75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

12 травня 2021 р.

Каланчацькі бібліотеки стають сучасними!

 
       Бібліотекарі, читачі, відвідувачі бібліотек дякують старостам та керівництву громади !     Нещодавно в нашій громаді були створені старостинські округи та призначені старости, їхня діяльність на посаді розпочалася з гарних справ для мешканців своїх населених пунктів.
      В усіх селах громади з населенням більше 300 осіб діє сільська бібліотека, більшість з них знаходилися в жахливих умовах – без опалення, а деякі й без освітлення та з відсутністю будь-якого технічного обладнання та інтернету.
     Хоча окремі голови сільських рад, а з створенням у 2017 році Каланчацької об’єднаної територіальної громади, виконуючі обов’язків старост, зокрема, Роздольненської – Ігор Семержій, Новопавлівської – Віктор Труба та Новокиївської – Юрій Юрін, не стояли осторонь проблем бібліотечного обслуговування  – підтримували, допомагали, піклувалися.
     Сьогодні за ініціативи старост  Бобера Ігоря Ярославовича та Юріна Юрія Миколайовича та за підтримки керівництва Каланчацької селищної ради Привільська, Хорлівська та Новокиївська сільські бібліотеки-філії  Каланчацької централізованої бібліотечної системи переїхали в нові, гарні, світлі та затишні приміщення сільських рад.
Ігор Бобер та Юрій Юрін не тільки надали нові приміщення, а й допомогли переселитися, адже в книгозбірнях багато бібліотечних меблів та й фонд літератури складає майже по 10 тисяч примірників в кожній.
     Крім того, старости  Ігор Бобер та Наталія Гаффарова попіклувалися, щоб Хорлівська, Привільська та Новоолександрівська сільські бібліотеки-філії були оснащені сучасним комп’ютерним обладнанням!
     Дуже приємно, що старостами в нашій громаді стали люди, які працюють на покращення життя односельців, сприяють розвитку бібліотечної справи в громаді, розуміють, що настав час підняття іміджу та авторитету бібліотек – місцевих храмів науки, адже вони в недалекому майбутньому стануть культурно-інформаційними та пізнавально-розважальними  Центрами місцевих громад.
     А в сучасних умовах, створених карантинними обмеженнями, пов’язаними з COVID-19, актуальність та потреба поєднувати стаціонарне та On-line – обслуговування й, як показав досвід, деякі наші бібліотеки успішно справилися з викликом часу.
     Висловлюємо надію, що за допомоги та підтримки всіх старост та керівництва Каланчацької громади перетворимо наші сільські бібліотеки на сучасні Центри одержання інформації, задоволення будь-яких інформаційних інтересів та потреб, створимо в книгозбірнях зони освіти та навчання, ідей та інновацій, розвитку інтересів та уподобань, ділових зустрічей та спілкування, простір натхнення та розваг, простір особистого життя – творчості, а при необхідності зможемо надавати послуги цих зон дистанційно – On-line.
     Адже не у всіх мешканців громади є вдома сучасна техніка, не всі уміють нею користуватися, особливо це стосується літніх людей та людей з особливими потребами. Нещодавно постало питання – потрібна була допомога мешканцям громади в переоформленні нового постачальника газу. Й тут знов бібліотеки прийшли на допомогу, зразу ж відгукнулися – стали надавати таку допомогу та ще й безкоштовно! А сьогодні книгозбірні надають допомогу по передачі показників світла та газу та допомагають односельцям здійснити оплату цих послуг.
    Прагнемо домогтися привабливості бібліотек, перетворення їх на сучасні книгозбірні європейського зразку, де цікаво проводити вільний час, цікавий та змістовний відпочинок для молоді, одиноких людей, людей з обмеженими можливостями, з інвалідністю, тимчасово переміщених осіб, де запроваджуються та розвиваються нові інформаційно-культурні послуги та прагнемо залучити до відвідування бібліотек offline та оn-line  більшість населення Каланчацької громади. 
   Для цього насамперед необхідно забезпечити всі сільські бібліотеки сучасним технічним обладнанням, підключити його до Всесвітньої мережі інтернет, здійснити поточний ремонт приміщень, обладнати привабливими та зручними меблями – й в цьому покладаємо велику надію на  старост та керівництво нашої громади, а далі колектив працівників книгозбірень прикладе максимум зусиль, професійних знань, старанність, винахідливість, фантазію…
   В разі карантинних обмежень, викликаних пандемією COVID-19, надання  всіх інформаційних послуг здійснюватиметься On-line.
   Кожен мешканець громади, кожний відвідувач зможе не лише підібрати літературу для читання, ознайомитися з тематичними виставками та викладками нових видань, а й навчитися працювати з новітньою технікою, взяти участь у літературно-мистецьких заходах, послухати музику, подивитися відео або пограти в настільні ігри, дискусіювати  з друзями чи колегами, розважитися…  Люди з малозабезпечених сімей, літні люди зможуть поспілкуватися з рідними чи друзями з інших міст чи країн світу …
    Такі чудові прецеденти непоодинокі й вже є в декількох областях країни й саме такою повинна бути сьогодні кожна бібліотека – це питання сьогодні на порядку денному й у нашого Міністерства культури та інформаційної політики.
    Всі бібліотеки громади повинні бути оснащеними сучасним технічним обладнанням підключеним до Всесвітньої мережі інтернет – про це наголошує й Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні» від 06.02.2019 року № 72.  
    А за надання гарних приміщень та комп’ютерної техніки висловлюємо найщирішу вдячність старостам Ігорю Боберу, Юрію Юріну, Наталі Гаффаровій та керівництву Каланчацької громади.    Бажаємо вам та всій нашій громаді всіляких благ і процвітань. Нехай Бог Вам пошле міцного здоров’я, радості і щастя!
   Нехай усі життєві дороги ведуть вас до успіхів, натхнення на нові вагомі здобутки. Нехай у кожній оселі дзвенить дитячий сміх, а в Україні настануть мир і спокій!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *