75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

14 травня 2021 р.

Він сотворив собі свій світ!


   14 травня 2021 року Україна відзначає пам'ятну дату - 150-річчя з дня народження письменника й політика Василя Стефаника. Василь Стефаник –  
талановитий український письменник-реаліст, неперевершений  майстер  психологічної новели, засновник експресіонізму в українській прозі, посол Австрійського парламенту.    Ґрунтовно до відзначення ювілейного дня народження Василя Стефаника готувалися  книгозбірні Каланчацької централізованої бібліотечної системи.
    Відділ обслуговування центральної бібліотеки увазі користувачів представив  книжкову виставку «Я сотворив собі свій світ».
    Василь Стефаник написав не так уже й багато – його художні твори вміщаються в одному томику і  все ж ім’я письменника стоїть поряд з іменами найвидатніших новелістів світу. Стефаникові новели вражають своєю виключною правдивістю, справжньою оригінальністю і художньою досконалістю.
    Презентацію «Володар селянських душ» присвятила ювілею видатного письменника бібліотекарка Новоолександрівської  сільської бібліотеки-філії.  Користувачі інтернету можуть її переглянути в мережі Фейсбук і дізнатися подробиці  життя і творчості Василя Стефаника.
   Письменник народився у сім’ї заможного господаря 14 травня 1871 року  в селі Русові поблизу старовинного міста Снятина на Станіславщині. Навчався у Русівській і Снятинській школах. У 1883 році вступив до польської класичної гімназії у м. Коломиї. 
    Там подружився з Лесем Мартовичем, який пізніше став письменником-сатириком. Стефаник у гімназії багато читав і провадив  агітаційно-освітню роботу серед селян, за що його виключили з гімназії. З    Завершував він середню освіту в німецькій класичній гімназії в м. Дрогобичі. Тут особисто познайомився з Іваном Франком, зустрічався з ним, писав статті для прогресивних Франкових видань, виступав на зібраннях селян.
    Естафету відзначення пам'ятної дати підхопили Привільська сільська бібліотека – філія, запросивши односельчан на викладку – перегляд «Василь Стефаник у житті і літературі» та Новопавлівська сільська книгозбірня розгорнувши перегляд  літератури «Василь Стефаник – володар селянських  душ».
   Закінчивши гімназію, восени 1892 року письменник, за бажанням батька, вступив на медичний факультет Краківського університету, але медицина його  не вабила і Василь Стефаник багато часу приділяв літературі, писав невеличкі поезії в прозі, а з осені 1897 року в газетах почали з’являтися його реалістичні новели. Потім вийшли збірки творів "Синя книжечка" , "Камінний хрест"  і "Дорога".
    Уривки  з деяких з них прозвучали на стефаниківських читаннях «Василь Семенович Стефаник. До 150- річчя від дня народження», які зорганізувала Горьківська сільська бібліотека. Відеочитання можна переглянути на сторінці бібліотеки в мережі Фейсбук.
    «Василь Стефаник − великий знавець психології людини в її найкритичніші хвилини життя, він часто подавав своїх героїв в ситуації відчаю та горя. Йому з надзвичайною правдивістю вдалося буденне життя звичайного селянина  зробити символом трагізму буття …» – розповідається в буклеті «Цікаві факти про Василя Стефаника», виготовленому  в Роздольненській сільській бібліотеці-філії.
   Зі слів Стефаника  знаємо, що до самої смерті не полишало письменника бажання "сказати людям щось таке сильне і гарне, що такого їм ніхто не сказав ще". І на його долю випало найбільше для художника щастя – він сказав те, що хотів, і сказав так, як хотів.
   Віддайте данину пам’яті і творчості нашого чудового письменника Василя Стефаника!
  Завітайте в бібліотеки Каланчацької територіальної громади!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *