75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

21 січня 2021 р.

Соборна моя, Україно !

 
      Книгозбірні Каланчацької ЦБС – до Дня Соборності України підготувати цикл різноманітних цікавих та пізнавальних заходів.
    22 січня  святкуючи День Соборності, українці насамперед відзначають своє об’єднання в одній Українській державі після більш ніж  столітнього існування у складі різних імперій. Народ повинен пам’ятати, як 102 роки  тому перед загрозою окупації та нового поділу провідники нації заявили про бажання будувати спільну державу, підписавши Акт Злуки УНР та ЗУНР. Тоді українців об’єднала мрія мати свою державу та реальна загроза втратити себе.
    Цій непересічній історичній події працівники Каланчацької центральної бібліотеки  в літературно-мистецькій залі оформили книжкову виставку “Соборна моя Україна” та присвятили цій визначній події в історії України віртуальну виставку «Соборна моя, Україно!».  До уваги відвідувачів також
перегляд літератури «Соборна мати – Україна».  
     В сільських бібліотеках філіях підготовлені різноманітні заходи: Інформаційне досьє «Моя Україна соборна і вільна», Історичний екскурс «Україна соборна - гордість і слава», книжкова історико-літературна композиція «На шляху до свободи та    незалежності», інформаційна хвилина «Україна – соборна, вільна»,літературна експозиція «Україна -  соборна держава»; година державності «З Україною в серці», тематична виставка «Україна крізь віки», патріотична виставка «На шляху до соборної України»,
фотовиставка «Соборна Україна: від ідеї до життя».
   Документи, представлені на цих виставках та у заходах розповідають, як вперше у XX столітті українська незалежність була проголошена 22 січня 1918 року IV Універсалом Української Центральної Ради, а вже за рік  на Софійському майдані в Києві відбулася не менш вагома подія – об’єднання Української Народної Республіки  і Західно-Української Народної Республіки  в одну державу.
      Головною традицією  Дня Соборності став живий ланцюг, історія цієї традиції починається з 1990 року, коли більше мільйона патріотично налаштованих українці вирішили  продемонструвати державну єдність і відзначити 71-річницю Акта Злуки. Ланцюг безперервно  протягнувся з Києва до Львова і став свідченням того, що українці подолали страх перед комуністичним режимом і готові протистояти політиці правлячої партії.
    Значення Акта Злуки  виходить далеко за межі політичного і навіть історичного виміру. У ньому сконцентровано могутній національний, моральний і духовний зміст. Попри століття неволі й роздільності між ворогуючими імперіями, українці проявили свою життєву силу й довели світові, що ніхто й ніщо не може упокорити єдиний народ, який прагне свободи й заможного життя у власній державі.


     З Днем Соборності України!
    

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *