75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

15 січня 2021 р.

Натхненні співці краси рідного краю


  Херсонські художники святкують золотий ювілей !
      П’ятдесят років тому  у січні 1971 року на основі Товариства херсонських художників була створена Херсонська організація Спілки художників України, зі здобуттям незалежності, вона отримала статус національної.
     Саме до цієї визначної мистецької події  Херсонщини працівники Каланчацької центральної бібліотеки створили  арт - досьє  «Натхненні співці краси рідного краю» .
   Художники Херсонщини зробили неповторний вклад  у скарбницю художніх цінностей України. Образотворче мистецтво нашого краю розвивалося і збагачувалося роботами багатьох поколінь: від О. Шовкуненка та Г. Курнакова до І. Ботька та К. Московченка, А. Платонова та В. Чуприни, від поважних метрів до сучасної талановитої молоді, яка успішно розвиває традиції наших видатних митців, цей процес перебуває завжди в дії і дає плідні результати.
    Основу Херсонської обласної організації Національної спілки художників України складають живописці.
    Крім того, майстри пензля у  своїх творчих пошуках зберігають особливості тієї школи, де отримали  художню освіту. Багато  славних митців творили і творять нині художню історію Херсонщини у різних жанрах – графіці, живопису, декоративно-ужитковому, театрально-декоративному мистецтві і скульптурі.
     Серед них і наш земляк, народний художник України, відомий херсонський майстер акварелі Володимир Григорович Чуприна (народився в с. Хорли Каланчацького району).
       Володиимир Чуприна — український мистецтвознавець, живописець, громадський діяч, почесний академік Національної академії мистецтв України, професор, завідувач кафедри образотворчого мистецтва Херсонського державного університету.  В.Г. Чуприна  – учасник всеукраїнських та міжнародних виставок,  автор досліджень з етнографії Херсонщини і творчості багатьох художників …
     За 50 років  творчого життя Херсонська обласна організація Національної Спілки художників України пройшла цікавий і плідний шлях. Творче об'єднання професійних митців примножило культурне надбання Херсонщини, створило цікаві образи сучасників, повні буйства краси і спокою пейзажі, апетитні натюрморти, скульптурні пам'ятки, розмаїті мозаїки, розписи, монументи, неповторні витвори декоративно-ужиткового мистецтва та  поліграфічні шедеври. Своєю постійною наснагою автори мистецьких творів завдячують рідній херсонській землі та її  людям. З цим майстрам Таврії дійсно поталанило! Херсонщина славиться неповторними, різнобарвними  краєвидами, має три моря, а також Лиман і Сиваш та  безліч малих річок і, звичайно ж, могутній Дніпро, а ще найголовніший образ «смаглявої Таврії» – безмежний, неповторний у своїй величній красі степ.
    Натхнення і одухотвореної творчості талановитим і непересічним  майстрам Херсонської організації  Національної спілки художників України!
   Виставок, персональних, Всеукраїнських, Міжнародних! Творчих здобутків!
   Вітаємо з ювілеєм, з першим 50-річчям !


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *