75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 квітня 2021 р.

Каланчацькі бібліотеки – до Великодня


   
Залишилася позаду  Вербна неділя. Розпочався  останній тиждень перед Великоднем, який називаємо  вербним, білим, страсним, чистим.  
   Протягом нього люди готуються до урочистого свята: прибирають двори, прикрашають оселі  вишитими рушниками та  квітами. За народним повір’ям кожен день мав своє символічне призначення і господині його суворо  дотримувалися не порушуючи народних звичаїв.
    Більше про традиції святкування одного  з найбільших  християнських   свят можна  було довідатися з заходів  проведених  в книгозбірнях Каланчацької централізованої бібліотечної системи.
    Змістовним  було інформаційне повідомлення «Малинові передзвони» в Каланчацькій селищній бібліотеці. Відвідувачі закладу дізналися  історію виникнення свята, тисячолітні традиції відзначення Великодня в Україні, про те, що  пов’язане воно з воскресінням Ісуса Христа, тому й має назву Великий день або Великдень.  
   Світлої великодньої неділі звучатиме піднесене вітання: «Христос воскрес!», а у відповідь лунатиме  радісне: «Воістину воскрес!».
   За давньою традицією, після такого вітання люди тричі цілуються і обдаровують одне одного писанками. Такий дарунок є виявом симпатії й прихильності, а ще він означає, що всі образи і кривди, заподіяні один одному протягом року, слід великодушно простити. Тож невипадково бібліотеки централізованої системи  надали великого  значення  оздобленню великодніх яєць, провели майстер-класи та розповіли багато цікавинок пов’язаних з  пасхальними традиціями святкування.
   Яйце – символ Великодня, начало усього живого у свято Воскресіння Христового. У наших предків яйце було символом весняного відродження природи, зародження життя та продовження роду. Про це розповіли бібліотекарки Горьківської та Новоолександрівської філій  у  biblio art  майстерні «Чарівне яєчко» та під час арт – години «Розмалюю писанку».
     За легендою найперше яйце, мало всередині не жовток з білком, а зародок Всесвіту. У дохристиянському світі сонце уявлялося людям казковим птахом, якого сили зла могли вбити, але він завжди встигав знести яйце, з якого народжувався новий день. Життя, яке зберігалося в яйці, потрібно було захистити від темних сил, тому тонку шкарлупу яйця прикривали фарбою, різноманітними малюнками- символами.    
Такі  пізнавальні розмови точилися на засіданні дитячого клубу «Пролісок»  – «Намалюю писанку, намалюю» (Новопавлівська філія) та  в творчий майстерні «Гарна писанка у мене» (Олександрівська філія) .
   В українців спочатку побутували «крашанки», а потім з’явилися інші види прикрашання  яєць. У своїх писанках наші пращури відображали світ, у якому вони жили, свої погляди і вірування. Вшановували сонце як джерело тепла і весняного пробудження, а саме яйце – писанка було символом зародження життя. Про це дізналися відвідувачі  майстер – класу  «Великодні декори яєць», що пройшов в  Гаврилівській  сільській книгозбірні та мешканці села Олексіївки, які в передсвяткові дні завітали до місцевої книгозбірні на виставку «Великдень іде – свято душі несе».
    Завдяки  творчій і привітній  вдачі бібліотекарки   Привільської  бібліотеки – філії в закладі культури часто проходять цікаві  заходи, а малеча і дорослі залюбки їх відвідують. На передодні свята Воскресіння Христового  в бібліотеці відбувся захід по виготовленню лепбуків. Дітям було весело і цікаво власними рученятами виготовити  зручну «складену книгу», адже саме так перекладається слово «лепбук» з англійської, та ще й великодньої тематики
     Шановні користувачі!  Бібліотекарки Каланчацької централізованої бібліотечної системи бажають вам світлого Великодня, сповненого Божої ласки і благодаті.
Весна красна наступила,
   Великдень благословила.
   І святкує світ увесь, 
   Бо в цей день Христос Воскрес!
   Тож радійте світу, люди,
   Хай між вами згода буде,
   Бо любов прийшла з небес,
   Христос Воскрес!  Воістину Воскрес!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *