75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

30 жовтня 2020 р.

Й пам'ятає земля каланчацька …

          Пам'ять - загиблим ! Слава - живим !

77 років тому, 2 листопада 1943 року, на каланчацьку землю  після двох років окупації повернулося мирне життя. Ще рік після звільнення селища йшли  тяжкі і кровопролитні бої  за визволення України. 9 вересня 1944 року  ще тільки розпочалася Карпатська операція, а Херсонщина вже дала  перший мирний  врожай для фронту. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої  держави.                                                                                                               Рокам окупації, сповненим болю і страху, спогадам про звільнення  рідного селища від нацистських загарбників присвячена книжкова виставка «Нам не дано забути подвиг земляків», що розгорнулася в літературно – мистецькій залі Каланчацької центральної книгозбірні до Дня визволення України та Каланчака від загарбників. В основу виставки покладено краєзнавчі дослідження і спогади очевидців.

   До дня визволення Каланчака від нацистів в усіх книгозбірнях  Каланчацької ЦБС оформлені книжкові виставки, перегляди, тематичні полиці, проводяться різноманітні масові заходи малих форм, які розповідають відвідувачам, що з перших днів війни стали на захист Батьківщини мешканці Каланчака. Біля 2000 тисяч односельчан пішли на фронт у перші місяці війни, 1549 з них не повернулися до рідних домівок. Немеркнучою славою овіяні імена наших земляків, які билися на фронтах  Другої світової, серед них і уродженець Каланчака  Герой Радянського Союзу Тимофій Якович Левицький.  

  Село було окуповано 11 вересня 1941 року. З перших днів окупації жителі Каланчака виявили хоробрість і мужність. Ризикуючи життям, вони визволяли з полону радянських воїнів, переховували партизанів, вели агітацію, допомагали молоді уникнути відправки до Німеччини на каторжні роботи, підгодовували в’язнів концтабору, що знаходився на території колишнього  колгоспу «Червоний Перекоп».                                                                                                            «Кінець жовтня 1943 року. По вулиці Херсонській рухається велика колона відступаючих німців. Дорога важкопрохідна. Німецькі машини грузнуть, буксують, зупиняються. Під їх колеса йдуть паркани, солома, все що попадається під руку. Для того, щоб освітити дорогу, німці підпалюють хати та хліви розташовані поруч. На ранок машини проїхали. Запала тиша. Нарешті  наступило 2 листопада.

     До села долинув довгожданий гуркіт гармат і ось наші війська, ламаючи опір противника, вступили в Каланчак. Все було в диму, горіли будинки,  церква, школа, «фурсівські склади»  з пшеницею. Дим і сморід розносився по всьому селу, але люди не зважали  на це, виходили зустрічати визволителів, воїнів 24-ї Гвардійської стрілецької дивізії 2-ї Гвардійської армії» –  це спогади очевидиці Лідії Романівни Кишиневської, яка маленькою дівчинкою пережила окупацію рідного села, надруковані в районній газеті «Слава праці»  № 44  від 03.11.2016 і збережені в папці – накопичувачі в центральній бібліотеці.  В цих краєзнавчих папках можна знайти багато цікавих матеріалів і спогадів про війну, про місцевий концтабір тих часів, про земляків вивезених до Німеччини, про життя під час окупації, старі  фото  та багато іншого.
     76 років  відділяють нас від тих днів, коли Україна була визволена від нацистських окупантів. Та скільки б не пройшло років ми завжди будемо звертатися до тих історичних подій, що знаменують перемогу життя над смертю, розуму над безумством,  честі над безчестям, гуманізму над варварством.
     Каланчацька центральна бібліотека вітає всіх з Днем визволення України та рідного селища від окупантів і запрошує ознайомитися з історичними  та краєзнавчими матеріалами зібраними до цього визначного дня.     Миру і злагоди в кожну оселю! Добробуту і процвітання  нашій об’єднаній громаді і Україні!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *