75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

25 лютого 2021 р.

Пам’яті геніальної Лесі ...

 
    Леся Українка – душа українського народу !
  Леся Українка, яку називають геніальною дочкою українського народу, красою і гордістю нації, духовним вождем української інтелігенції, народилася 25 лютого 1871 року в Новоград -Волинському під ім'ям Лариса Косач.
    Вся країна  активно готувалася гідно відзначати 150 - річний ювілей  славетної українки і бібліотеки Каланчацької ЦБС теж з ентузіазмом включилися в цей процес. Ми багато знаємо про Лесю Українку, її бунтарську вдачу, революційне мислення, сьогодні ми говоримо про її модернізм, неоромантизм, фемінізм, навіть певний містицизм і неймовірну ерудицію. В різних іпостасях постає Леся Українка в бібліотечних заходах присвячених її ювілею.
     Каланчацька центральна бібліотека увазі мешканців громади представила виставку однієї книги «Геній тендітної незламності». На якій ми бачимо Лесю Українку – письменницю, перекладача, фольклориста, громадську і культурну діячку.
    Олена Мазник, бібліотекар Новоолександрівської бібліотеки – філії провела своїх читачів  літературними стежками «Вчимося на творах Лесі Українки», розповівши, що поетеса, своїм талантом і шаленою працездатністю розширила традиційні жанри української літератури, ввела  нові образи борців за волю, незалежність і  свободу України.
    Галина Журинкіна, господиня Гаврилівської книгозбірні до ювілею  геніальної українки для односельчан  розгорнула книжкову виставку «Й слово мої уста німії оживило»  та підготувала відеопрезентацію  читання творів Лесі Українки «Рядки, що зачепили душу».
    Бібліотекар Горьківської філії Любов Адаменко теж організувала голосне читання творів Лесі Українки «Горить моє серце».
    В Привільській  сільській  бібліотеці Алла Папко  провела годину поезії «Хотіла  б я піснею стати»,  принагідно оформивши  тематичну  виставку «Ти себе Українкою звала…». В цих заходах поетеса постає перед нами пристрасною натурою, основним джерелом творчості якої  стали її власні переживання. Завдяки їм в українській поезії з'явилися надзвичайно прекрасні по глибині ліричності, душевного драматизму і психологізму твори.
   Тетяна Жук, бібліотекар Новопавлівської бібліотеки , лютневе засідання дитячого клубу за інтересами «Пролісок» присвятила виставці  малюнків  за творами Лесі Українки «Лесина творчість».
   Дорослі ж мешканці Новопавлівки мали нагоду подивитися не тільки на малюнки своїх дітей і онуків, а й долучитися до видатної постаті Лесі Українки через  матеріали зібрані на книжково – ілюстративній виставці «Леся Українка – душа українського народу».
  Світлана Мазуренко для мешканців села Олексіївка провела в книгозбірні годину поезії «Славна дочка українського народу»  та оформила супутню тематичну виставку «Пам’яті геніальної Лесі», подарувавши  односельчанам прекрасну нагоду доторкнутися серцем до високої творчості великої українки. Бібліотекарі Олена Штефлюк (Роздольненська бібліотека), Крістіна Ніколаєнко (Олександрівська філія)  та Світлана Частило (Новокиївська  бібліотека) увазі земляків представили книжкові виставки «У сузір’ї Лесиних творів» , «Душею щира Українка» та «Леся Українка поетична квітка України» з яких до нас озивається Леся слабка здоров’ям, але незламна духом.   
Каланчацька ценралізована бібіліотечна система підтримала ініціативу  Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Бориса Лавреньова і долучилася до бібліочеленджа «Хто вам сказав що я слабка» приуроченого 150 -річниці з дня народження  Лесі Українки. В тісній творчій співпраці було створено відеоролик присвячений  ювілею видатної українки і розміщено на бібліотечній сторінці у Фейсбук, а потім поширено у групу «#150ЛесяУкраїнка_бібліочелендж».
    Всі  бібліотекарі  Каланчацької  ЦБС  творчо  підійшли  до відзначення   ювілейної дати і запросили до участі  дорослих односельчан, дошкільнят та  учнів місцевих шкіл, створювали відеосюжети та ролики,  які можна переглянути  в соцмережі Фейсбук.
    25 лютого в літературно – мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки відбулася прем’єра бібліовистави  «Палали кров’ю дикі ружі: життєва драма Лесі Українки».
    Перед глядачами  постала сильна жінка, яка боролася і кохала скільки вистачало сил.
    Вогонь пісень Лесі Українки палає уже півтора століття. Це незгасимий вогонь таланту, справжнього, від Бога.
   Нехай звучить слово Лесі і слово про Лесю як шана наша її великій пам’яті!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *