75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

1 липня 2020 р.

Каланчацька бібліотека звітує за півріччя


      Бібліотека звітує про свою роботу 
      Протягом першого півріччя 2020 року Каланчацька централізована бібліотечна система здійснювала свою діяльність у відповідності до планів роботи   річного та перспективного,  Статуту, законодавства України щодо  бібліотек та бібліотечної справи в Україні та рекомендацій обласних методичних центрів.  
     Бібліотеки виконували всі покладені на них функції:  інформаційну, навчальну, розвивальну, культурологічну, пізнавальну тощо у відповідності до законодавства України.
     Бібліотеки здійснювали всі основні види діяльності  за напрямками:  реклама  бібліотек, просування  її можливостей та послуг, комплектування, обробка, облік та інвентаризація книжкового фонду,  обслуговування користувачів,  інформаційна та бібліографічна  діяльність,  популяризація літератури, презентаційна діяльність, видавнича діяльність, проекційна діяльність,  діяльність клубів та об’єднання за інтересами,  методична робота; участь в конкурсах, акціях, фестивалях, участь в дослідженнях та опитуваннях, висвітлення в  ЗМІ та мережі інтернет, буккроссингу, надання платних послуг, планування, облік, звітність.
      Книгозбірні задовольняють всі інформаційні потреби користувачів, використовуючи книжкові фонди, довідково-інформаційний апарат та мережу інтернет, популяризують літературу та періодичні видання шляхом оформлення  книжкових виставок, переглядів літератури, тематичних полиць та проведення різноманітних масових заходів:  інформаційних, діалогових, дискусійних й, навіть, розважальних, з усіх актуальних тем сучасності, до державних свят, ювілеїв видатних діячів країни та світу, літераторів, для всіх категорій та вікових груп жителів громади. Для юних відвідувачів проводяться й ігрові масові заходи.
     Користувачі з особливими потребами та люди з інвалідністю (на прохання) обслуговувалися на дому чи місцем тимчасового перебування. Складена картотека цих людей.
    З початку 2020 року по 16 березня 2020 року з метою популяризації літератури проведено цикли різноманітних масових заходів до визначних дат в історії країни та світу, до ювілеїв видатних діячів та літераторів, у відповідності до планів проведено засідання читацьких клубів та об’єднань за інтересами для молоді «Старшокласник», людей поважного віку «Спілкуймось!», місцевих літераторів «Дивослово», психологічної підтримки «В майбутнє з радістю» та ФанКлуб «КіноПошук». Зокрема, в секторі мистецтв відбулися виставки-презентації «Мистецькі барви у нашому житті» та «Мистецькі барви Тетяни Буцу», виставка «Дивосвіт народних ремесел». До Міжнародного Дня театру була презентована виставка  «Театральний всесвіт «Життя – театр, а люди в нім актори».
    Місцеві літератори та люди поважного віку в рамках спільного  засідання клубу «Дивослово»  та «Спілкуймось!» провели в січні  літературні посиденьки «Приходьте до нас посівати, з Новим Роком та Василем вітати».  
    В лютому – березні  майстри та  шанувальники літературного слова  зустрілися на засіданнях «Я зізнаюся Вам в коханні. Романтик – шоу до Дня закоханих та Віраж в минуле: акція – емоція «Гомер українського життя ХХ століття (до 115-річчя від дня народження Уласа Самчука (1905 – 1987), українського письменника.
    Відвідувачі центральної бібліотеки – люди поважного віку на засіданнях протягом січня – березня 2020 року провели для свої одноклубників обрядове свято «Свято посмішки і щастя – Масляна» та поетичну сагу «Ліна Костенко – поетеса епохи, королева української поезії».
    В клубі психологічної підтримки до оголошення карантину проведено інформаційну годину «Цей загадковий сон», бесіду – діалог Від депресії – до радості» та аутотренінг «Пам’ять та методи розвитку пам’яті».
    Для молоді та старшокласників в рамках читацького об’єднання «Старшокласник» в  січні та лютому 2020 року було організовано та проведено Урок історії «Соборність України від ідеї до сьогодення та Подорож у цікаву країну рідної мови «День рідної мови».
    Але з 17 березня 2020 року у зв’язку з оголошенням карантину, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2 та у відповідності до статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України  та у відповідності до рішення виконавчого комітету Каланчацької селищної ради Херсонської області від 17.03.2020 року № 56 «Про запобігання поширенню на території  Каланчацької селищної ради Херсонської області гострої респіраторної хвороби COVID-19,  спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»  встановлено карантин та заборонено відвідування  закладів  культури,  клубів за інтересами, любительських об’єднань в закладах культури, тому 17 березня бібліотеки зачинили двері для відвідувачів, але не припинили свою роботу.
    З 18 березня почали працювати так, де багато всього вперше:
зробили перші відеозаписи майстер−класів, запустили перші он−лайн зустрічі, створили перший фотобанк світлин та створили групу «Бібліотекарі Каланчацької ЦБС»  для роботи у мережі.
    20 березня бібліотеки повністю перейшли на роботу в умовах карантину, перестали видавати книги до послаблення карантину до 26 травня, але бібліотеки залишилися зі своїми користувачами й виконували стаціонарно, дистанційно та on-line.
    У відповідності до плану роботи проводяться on-line літературні конкурси, подорожі, екскурсії, поради, зустрічі, рекомендації, опитування, Тиждень молодіжної книги 
    На блог Каланчацької ЦБС за перше півріччя написано 85 різнотематичних  статей, а всього написано та розміщено 906 дописів з фото, а деякі й з відео-роліками, які переглянули більше 274 тисяч відвідувачів, на блог бібліотеки для дітей 56 дописів, Новопавлівської філії – 20 статей, Новокиївської філії  – 8. Всі матеріали розміщено з фотографіями, деякі з відеороликами.
    Започатковано цикл дописів «Поговоримо про кохання» з циклу рекомендованих до читання книг під час самоізоляції «Читанню карантин не завада».
    Створенню дописів передував підбір цікавих матеріалів, сайтів – цікавих та корисних відвідувачам у всесвітній мережі інтернет, фотографій книжок творів до дня  народження, ювілеїв видатних діячів України та світу, до визначних дат в історії України.
    Зокрема створено та розміщено дописи «Прислухайся до порад лікаря!», «Карантин читанню не завада», «Бібліотека on-line», «З Всесвітнім Днем здоров’я», «З  Благовіщенням», «Книги антиутопії, як джерело надії та оптимізму», «Читаймо, не марнуймо час даром», «Поговоримо про кохання», «Читай! Грай! Дізнавайся!», «Тиждень молодіжної книги «Залишайся вдома. Читай!», «Активність відвідувань Каланчацької бібліотеки зашкалює», «Великдень наближається», «Бібліотека + громада  = разом до успіху!», «Друг, помічник бібліотек – переможець Національного конкурсу», «З ювілеєм, шановний літераторе!», «З пам’яті не стерти…», «Нехай здійсняться ваші бажання», «Тиждень молодіжної книги в Каланчацькій книгозбірні», «Захисні маски дарує  бібліотека», «Наша бібліотека знову в числі переможців», «Як далеко та війна, а рани й досі так болять», «Справжнє обличчя війни», «Поклади квіти солдату Перемоги on-line», «Матусь вітаємо зі святом», «Панас Мирний… Його читають у всьому світі!», «Василь Стефаник – майстер української новели», «Людина тримається корінням своїм», «День Європи – свято миру та єдності», «Свято нашої ідентичності», «Чотири роки смутку за Юрієм Іржиком», «Наші діти – квіти землі», «Природа – наш рідний дім. Бережімо його!», «Вітаємо  з днем журналіста», «З зеленими святами вітає, дорогі наші друзі та колеги», «Дружба – найцінніший скарб», «Для Вас – бібліорандеву», «Мій рідний край… Херсонщина моя!», «Перегортає наша пам’ять болючі сторінки», «До уваги користувачів бібліотеки», «З Днем Молоді вітаємо», «Конституція – паспорт держави», «Конституція – оберіг нашої державності». Статті розміщено  на сторінці Каланчацької ЦБС у фейсбук  та у групах:  «Бібліотекарі Херсонщини»,  «Тільки жваві бібліотекарі»,  «Ми - українці»,  «Каланчак голос правди», «Каланчак  forum plus»,  «Мій Каланчак», «Каланчак Рublic», «Лідери бібліотечної справи»,  « LEAP - Library Electronic Access Project» , «Краєзнавство в бібліотеках Херсонщини», «Прес-клуб бібліотек Херсонщини».    
     Вперше Тиждень молодіжної книги проведено on-line, але змістовно та дуже цікаво, який проводиться щороку за ініціативи Херсонської обласної бібліотека для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова і приурочений до Всесвітнього дня книги та авторського права, який щорічно відзначається 23 квітня.   
    Співробітники Каланчацької централізованої  бібліотечної системи розробили цикл захопливих, пізнавальних  і цікавих віртуальних заходів для юнацької аудиторії, серед яких : Флешмоб «Залишайся вдома. Читай!», Он-лайн-спілкування «Поезія для душі», Он-лайн-подорож блогом «Каланчак літературний»,  Веб-читання «Читати модно: як заохотити  до читання», Віртуальна виставка-відкриття «Читаймо наших. 12 імен української літератури», Розумовий порадник «Книги, що змінюють життя», Он-лайн-перегляд «Азбука ранку - Як бути здоровим» або «Бути здоровим легко. Поради професіоналів», Літературна дегустація «З книжкою не сумно!» (Старицький М. «За двома зайцями», Перегляд відеофільму «За двома зайцями», Трохи про фільм «Згадати все. "За двома зайцями",  Віртуальна виставка-пазл «Херсонські письменники-ювіляри» та  Літературне надбання «Славний син землі каланчацької» (І.Дніпровський).
     В  рамках Тижня  молодіжної книги,  що пройшов під  гаслом  «Залишайся вдома. Читай!» відбулися  онлайн - зустрічі  з місцевою поетесою, активною учасницею бібліотечного  літературного об’єднання «Дивослово», вчителем історії та правознавства  Галиною Нігачовою  та  з тернопільською письменницею, поетесою, художницею, народною майстринею, другом нашої бібліотеки  Марією  Баліцькою.  На зустрічах  наші гості розповіли про себе, про те. що їх турбує, про джерела власного натхнення, про своє розуміння щастя  та про інші  важливі для кожної людини світоглядні речі. Галина Нігачова та Марія Баліцьціка відповіли на питання, що хвилюють молодіжну аудиторію, згадували про свої перші відвідини бібліотеки та про  роль бібліотеки в їхньому житті. Наші співрозмовниці  поділилися спогадами про те, що самі читали в юності, що справило найбільше враження та заклало основи формування їхньої особистості та надали рекомендації щодо читання молоді серед літературного розмаїття.
    Наші гості читали різнотематичні та різножанрові  твори з власного творчого доробку, які були схвально сприйняті учасниками он-лайн – зустрічей.
    На останок прозвучало багато щирих взаємних побажань здоров’я, натхнення, радості, посмішок , миру та добробуту і сподівань на подальшу співпрацю.
   Організатори зустрічей – працівники  каланчацької книгозбірні подякували  Галині Нігачовій та Марії Баліцькій за участь у творчих онлайн – зустрічах і запевнили, що завжди раді бачити їх в наших затишних бібліотечних залах.
     Інші віртуальні заходи, менш масштабні,  але не менш важливі , теж викликали зацікавленість в молодіжної аудиторії, багато хто використав їх як нагоду глибше ознайомитися з можливостями нашої бібліотеки, творчим потенціалом її працівників і відкрив для себе багато нового і маловідомого, як наприклад, сценічна доля драматургічних творів нашого відомого земляка Івана Дніпровського.
   А працівники книгозбірні з незмінним ентузіазмом і творчим підходом набули корисного досвіду дистанційної роботи в умовах карантину та самоізоляції, зокрема по створенню  та розміщенню відеороликів.
    Працівниками центральної бібліотеки були створені:  Віртуальна подорож «Найцікавіші місця в Європі»,  Інформаційний дайджест «Європейське кіно»,  Віртуальна мандрівка «Найдивовижніші музеї світу» (в рамках сектору мистецтв), ЕКОонлайн-виставка «Що ви знаєте про зелений туризм», Бібліорандеву «Що новенького в бібліотеці», Фотоколаж «Херсон вдень і вночі», Відеоекскурс «Конституція України. Від Пилипа Орлика до сьогодення», До Дня перемоги онлайн конференція «Поклади квіти солдату Перемоги on-line !».
      Для юних користувачів бібліотекою для дітей  створено та розміщено на блозі бібліотеки  та у групах на фасебоок:  Відеоурок патріотичних цінностей "Вимріяна поколіннями", Відеопрезентація «Книги кольору веселки», Відеочеленджендж  «Волонтерська топ - п'ятірка  книжок нашої бібліотеки», до Міжнародного дня захисту дітей «Чарівна Країна дитячих мрій»,  Відеопідбірка літератури «Книги, які пахнуть літом», Відеопрезентація книг «Читайте про родину, читайте з родиною», з Днем Матері «Матусю, рідненька моя», до Дня пам’яті та примирення та до Дня Перемоги відео – презентація «10 топ-книг, які варто прочитати про Другу світову війну»,   Віртуальна подорож світом казки "П'ять парків розваг",  Відеопрезентація "Історичний екскурс "Отаман "Степової дивізії",  Флеш-моб  #язалишаюсьвдомачитаюнаприроді»,  Невідомий Іван Дніпровський до125-річчя від Дня народження, Онлайн майстер - клас "Чарівна квіточка",   Відеопрезентація  «Карантин –не привід сумувати»,  Віртуальна книжкова виставка  «Книги – ювіляри 2020».
        Горьківська сільська бібліотека-філія створила  Поетичний стрім до 70-річчя А. Кичинського. Вірш читає Синьоока Тетяна, учениця 9 класу та вчитель початкових класів Синьоока Віра Олександрівна,  до Дня пам'яті та примирення юні читачі Синьоока Анна та Кович Сергій взяли участь у поетичних читаннях "І живуть у пам'яті народу його вірні дочки і сини", "Все починається з мами","Горьківська сільська бібліотека мандрує по Європі", до 9 травня «Навіки в пам’яті народній»,  до Дня вишиванки «Неперевершена краса української вишиванки», до Дня Матері «На світі все починається з мами», до Дня Батька «Всі радійте нині свято, ось такий у мене тато», до Дня захисту дітей «Ми щасливі діти України».
     Привільська сільська бібліотека-філія створила для своїх користувачів  відео-ролик  до 70-річчя  з дня народжнення А. Кичинського  «Юні вітають ювіляра».
     Новопавлівська бібліотека-філія створила та розмістила для своїх он-лайн відвідувачів  поетичний стрiм до 70-річчя з дня народження  А. Кичинського - вiрш "Мipаж" у виконаннi Анастасiї Чорної, до Дня матерi  "Вiдеопривiтання для мам" у виконаннi Андроннiкова Тимофiя.
     Новокиївська сільська бібліотека-філія для відвідувачів створила розмістила для он-лайн перегляду  також поетичний Стрім» до 70-річчя А. Кичинського, до Дня вишиванки  «Моя вишиванка, ніби райдуги світанки», «Вірш у кадрі» у виконанні Івкової Анни, до Дня Європи «Віртуальна подорож країнами Європи», до Дня Матері –  Відео-привітання.
     Наголошуємо на тому, що всі матеріали по заявлених  заходах в рамках можна знайти на наших сторінках в соціальній мережі Facebook, на блозі Каланчацької ЦБС, бібліотеки для дітей, блогах Новопавлівської та Новокиївської філій та у групах: «Бібліотекарі Херсонщини»,  «Тільки жваві бібліотекарі»,  «Ми - українці»,  «Каланчак голос правди», «Каланчак forum plus»,  «Мій Каланчак», «Каланчак Рublic», «Лідери бібліотечної справи»,  « LEAP - Library Electronic Access Project» , «Краєзнавство в бібліотеках Херсонщини», «Прес-клуб бібліотек Херсонщини», «Інформативна Херсонщина».та на особистих сторінках бібліотекарів Каланчацької ЦБС.
    Працівники Каланчацької централізованої бібліотечної системи в період карантину, спричиненого пандемією корона вірусу, розширили діапазон послуг та ресурсів, які можна отримати віддалено.
    Книгозбірні намагаються бути цікавими та корисними. Дехто з працівників  працює дистанційно, а дехто пішли у відпустки, а ще дехто шиє захисні маски.
   Зокрема, бібліотекар Маргарита Молдован виявила ініціативу шити захисні маски, а завдяки тому, що добре володіє цією чудовою справою, маски виходять у неї дуже гарні.
    Тканину та нитки для масок бібліотекарі позносили з дому, а резинки люб’язно подарувала місцевий приватний підприємець  А. В. Чихрай, за що ми їй щиросердно дякуємо!
   Маргарита Молдован вже пошила майже 200 масок для працівників бібліотечної системи, користувачів, рідних, друзів, сусідів. А ще забезпечили масками працівників Головного будинку культури.  По маски також звернулися декілька депутатів Каланчацької громади. Решту масок роздаємо через Каланчацьку районну організацію Товариства Червоного Хреста України.
    Після  послаблення карантину Каланчацька центральна бібліотека  відновила свою роботу.   Відновила,  але не в повному обсязі.
   Масові заходи та засідання клубів і читацьких об’єднань за інтересами:  молоді «Старшокласник», людей поважного віку «Спілкуймось!», місцевих літераторів «Дивослово», психологічної підтримки «В майбутнє з радістю» та ФанКлуб «КіноПошук», на превеликий жаль, поки що не проводяться.
    Й сьогодні, під час карантину, відчуваємо, що бібліотеки є важливими та потрібними для користувачів. Тому й намагаємося зробити деякі бібліотечні послуги адаптованими, намагаємося бути цікавими та корисними для вас.
  Запрошуємо відвідувачів бібліотеки скористатися послугами абонементу: вибрати собі літературу до смаку, повернути прочитані книги, замовити послугу – доставка книжки додому чи у місця Вашого тимчасового перебування, отримати бібліотечно-бібліографічні довідки будь-якого характеру, або замовити необхідну літературу, якої немає в нашій книгозбірні, по міжбібліотечному абонементу з Херсонської наукової універсальної бібліотеки ім. Олеся Гончара.
   А здані книжки одразу потрапляють на 14-денний карантин – на спеціально обладнаану полицю.
   У відповідності до вимог дотримання послабленого карантину працівники бібліотеки обслуговують відвідувачів у захисних масках та рукавичках. Декілька разів на день в приміщенні проводиться вологе прибирання, протирання антисептиками.
   Всіх відвідувачів також запрошуємо заходити до бібліотеки лише по двоє людей, дотримуватися профілактики  – користуватися засобами індивідуального захисту, антисептиками, дотримуватися безпечної  (1.5 – 2 метри ) дистанції.
    Оголошені обласні та Всеукраїнські заходи, в яких книгозбірні Каланчацької ЦБС беруть активну участь, а саме:  обласний  інтелектуальний турнір  «Ігри патріотів Херсонщини»,  Всеукраїнський конкурс  «КНИГОМАНІЯ – 2020», обласна бібліотечна акція на підтримку дитячого читання «Мрій! Читай! Досягай!»,  обласний фестиваль бібліотечних волонтерських бригад  «KsVolonterFest – 2020»,  фінал Всеукраїнського конкурсу «Лідер року»  – оголошений  обласною бібліотекою для дітей ім. Дніпрової Чайки,  обласний конкурс на кращу роботу з молоддю «Бібліотека і молодь:  новий час, нові можливості», обласний конкурс на кращу фотозону в бібліотеці – Обласним Бібліотечним Товариством,  Всеукраїнське опитування «Молодь і книги: чому варто читати?»,  Всеукраїнський конкурс «Успішні бібліотечні програми для молоді»,  обласне опитування «Сучасна література: вподобання та кумири молоді»    обласною бібліотекою для молоді  ім. Бориса Лавреньова –  всі ці заходи  проводяться  дистанційно та On-Line у відповідності до Положення по їх проведенню. Ласкаво запрошуємо до участі всіх бажаючих.
      Й, навіть, підчас карантину є приємні новини – успіхи та перемоги !
      Каланчацька центральна бібліотека взяла участь у Національному конкурсі «Благодійна Україна», представила активну читачку, помічницю, волонтерку, керівника бібліотечного об’єднання людей поважного віку «Спілкуймось!»  на громадських засадах, друга бібліотеки Т.Д. Петруненко й  її кандидатура перемогла, Тетяна Дмитрівна отримала Диплом переможця та після карантину буде запрошена для нагородження цінним подарунком.
      У конкурсі Міжнародної організації IREX в проекті ПУЛЬС “Бібліотека + громада: разом до успіху” за активну участь наша книгозбірня отримала  Сертифікат.
       В  конкурсі Фундації Дарини Жолдак + Нової  Пошти  Каланчацька  ЦБС теж перемогла, отримала в подарунок чудові ілюстровані дитячі книжечки для юних читачів  всіх бібліотек  Каланчацької ОТГ на суму 2100 гривень.
      Центральна бібліотека взяла участь й в конкурсі Українського Інституту Книги, переможців ще не визначено, чекаємо на результати, сподіваємось на успіх.
    В районній газеті «Слава праці» про бібліотеки Каланчацької ЦБС за I півріччя 2020 року було надруковано 11 статей, деякі з фотографіями.
    Протягом звітного періоду проводилася робота з фондом:   ремонт  книг, розстановка, списання, складання актів.
    Бібліотека  є  депозитарієм краєзнавчої інформації: це краєзнавчі видання та папки-накопичувачі, тематичні виставки, картотека краєзнавчої інформації.
    Щоденно статті з нових газет описуються та вливаються у картотеку статей періодичних видань.
    Всі періодичні видання, які одержують бібліотеки, підшивалися в папки та зберігаються у відділі єдиного книжкового фонду у терміни згідно з інструкціями по зберіганню періодичних видань. Районна газета «Слава праці» зберігається з 1967 року.
    Постійно проводиться робота з боржниками по вчасному поверненню книжок,  це – нагадування, попередження  по телефону  та  електронною поштою. Випускники шкіл звертаються до бібліотек з обхідними листами.
    Постійно проводиться робота з каталогами та картотеками: поповнення новими надходженнями, створення актуальних рубрик та вилучення карточок списаної літератури.
    Краєзнавчі та тематичні папки-досьє «Мій рідний край, моя земля»,  «Видатні люди Херсонщини», «Герої XXI століття», «Організації та підприємства району»,  «Тут Батьківщини моєї початок» (історія Каланчака), «Розкажи історію Херсонщини», «Господарка Херсонських степів» (Про Фальц-Фейнів), «Каланчак літературний», «Пам’яті полеглих будьте достойні!» (Ветерани  Другої світової), «Невідомий І.Дніпровський»  та систематична картотека статей з періодичних видань постійно поповнюються новими документами.
    Проведена робота по редагуванню систематичного каталогу та краєзнавчої картотеки статей.
     Методистом для бібліотекарів сільських бібліотек-філій  в першому  півріччі 2020 року проведено семінар – практикум «Актуальні питання роботи бібліотек з користувачами крізь призму сьогодення».
   В період карантину методичні рекомендації та поради надаються дистанційно по телефону, on-line, в мережі інтернет на Facebook створено групу «Бібліотекарі Каланчацької ЦБС»,  завдяки цьому постійно підтримується зв’язок між книгозбірнями Каланчацької ЦБС.
  Попереду нові плани, нові успіхи, нові перемоги !!!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *