75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 липня 2021 р.

Солодкі читання в бібліотеці

 

Липневим медом ніжаться вуста,
липневим сонцем розімліло літо,
і буйна зелень травами густа
ховає поміж себе вітер.
Зливами і спекою сповістив про свій прихід липень. Не такий щедрий на свята, як попередні місяці, він  має своє, особливе торжество.
   11 липня – Всесвітній день шоколаду. Батьківщиною цього свята вважається Франція, бо саме французи в 1995 році започаткували цей День. Свято  швидко здобуло популярність, але   враховуючі загальносвітову  любов до шоколадних ласощів,  цей факт зовсім  не дивує. Знавці  кажуть, що в Україні найбільш яскраво День шоколаду святкують у Львові, не менш святковим і цікавим був цей день і для  учасників літературного об’єднання «Дивослово», що працює в Каланчацькій центральній бібліотеці.
   І все ж липневе засідання клубу почалося не з книжково – шоколадних смаколиків, а з привітань іменинниці, багаторічній учасниці клубу пані Любові Стринжі. На адресу ювілярки  пролунали найкращі вітання і побажання:
… від нас прийміть дарунок:
Квіти у рясній росі,
Палкого сонця поцілунок,
Літо у всій своїй красі.
До Вас хай сила вітру лине
На журавлиному крилі.
Хай в Вас живуть душа дитини
І мудрість Матінки-Землі…
   
Після урочистих вітань керівник літературного об’єднання  «Дивослово» Ірина Добровольська розповіла історію шоколаду, перші сліди  активного вживання якого були знайдені археологами на тихоокеанському узбережжі штату Чіапас у  Мексиці і слідам цим майже чотири тисячі років.
    В Європу шоколад потрапив завдяки  Христофору Колумбу і досить швидко був схвалений суспільством.
    На сьогодні добре відомі не тільки смакові, а й лікувальні властивості шоколаду. Шоколад – це  дещо значно більше, ніж просто кондитерський виріб, адже він тішить, зігріває, надихає і додає настрою і позитиву. І не важливо, який він, гіркий чи молочний, з горіхами чи родзинками, цедрою чи прянощами, у плитках, цукерках, печиві  або  в запашному гарячому напої. Шоколад – це завжди вдала ідея. Навіть коли йдеться про книжки, адже в світі так багато історій із шоколадним присмаком. Тож, за ініціативи Ірини Добровольської в «Дивослові» відбулася  книжково-шоколадна  дегустація.
     На поличках Каланчацької центральної бібліотеки  можна знайти  цікаві, теплі, загадкові, філософські, сповнені любові  «Теплі історії до шоколаду» Надійки Гербіш , «Шоколад із чилі»  Йоганни Ягелло, «Хліб і шоколад» Мирослава Дочинця  та «Львів. Шоколад. Кам’яниці».
     Хоча світових бестселерів, в назві яких є солодке слово, не так і мало. «Чарлі і шоколадна фабрика»  Роальда Дала, «Шоколадна злодійка» Лори Флоранд, «
Велика книга шоколаду» Девіда Лебовіца, «Шоколад» Джоан Гарріс та інші.
   Любов Радіонова вступила в «шоколадну» дискусію  з питанням «Чи бува шоколадна  поезія?»  і сама ж відповіла:
– Так. Бува, бо без неї ніяк,
Плитка шоколаду думку зав’язує
І на папері вишикує ряд…
    Солодку розмову підтримали Любов Степко, Ольга Марченко, Галина Нігачова, Лариса Смолієнко, Людмила Пшенична  та  Лариса Климашівська.
    Смакуючі шоколадом, учасниці клубу «Дивослово» обговорили творчість  ювілярів липня Олеги Теліги  з нагоди її 115- річчя з дня народження та Валентина Чемериса, якому б виповнилося  85 років.
    Під завершення солодких читань кожен учасник клубу особисто переконався в тому, що  
Шоколад — наш лучший друг,
Стал помощником нам вдруг:
Он, без всякого сомненья,
Повышает настроенье.
     Хай же настрій залишається гарним  до наступної зустрічі!
     Книжково – шоколадна дегустація пройшла успішно, було смачно і корисно!
   До зустрічі у серпні, «дивословівці»!  Бібліотека чекає на вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *