75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

22 січня 2021 р.

З Днем снігу і обіймів!

    
Сніги метуть. У вікнах біле мрево.
Антени ловлять клаптики новин.
На білий вальс запрошую дерева,
на білий вальс вітрів і хуртовин.
    Під передзвін кришталевих келихів та церковних дзвонів завітав до нас січень, сповнений свят, бадьорих морозів і первозданної сніжної краси. В один з таких днів в літературно – мистецькій залі Каланчацької центральної бібліотеки мали відбутися літературні посиденьки  в клубі «Дивослово».
    Ми мріяли і планували зустрітися в день снігу і обіймів, який припав на 21 січня, але через локдаун наші плани і мрії не здійснилися. Хоча …  Всі члени літоб’єднання підтримують стосунки між собою і поза межами бібліотеки, тож використовуючи новітні технології морозним вечором члени клубу спілкувалися, обмінювалися думками і враженнями  віртуально. 
     Назва засідання «Зустрінемось в день снігу і обіймів» зумовила  тему літературної дискусії – сніг і обійми. Як з’ясувалося, у світі існує не так вже й мало творів з такою назвою і тематикою.
Але чому ж, зрештою, в день снігу і обіймів?  В середині 70 –х років минулого століття в західному молодіжному середовищі виникла ініціатива  спричинена загальними тенденціями  і віяннями тих років. Як протест на постійно зростаючу напругу виникла ідея дружніх обіймів. Саме такі прості обійми, позбавлені всякої двозначності здатні підбадьорити і підтримати, сприяти гарному настрою і привнести спокій у буденну суєту сповнену нескінченних турбот і тривоги. Це своєрідний спосіб психологічної підтримки, який визнаний навіть в консервативному науковому середовищі, згодом поширився по всьому світу. Дружні обійми – це  безкорисливість, дружелюбність, відкритість, неупередженість і душевний спокій – те, чого багатьом з нас не вистачає  і те, що члени клубу «Дивослово» знаходять в безпосередньому спілкуванні і обміні думками на літературних зустрічах.
     А от що до снігу, у 2012 році календар багатьох країн поповнився новим святом – Всесвітнім днем снігу. Населення багатьох країн з ентузіазмом приєдналися до спортивних ігор і народних гулянь, що проходять у цей день, Україна, до речі, була в числі перших. І хоча День снігу створювався з метою популяризації зимових видів спорту, ми переклали його в  літературну площину   і обговорили твори,  в назві яких є слово сніг. А їх не мало! Надія Гуменюк «Квіти на снігу», Петер Хьоґ «Смілла та її відчуття снігу», Орхан Памук, "Сніг", Анатолій Дністровий «Сніданок на снігу», Крістіан Ге-Полікен «Вага снігу» - лише невелика часточка з їх переліку.
   У віртуальній розмові «дивословівці»  в рамках  січневого ювілейного альянсу обговорили  творчість Юрія Покальчука, Олександра Ірванця та Павла Тичини.
    У цей чудовий день ми шлемо свої обійми всім, хто нам дорогий, всім кого ми хотіли  б підтримати і зігріти.
   Вітаємо всіх з Міжнародним днем обіймів, Днем відкритої безкорисливої підтримки, Днем небайдужих людей!


 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *