75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 лютого 2021 р.

Подорож у цікаву країну рідної мови ...

 

           До Міжнародного дня рідної мови – Дня підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності,  проголошеного на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, в Каланчацькій центральній бібліотеці в рамках юнацького клубу «Старшокласник» пройшов  пізнавальний захід «Подорож у країну рідної мови».

   Керівник клубу бібліотекарка Лариса Шаваровська визначила форму заходу, як геокешинг. Це нова форма роботи для Каланчацької централізованої бібліотечної системи, її суть полягає в пошуку  схованок з завданнями створених іншими учасниками гри.    На початку зустрічі  керівник клубу розповіла  учням 11 класу Каланчацької ЗОШ № 2 історію виникнення цього дня  і про трагічні події  в Бангладеш, що стали визначальними в його створенні.
    Цей день був установлений, щоб сприяти визнанню й використанню саме рідної мови, особливо це стосується мов національних меншин.
     Визнання й пошана всіх мов є ключем до збереження миру. Кожна мова самобутня. Вона має власні вислови, які відображають менталітет і звичаї народу. Так само, як і наші імена, ми отримуємо рідну мову від нашої матері в дитинстві. Вона формує нашу свідомість, просочує закладеною в ній культурою.
   Після вступного слова Лариса Шаваровська запропонувала  старшокласникам перейти до геокешингу і пригадати, що вони знають про  рідну мову та позмагатися в ерудованості, взявши участь у інтелектуальній грі-конкурсі знавців української мови «Мово українська, мово солов’їна!».
   Гра складалася  з 7 конкурсних завдань  для двох команд, кожен конкурс оцінювався визначеною кількістю балів, які підраховувало  журі у складі бібліотекарки Ірини Добровольської та вірного друга нашої бібліотеки,  шкільної бібліотекарки  ЗОШ №2 Лариси Смолієнко.
   Спочатку, як і передбачає  геокешинг, учасники  гри  мусили знайти сховані завдання. Вони були різними, але  цікавими і пізнавальними. Гравці повинні були підшукати антоніми до зазначених у завданні  слів, знайти відповіді на загадки – шаради, підібрати українські відповідники до запозичених слів, правильно поставити наголос за новим українським правописом, скласти прислів’я, вставити пропущені літери, показати і відгадати відомі фразеологізми.
     Під час змагань напруга, азарт, ерудиція  і командний дух панували в літературно – мистецькій залі. Конкурс  присвячений, її величності Українській Мові, добіг кінця. Він ще раз підкреслив, що наша мова, якою  ми повсякденно користуємося, те, чим оформлюємо свої думки, у що вливаємо емоції, є справжнім дивом, великим і прекрасним.
    Журі підбивши бали, оголосило результати конкурсу, обидві команди  проявили максимальну ерудицію, знання, артистичні здібності, логічні навички і волю до перемоги, тож і результат очікуваний – почесна нічия.
   Керівник клубу Лариса Шаваровська  нагадала учасникам  засідання про те, що за кілька днів Україна широко відзначатиме 150 – річний ювілей  геніальної Лесі Українки і принагідно запросила взяти участь у анонімному Всеукраїнському соціологічному  опитувані «Леся Українка – неосяжність особистості».
    Приємно зазначити, що вже не вперше конкурсні змагання в клубі «Старшокласник» проходять за підтримки Каланчацької районної організації Товариства Червоного Хреста України (голова Т.Д. Петруненко), так як всі працівники  центральної бібліотеки є волонтерами ТЧХУ. Цього разу учасники свята мови окрім заохочувально - призових солодощів отримали від районної організації ТХЧУ і наліпки психосоціальної підтримки.
     
На завершення зустрічі Лариса Шаваровська  зазначила, що свято  до Міжнародного дня рідної мови – це поетична передмова до досконалого вивчення рідної мови. Вивчати її, удосконалювати свої знання, збагачувати словниковий запас під час читання і спілкування, поліпшувати володіння нею – обов'язок кожного справжнього українця.
     Всі  учасники заходу  переконалися у тому, що українська мова – це безмежний океан. Вона мелодійна, як пісня солов'я, прекрасна і барвиста, наче дощова веселка. Не можна ходити по рідній землі, не зачаровуючись виплеканою у віках рідною мовою.
     Любімо її!


1 коментар:

  1. Дуже гарний захід. Наші учні розповідали, як було цікаво, ділилися враженнями. І допис до блогу надзвичайно змістовний, сильний, особливо останні речення. Молодці, бібліотека!

    ВідповістиВидалити

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *