75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

16 липня 2021 р.

Літні пригоди в бібліотеці або з Всесвітнім днем змії !

 

   16 липня відзначається  Всесвітній день змії. З давніх-давен змія є одним із найстаріших міфічних персонажів і шанується цивілізаціями усього світу. Їй приписують найрізноманітніші образи, як позитивні так і негативні, вона є символом мудрості і підступності.
    Допомогти людям дізнатись більше про цих плазунів і про те, яку важливу роль вони відіграють в  функціонуванні екосистем – мета запровадження  Всесвітнього дня змії.
    Переслідуючи, перш за все просвітницьку місію, бібліотекарі Каланчацької центральної бібліотеки доєдналися до відзначення Всесвітнього дня змій. В рамках акції «Бібліотека йде до людей» бібліотекарка відділу обслуговування Лариса Шаваровська, разом з колегами вийшли з вірним помічником фліпчартом в багатолюдні місцини центру Каланчака.
    
   А ще, Каланчацька центральна книгозбірня включилася в новий регіональний іміджевий проєкт «Літні пригоди в бібліотеці або Бібліотечне рандеву», започаткований Херсонською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. Олеся Гончара, який триватиме з 12 липня до 30 серпня 2021 року й ось вже є «перша ластівка» в рамках проєкту !
    Перехожі  вже почали звикати до такої активності бібліотекарів і жваво відгукувалися на пропозицію відповісти на питання вікторини, ознайомитися з літературою, присвяченою цьому виду фауни, дізнатися цікаві факти про змій, про традиції цього дня, народні повір’я та видатних особистостей, що народилися 16 липня.  
   На сьогоднішній день на Землі відомо біля 3458 видів змій, які поширені від напівзамерзлої тундри північної Канади, до вологих тропічних джунглів екватора і більшої частини світового океану. Змії є високоспеціалізованими хижаками. Вони відіграють дуже важливу роль в балансі будь-якої екосистеми.
   В Україні налічується 11 видів змій. З них лише 3 види є отруйними – гадюка степова, гадюка звичайна і гадюка Нікольського. Вони занесені до Червоної Книги України. Також охороняються усі види полозів і мідянка.
   
В
Україні мешкає 2 види вужів, які не занесені до Червоної Книги України, але їх часто плутають з гадюками.
   16 липня народилася видатна українська актриса, народна артистка  СРСР, полум’яна патріотка і людина з активною громадянською позицією Ада Роговцева, фотопортрет якої впізнали всі учасники акції. Для багатьох Ада Миколаївна й по сьогодні залишається улюбленою актрисою, символом жіночності і чарівності.
   Жоден учасник акції присвяченій Всесвітньому дню змії не пішов з пустими руками, кожен отримав даруночок  на згадку і можливість фотосесії в оригінальному капелюшку. Роздавали бібліотекарі також  Пам’ятки  для населення: Обережно – змії. І це є актуальним, бо з настанням теплої погоди під час відпочинку на природі збільшується можливість зустрічі зі зміями і до цієї зустрічі треба бути готовим.
   Будьмо уважними та обережними! Бережіть себе! І змій,  вони важлива частина екосистеми!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *