75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

23 грудня 2020 р.

Василь Стус - журба і гордість України

    

Вахтанг Кіпіані «Справа Василя Стуса»
      Колектив і читачі Каланчацької центральної бібліотеки щиро дякують
Херсонській  обласній бібліотеці  для юнацтва ім. Б. А. Лавреньова за подаровану книгу Вахтанга  Кіпіані «Справа Василя Стуса».
     Книга «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. У ній розповідається про останні 5 років життя українського поета-дисидента Василя Стуса. Основою для написання книги стали архіви  КДБ про справу проти Стуса, покази свідків, рідних та друзів,  листи поета з в′язниці. У вересні того ж  року  В. Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборони на розповсюдження книги  «Справа Василя Стуса».  
     Василь  Стус – український поет, прозаїк, перекладач, літературознавець та правозахисник, один з найактивніших дисидентів. У 1990 році Василь Стус отримав звання Лауреата Державної премії імені Тараса Шевченка, а у 2005-му посмертно став Героєм України. Він боровся за необхідність збереження і розвитку української культури та активно протистояв радянській диктатурі. Через це Стус зазнав репресій з боку радянської влади, а його творчість була заборонена.
      Василь Стус - летюча зірка України, Василь Стус - поет світового калібру!
    У 1980 році проти Стуса відкрили справу за участь в Українській Гельсінській спілці та критику радянської влади.
     Віктор Медведчук – народний депутат України. До цього був головою Адміністрації президента за другої каденції Леоніда Кучми, раніше – головою і першим заступником голови Верховної  Ради України. Він є членом партії «Опозиційна платформа  «За життя», куди входять колишні «регіонали» та проросійські політики. 
    Як політик Медведчук виступає за федералізацію України, має проросійські погляди і є кумом президента Росії  Владимира Путіна.
     Вахтанг Кіпіані розповідає про Медведчука,  як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. Адвоката, який  погодився з усіма доводами сторони звинувачення і визнав, що дії Стуса є злочинними. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання, яке він не пережив. Василь Стус помер у ніч з 3 на 4 вересня 1985 року. За офіційними даними – від зупинки серця, за неофіційними джерелами – від переохолодження. Смерть Василя Стуса – це вбивство, скоєне радянською тоталітарною системою  й адвокат В. Медведчук приклав свою руку до цієї чорної справи.
    Судова заборона на розповсюдження книги  В. Кіпіані викликала велике обурення серед громадян України  і  спричинила підвищений інтерес до неї.
     Каланчацька центральна бібліотека запрошує всіх мешканців громади завітати до нас, прочитати книгу «Справа Василя Стуса» і самим зробити висновки у судовій справі "Медведчук проти Кіпіані та Стуса".


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *