75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 березня 2021 р.

Пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку.

 

     Пам’ятник Т.Г.Шевченку відкрито у  вересні  2004  року  з нагоди 210-річниці заснування смт Каланчак. 

     Його постать велична, а думи – вічні!

     Тарас Григорович Шевченко  — український письменник, класик української літератури, мислитель, художник. Національний герой і символ України.

    Твори Т.Г.Шевченка здобули визнання і любов народів різних національностей нашої країни та багатьох країн світу. «Кобзар» перекладено на  десятки мов світу.

Пам’ятник встановлений на площі його імені.

   Пам’ятник представляє собою багатопланову композицію, кожна з частин якої проглядається поступово, в міру знайомства з монументом. В той же час пам’ятник сприймається як єдине гармонійне ціле. Статуя сповнена динаміки. Рішучість, величезна внутрішня напруга прочитуються і в точно знайденому ракурсі злегка нахиленої голови. Яскраво виражений силует скульптури рельєфно вимальовується в просторі – її легко можна впізнати здалеку.

    До деталізації автор вдається тільки в модернізації  обличчя,  чим домагається портретної схожості розкриття внутрішнього світу, виявляючи твердість і силу духу поета-борця. Його погляд суворий і гнівний. вольова складка між бровами кидає глибоку тінь на очі, посилюючи емоційну насиченість образу. Зморшки –  гіркоту пережитого, передуманого –

перетинають круте чоло мислителя.  

   Великий поет-демократ боровся за звільнення свого народу від соціального та національного  гноблення, вірив в його світле майбутнє. Це переконливо передано в монументі.

   На площі Т.Г.Шевченка, біля пам’ятнику Великому Кобзареві, проходять всі урочистості, свята, мітинги, вечори випускників шкіл, місце зустрічі друзів, відпочинку …

   Минають роки, спливають століття, а Тарас Шевченко залишається в пам’яті нащадків.

    Автор  пам’ятника   Логвинов Олександр Павлович.

    Пам’ятник виготовлений з полірованого граніту з елементами ручної роботи.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *