75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

12 серпня 2020 р.

Вітаємо з ювілеєм славного земляка !

     11 серпня 2020 року виповнюється 80 років відомому  херсонському майстру живопису, народному художнику України, професору, почесному академіку Національної академії мистецтв України, мистецтвознавцю, громадському діячу, педагогу Володимиру Чуприні. Народився майбутній художник  в с. Хорли Каланчацького району. Малюванням захопився ще у дитинстві, потім було навчання  у Республіканській середній художній школі ім. Т. Шевченка. Саме там відбулося знайомство юнака з видатним українським живописцем Олексієм  Шовкуненком, якого  Володимир Чуприна вважає  не тільки своїм головним вчителем  а й невичерпним  джерелом  власного  натхнення. Пізніше Володимир Григорович  закінчив Київський художній інститут.

      За твердженням  Майстра, скільки себе пам’ятає, мріяв стати художником  і ніким іншим. Хоча доля таки випробовувала Володимира Чуприну, він був і авіатором, і науковим співробітником музею, 25 років очолював Херсонське обласне Управління культури. «Але я міг стати лише художником – художником, який оспівує Херсонщину. Це моє кредо. Я побудував в Станіславі майстерню на березі лиману, і з цієї майстерні вийшло багато творів, які побачила і Америка, і Франція, і інші країни», а – сказав художник в одному з інтерв’ю.
Персональні виставки Володимира Чуприни проходили в Херсоні, Миколаєві, Києві, Новій Каховці, а також у Угорщині, Австрії, Німеччині
 США, Болгарії. Його полотна  зберігаються у багатьох державних музеях та приватних колекціях світу, вони прикрашають офіси бізнесменів  та кабінети депутатів.
   На Херсонщині Володимир Григорович відомий і як великий будівничий української культури. Він доклав багато зусиль для того щоб обласний центр мав свій художній музей, який носить ім’я його наставника і натхненника Олексія Шовкуненка.
   За роки його роботи на посаді начальника  обласного Управління культури  на Херсонщині будувалися нові приміщення бібліотек і розширювалася їх географія.
    Полотнам Майстра властива своя особистісна узагальненість форм та особливі авторські прийоми, вони наповнені емоціями і душевною щирістю їх творця. Володимир Чуприна  створив свій неповторний світ сповнений витонченої гармонії, співзвучності тонів і напівтонів та захопливої гри світла і тіні. І  подарував цей безмежний світ краси  нам.

  Каланчацька центральна бібліотека до ювілею Майстра підготувала мистецький колаж « Я звичайна людина», інсталяцію картини «Півонії» кисті  Володимира Чуприни та географію його виставкових мандрів.
  

   

  Працівники книгозбірні,  об’єднана громада та мешканці сіл Хорли і Максима  Горького сердечно вітають земляка, талановитого живописця Володимира Чуприну з поважним ювілеєм.



   Бажаємо ювіляру  яскравої і насиченої палітра життя. Нових творчих задумів і їх талановитого втілення! Многая літа, Майстре! Многая і благая літа!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *