75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

27 січня 2021 р.

Пам’яті жертв голокосту

      
     Сьогодні, 27 січня, у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. 
    Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.
    До уваги мешканців громади бібліотеки Каланчацької централізованої бібліотечної системи підготували цикл заходів «Голокост: невідомі віхи історії», які присвячені трагічним сторінках історії України та Європи, це книжкова виставка «Цього не можна забути»,  Година спілкування «Свіча Голокосту не згасне»,  виставка-факт «Голокост – трагедія і героїзм», Хвилина історичної правди «Голокост – трагедія Всесвіту», тематична виставка «Голокост: пам'ять во спасіння», Історичне досьє «Голокост – шрам на серці людства», тематична полиця «Не стерти з пам’яті минуле», виставка нагадування «Скорботна свічка пам’яті святої», Година-спогад «Сказати хочу, стільки я мовчу… Я в пам’яті запалюю свічу».   
      Бібліотекар Привільської сільської книгозбірні Алла Папко привернула увагу односельців до цієї гіркої дати книжковим переглядом «Голокост. Цього не можна забувати». Пам’яті  про найтяжчий гріх і злочин – проти людяності  присвячено  виставку – реквієм «Шрам на серці людства» в Горьківській сільській бібліотеці. Любов Адаменко запросила до закладу культури і молодь, і представників старшого покоління, щоб розповісти про жахіття Бабиного Яру та концтаборів, де в газових камерах знищувалися «меншоварті» народи.
    Найвідоміші твори присвячені темі Голокосту можна побачити на  постері «Голокост. Пам'ять во спасіння», створеному бібліотекаркою Тетяною Жук  (Новопавлівська книгозбірня).
    Не можна без болю взяти до рук книги «Бабин Яр» В. Кузнецова, «Сховище» Анни Франк, «Танго смерті» Ю. Винничука, «Список Шиндлера» Томаса Кенналі та інші, що розповідають про страшну і руйнівну силу війни і непереможний людський дух.
     Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».
    Саме цей документ оголосив  27 січня Міжнародним Днем пам’яті жертв Голокосту.
    Трагедія Голокосту є гірким і трагічним уроком для всього людства, який потрібно пам’ятати і ніколи не допустити знову. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *