Липневим медом ніжаться вуста,
липневим сонцем розімліло літо,
і буйна зелень травами густа
ховає поміж себе вітер.
Зливами і спекою сповістив про свій прихід липень. Не такий щедрий на свята, як попередні місяці, він має своє, особливе торжество. 11 липня – Всесвітній день шоколаду. Батьківщиною цього свята вважається Франція, бо саме французи в 1995 році започаткували цей День. Свято швидко здобуло популярність, але враховуючі загальносвітову любов до шоколадних ласощів, цей факт зовсім не дивує. Знавці кажуть, що в Україні найбільш яскраво День шоколаду святкують у Львові, не менш святковим і цікавим був цей день і для учасників літературного об’єднання «Дивослово», що працює в Каланчацькій центральній бібліотеці.
І все ж липневе засідання клубу почалося не з
книжково – шоколадних смаколиків, а з привітань іменинниці, багаторічній
учасниці клубу пані Любові Стринжі. На адресу ювілярки пролунали найкращі вітання і побажання:
… від нас прийміть дарунок:Квіти у рясній росі,
Палкого сонця поцілунок,
Літо у всій своїй красі.
До Вас хай сила вітру лине
На журавлиному крилі.
Хай в Вас живуть душа дитини
І мудрість Матінки-Землі…
Після урочистих вітань керівник літературного об’єднання «Дивослово» Ірина Добровольська розповіла історію шоколаду, перші сліди активного вживання якого були знайдені археологами на тихоокеанському узбережжі штату Чіапас у Мексиці і слідам цим майже чотири тисячі років.
В Європу шоколад потрапив завдяки Христофору Колумбу і досить швидко був
схвалений суспільством. На
сьогодні добре відомі не тільки смакові, а й лікувальні властивості шоколаду. Шоколад
– це дещо значно більше, ніж просто кондитерський
виріб, адже він тішить, зігріває, надихає і додає настрою і позитиву. І не
важливо, який він, гіркий чи молочний, з горіхами чи родзинками, цедрою чи
прянощами, у плитках, цукерках, печиві
або в запашному гарячому напої.
Шоколад – це завжди вдала ідея. Навіть
коли йдеться про книжки, адже в світі так багато історій із шоколадним
присмаком. Тож, за
ініціативи Ірини Добровольської в «Дивослові» відбулася книжково-шоколадна дегустація.
На поличках Каланчацької центральної бібліотеки можна знайти
цікаві, теплі, загадкові, філософські, сповнені любові «Теплі історії до шоколаду» Надійки Гербіш , «Шоколад із
чилі» Йоганни Ягелло, «Хліб і шоколад» Мирослава
Дочинця та «Львів. Шоколад. Кам’яниці».
Хоча
світових бестселерів, в назві яких є солодке слово, не так і мало. «Чарлі і шоколадна фабрика» Роальда Дала, «Шоколадна злодійка» Лори
Флоранд, «Велика книга
шоколаду» Девіда Лебовіца,
«Шоколад» Джоан Гарріс та інші.
Любов Радіонова вступила в «шоколадну» дискусію з питанням «Чи бува шоколадна поезія?»
і сама ж відповіла:
– Так. Бува, бо без неї ніяк,
Плитка шоколаду думку зав’язує
І на папері вишикує ряд…
Солодку розмову підтримали Любов Степко, Ольга Марченко, Галина Нігачова, Лариса Смолієнко, Людмила Пшенична та Лариса Климашівська. Смакуючі шоколадом, учасниці клубу «Дивослово» обговорили творчість ювілярів липня Олеги Теліги з нагоди її 115- річчя з дня народження та Валентина Чемериса, якому б виповнилося 85 років.
Під завершення солодких читань кожен учасник клубу особисто переконався в тому, що
Шоколад — наш лучший друг,
Стал помощником нам вдруг:
Он, без всякого сомненья,
Повышает настроенье.
Хай же настрій залишається гарним до наступної зустрічі!
Книжково – шоколадна дегустація пройшла успішно, було смачно і корисно!
До зустрічі у серпні, «дивословівці»! Бібліотека чекає на вас!
липневим сонцем розімліло літо,
і буйна зелень травами густа
ховає поміж себе вітер.
Зливами і спекою сповістив про свій прихід липень. Не такий щедрий на свята, як попередні місяці, він має своє, особливе торжество. 11 липня – Всесвітній день шоколаду. Батьківщиною цього свята вважається Франція, бо саме французи в 1995 році започаткували цей День. Свято швидко здобуло популярність, але враховуючі загальносвітову любов до шоколадних ласощів, цей факт зовсім не дивує. Знавці кажуть, що в Україні найбільш яскраво День шоколаду святкують у Львові, не менш святковим і цікавим був цей день і для учасників літературного об’єднання «Дивослово», що працює в Каланчацькій центральній бібліотеці.
… від нас прийміть дарунок:Квіти у рясній росі,
Палкого сонця поцілунок,
Літо у всій своїй красі.
До Вас хай сила вітру лине
На журавлиному крилі.
Хай в Вас живуть душа дитини
І мудрість Матінки-Землі…
Після урочистих вітань керівник літературного об’єднання «Дивослово» Ірина Добровольська розповіла історію шоколаду, перші сліди активного вживання якого були знайдені археологами на тихоокеанському узбережжі штату Чіапас у Мексиці і слідам цим майже чотири тисячі років.
– Так. Бува, бо без неї ніяк,
Плитка шоколаду думку зав’язує
І на папері вишикує ряд…
Солодку розмову підтримали Любов Степко, Ольга Марченко, Галина Нігачова, Лариса Смолієнко, Людмила Пшенична та Лариса Климашівська. Смакуючі шоколадом, учасниці клубу «Дивослово» обговорили творчість ювілярів липня Олеги Теліги з нагоди її 115- річчя з дня народження та Валентина Чемериса, якому б виповнилося 85 років.
Під завершення солодких читань кожен учасник клубу особисто переконався в тому, що
Шоколад — наш лучший друг,
Стал помощником нам вдруг:
Он, без всякого сомненья,
Повышает настроенье.
Хай же настрій залишається гарним до наступної зустрічі!
Книжково – шоколадна дегустація пройшла успішно, було смачно і корисно!
До зустрічі у серпні, «дивословівці»! Бібліотека чекає на вас!
Немає коментарів:
Дописати коментар