75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

31 травня 2021 р.

Шкідливим звичкам – НІ !

 

        Сьогодні – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням.
          За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я тютюн щорічно убиває 5 мільйонів людей у світі, і ця цифра щорічно зростає. 110 тисяч таких смертей приходиться на Україну. В Україні тютюнопаління є причиною кожного п’ятого випадку смерті осіб віком понад 35 років.    31 травня відзначається Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням, встановлений у 1987 році  Всесвітньою організацією охорони здоров’я. В цей день по всіх країнах проходять антитютюнові акції.
     Бібліотеки Каланчацької централізованої бібліотечної системи традиційно доєднуються  до таких заходів і активно пропагують здоровий спосіб життя.       Протягом дня в літературно – мистецькій залі центральної бібліотеки діє виставка – анонс «ТЮТЮН : розвінчуємо міфи», яка засвідчує, що куріння перетворилося на соціальну проблему, якою змушені займатися міжнародні організації.    
Багато країн світу відмовляються від тютюнопаління, створюють спеціальні закони щодо обмеження паління або вживання тютюну у спеціально відведених місцях. Також багато європейських держав  встановили високі ціни на продаж цигарок, це теж своєрідна боротьба з палінням серед населення.   
    Не обмежуючись рамками літературно – мистецької зали, бібліотекарки відділу обслуговування  пішли до людей. Озброївшись фліпчартом працівниці розташувалися в пожвавленому місці і влаштували акцію – опитування «Міфи про куріння і реальність». Вона  викликала  жвавий інтерес  перехожих, як показав інтерактив, багато хто перебуває в полоні  міфів про тютюнопаління, але ті, хто відповідав на питання правильно отримували від бібліотекарів солодке заохочення.
     Антитютюнові виставки – застереження «Твоє життя – твій вибір»  та «Тютюнопаління та його шкідливі наслідки» (Хорлівська ,  Новокиївська  і Каланчацька селищна книгозбірні)  розповідають  про те, що куріння шкідливо впливає на центральну нервову систему, що позначається на життєдіяльності всього організму. Розвиваються стійкі вегетативні неврози, що  супроводжуються головним болем, шумом у вухах, запамороченням. Людина постійно перебуває у пригніченому настрою, вона втрачає сон і апетит. Тютюнова отрута руйнує організм, завдає йому непоправної шкоди.
    Інфоманія «Ми за здоровий спосіб життя» ((Новоолександрівська філія), перехрестя думок «Шкідливі звички чи життя в своє задоволення» (Гаврилівська  книгозбірня) та книжково – ілюстративна виставка «Куріння чи здоров’я    обирай сам» (Роздольненська філія) доводять, що досвід України підтверджує, що законодавчі обмеження є дієвими механізмами боротьби з тютюном.
     Так, завдяки забороні реклами сигарет, забороні куріння в громадський місцях та місцях спільного користування, друку на пачках сигарет попереджень про небезпеку куріння та збільшенню вартості сигарет, поширеність куріння в Україні поступово зменшується.  
   
 Основна мета відзначення Всесвітнього дня без тютюну – захистити теперішнє та майбутнє покоління від руйнівних наслідків для здоров’я, пов’язаних з тютюном. Він є ще однією нагодою для усвідомлення небезпеки, яку несе здоров’ю суспільства тютюнопаління, допомоги людям, які бажають позбутися цієї шкідливої звички та пересторога для тих, хто ще не спробував курити.
   Обираймо здоровий спосіб життя!


  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *