітно зріс інтерес до такого яскравого феномена, як українське козацтво. Для багатьох  козак  є  уособленням українського ідеалу чоловіка, воїна, який понад усе прагне  волі, є  мужнім, хоробрим, порядним, чесним,кмітливим, шляхетним і працьовитим.
    До Дня захисників та захисниць України, який також відзначається 14 жовтня,  цікаву розповідь під назвою «Я люблю Україну»  підготувала керівник клубу «Старшокласник» Лариса Шаваровська. Загалом  планувалося засідання клубу в літературно – мистецькій залі  центральної книгозбірні, але карантинні обмеження знову повернулися в наше життя. Тож старшокласники і всі допитливі мешканці громади мають змогу переглянути віртуальний сторітелінг «Я люблю Україну», на бібліотечному блозі та сторінці в соцмережі Фейсбук. В ньому йдеться про  історію свята Дня захисників та захисниць України, спадкоємність кращих козацьких традицій сучасним українським військом, про всенародну підтримку ЗСУ та волонтерську допомогу. Наприкінці розповіді Лариса Шаваровська  надала рекомендаційний список літератури,  що всебічно досліджує  історію  і сучасність української армії, добровольчих батальйонів та  волонтерського руху, розповідає про героїчні вчинки, мужність і звитягу захисників  України. В цьому  списку і книга «Воїни світла» Надії Федкевич, директорки  Каланчацької ЦБС, заслуженого працівника культури  України. Збірник «Воїни світла» присвячений загиблим синам Каланчацької громади Володимиру Серебринському, Олександру Березі та Юрію Іржику.
   Шановна Каланчацька громадо!
   Працівники  центральної книгозбірні вітають вас з Днем  Українського козацтва, Днем захисників та захисниць  України і Покровом   Пресвятої Богородиці!
Ми бажаємо вам миру! Хай омофор Божої Матері  захищає кожного з вас від бід і негараздів!
  Пишаймось нашою історією,  нашими героями і  нашою Батьківщиною!




 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *