75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

12 серпня 2021 р.

Скоро осінь, за вікнами серпень

    
Серпень…  Літо вступило в пору поважної зрілості і неспішності. Вгамовується свіжим вітерцем полуденна спека, а світанки встеляються прохолодними росами.  В усміхненій свіжості серпневого ранку поспішали на засідання учасники літературного об’єднання «Дивослово», яке вже більше 10-ти років поспіль активно працює  в Каланчацькій центральній бібліотеці.  Керівник клубу місцевих літераторів та організатор зустрічі Бібліотекар центральної бібліотеки Ірина Добровольська.
Прохолодно стає, а не хочеться,
Щоб над вечір ішли холоди
Над рікою тумани клубочаться
І повзуть над лугами з води.
Літо раптом взяло і кінчається,
Ніби й зовсім його не було.
За пташками у вирій збирається
Й забирає з собою тепло…
    Лариса Климашівська, Ольга Марченко, Тетяна Мельничук, Людмила Пшенишна, Любов Радіонова, Любов Степко –романтичні натури, тож і назву місяця пов’язують зі словом серпанок, тобто з легкою пеленою, що застилає і огортає землю.  
     Наші пращури вірили, що завдяки сонячному та місячному серпанку земна природа захищається від згубного впливу нечистої сили.
 Любов Степко розповіла, що цьогорічній серпень взагалі унікальний, в  ньому п’ять понеділків, вівторків і неділь, а таке трапляється один раз на 823 роки!
    Тема серпневої зустрічі «ЛітАкцент : Книжковий  серпень», зумовила обговорення творів новітньої української літератури та підбиття певних підсумків літературних надбань за 30 років незалежності України. В  контекст цієї розмови добре вклалася виставка – мозаїка  «Пафос життєствердження», на якій було зібрано твори ювілярів серпня, знакових постатей української літератури:  Івана Франка, Василя Герасим’юка та Романа Лубківського.
   Василь Герасим’юк та Роман Лубківський – обидва галичани, їхня  поезія пахне смерекою і чебрецем,  від неї віє прохолодою гірських річок і струмочків, вони  фундатори новітньої української літератури, без них її важко уявити, обом присвоє­но Національну премію України імені Тараса Шевченка в галузі літератури і мистецтва.
   В неспішній розмові про сучасну українську літературу присутні обговорили творчість і інших визначних діячів та лауреатів Національної премії України ім. Тараса Шевченка – Ліни Костенко, Оксани Забужко та Марії Матіос.
   З захопленням слухали учасники літоб’єднання «Дивослово»  вірші своїх колежанок Тетяни Мельничук, Ольги Марченко  і Любові Радіонової. У їхніх поезіях тихий спокій літніх світанків переплітається з полуденною  спекою, пташиний спів з леготом бешкетного вітерцю, вечірня тиша з таємничим шепотінням морських хвиль.
   І разом  з Любов’ю Радіоновою  уявляється картина написана пензлем Природи:
Кипіло море у спекотнім літі,
І тішились у ньому синьоокі небеса,
Засмаглий день відпочивав в зеніті,
Який простор, яка краса!
   Збирає серпень в комори щедрий врожай, нагадує про близьку осінь. У цьому місяці ми святкуємо три Спаси: медовий, яблучний та горіховий і головне свято молодої держави – тридцятиріччя Незалежності. У зв’язку з цим доречно пригадався вірш – звернення  нашої землячки Юлії Шовкун:
Україно! Нене, рідна мати!
За тобою подихи століть.
Як було у тебе їх багато:
І звитяг, і грізних лихоліть!
Серце розривається від болю,
Коли згадуємо в часі цім,
Як багато пролилося крові
На полях твоїх незлічених фронтів.
Та вставала, знову чепурилась,
Усміхалась, а в очах – печаль.
Терпеливо Богу ти молилась:
-         Долю добру дітям моїм дай!
Вимолила! Сталося, діждалась –
Короваї знову на столах.
Не зійди  ж зі свого шляху й далі.
І майбутнє серцем збережи.
Україно! Нене! Рідна мамо,
Ти у душах наших назавжди!
 З прийдешніми святами!
 До зустрічі восени!
  
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *