75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 березня 2021 р.

Пам’ятник на честь заснування с. Хорли.

 

  Пам’ятний знак 100-річчя з дня заснування села Хорли встановлено у 1997 році.

    Село Хорли засноване талановитою підприємницею, діяльною благодійницею Таврії Софією Богданівною Фальц-Фейн у 1897 році, де вона проживала, і де за гіркою іронією долі була вбита.
     Близькість моря хвилювала її непокірний розум і сміливі уявлення, які вона сміливо втілила в життя.
    У 1903 році село Хорли  отримало статус порту, у 1993 році в гавані стояло вже 6 пароплавів.
    Завдяки умілій господарниці порт Хорли швидко перетворився в квітуче містечко, стало «державою в державі»…
    Тут було все власне, всі галузі економіки, і соціального життя, зразкове сільське господарство, промисловість, торгівля, транспорт. Була побудована своя метеорологічна станція, млин, водонапірна башта, заводи м’ясних та рибних консервів, овочева та кондитерська фабрика, виноробний завод, школа і бібліотека, пошта, телефон та телеграф, хор та оркестр, навіть, свій монетний двір. Були побудовані готель, ресторан та бальний зал ...
      В школі працював один вчитель, навчав 34 хлопчика і 22 дівчинки.
      А вечорами над темним парком загоралися вогні «Ілюзіона». Телефон з’єднував з Преображенкою та Асканією – Новою, де працювали її сини.
      У сильні морози іноземні кораблі надовго завмирали у пристанях Одеси, Херсона, Миколаєва. У глибині Каркінітської затоки була тепла бухта, де  природнє гаряче джерело підігрівало морську воду і тут кипіло торговельне життя. Порт Хорли цілорічно приймав кораблі з Австрії, Німеччини, Греції, Італії. Йшла торгівля з усією Європою. Вивозилося золоте руно,  пшениця, м’ясо птиці, устриці та інша морська продукція, всілякі консерви, на яких стояла торгова марка Софії Богданівни Фальц-Фейн «Золота рибка на велосипеді». 100 гектарів виноградників давали багато вина для продажу…
    На цьому всі прагнення Фальц-Фейнів закінчилися, адже з приходом Радянської влади  в Хорлах все змінилося. На зміну прийшли комуністи, так званий комуністичний режим. Ім’я Фальц-Фейн стало «Червоною ганчіркою» для комуністів.
     У 1919 році Софія Богданівна була вбита пострілом із револьвера у замкову щілину з рук бійця партизанського загону від керівництвом П.І.Тарана.
       …  Містечко Хорли за радянських часів перетворилося у звичайнісіньке село, яким є й зараз.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *