75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

8 травня 2020 р.

Поклади квіти солдату Перемоги on-line !



     Сімдесят п’ять років тому радянські війська у героїчній борні підняли червоний стяг над поверженим Берліном та принесли світу довгоочікувану перемогу.


     Ця дата залишиться найвеличнішим спомином у серці кожного громадянина України. Адже саме наша країна зазнала найбільших жертв і руйнувань у страхітливій Другій світовій війні.

     Минають десятиліття…  Народжуються і виростають нові покоління. Але в пам'яті народній ніколи не згасне подвиг тих, хто боровся і поліг за визволення рідної землі.

     Нелегке наше сьогодення не може заступити радості приходу весни, а разом з нею і Дня перемоги. Цей день залишиться для нас завжди затьмареним від гіркоти втрат і осяяний сонцем Перемоги.
    Щороку в травні  Каланчацька централізована бібліотечна система проводить цикл заходів присвячених Дню Перемоги над нацизмом. Головним, з яких є акція започаткована відділом обслуговування центральної бібліотеки «Поклади квіти солдату!».
    З 2015 року ми почали відзначати і 8 травня – День пам’яті та примирення. Сумна і важлива дата, яка має нагадати всім нам про необхідність збереження миру на планеті та недопустимість війни.
    Цьогоріч, за умов карантину і загрози коронавірусу COVID – 19 до назви «Поклади квіти солдату!» додалося слово «он-лайн» , до акції долучилися і наші сільські бібліотеки – філії. За ініціативи методиста Каланчацької ЦБС Ольги Гавран та підтримки директора Надії Василівни Федкевич відбулася відео зустріч – спомин мета якої згадати рідних, односельчан, в’язнів концтаборів, дітей війни, вдів, усіх, кого чорним крилом торкнулася Друга світова.
    Центральну бібліотеку представляли Н.В. Федкевич, О.А. Гавран, О.О. Гриценко, Л.М. Шаваровська та Н.В. Яковлєва, дитячу бібліотеку –  заступник директора ЦБС по роботі з дітьми В.В. Гончарова, а  Горьківську філію - Любов Адаменко, Новопавлівську -Тетяна Жук, Новокиївську -  Світлана Частило, Привільську - Алла Папко.
    Кожен з учасників поділився спогадами про рідних і близьких, яким випало на долю пройти жахливим горнилом війни.
    На он-лайн – зустрічі демонструвалися безцінні раритети з сімейних архівів – фото, листи з фронту та похоронки.
   Учасники зустрічі вшанували пам'ять нашого  земляка Героя Радянського Союзу Т.Я. Левицького, загалом же на гірких дорогах  війни  Каланчацький район втратив  1740 своїх синів та дочок.
     На відео-зустрічі «Поклади квіти солдату он-лайн!»  прозвучали вірші воєнної тематики, та розповідь про те, чому саме червоний мак є символ пам’яті жертв війни.
   Бібліотекарі поділилися досвідом краєзнавчо – пошукової роботи  та збирання  та накопичування документальних свідчень про своїх земляків – учасників війни та символічно поклали квіти солдату, кожному з мільйонів, що підставили свої груди під кулі, захищаючи наше з вами майбутнє .
     Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр.
   Не щезне в пам’яті людській, не піде  в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу. Не можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших.
На землі зосталось Вас так мало,
Вже стареньких, зболених, сумних…
Пам’ятаймо подвиг Ветерана
І шануймо всіх, іще живих!
В зиму люту, чи в весну духмяну,
Як зустрів, в пошані зупинись,
До землі вклонися Ветерану,
                                           Низько, низько вдячно поклонись! 
     Каланчацька централізована бібліотечна система вітає громаду з Днем Перемоги!
     Зичимо добра, миру та злагоди! Уклінна дяка ветеранам Другої світової ! Вічна пам'ять загиблим!
Здоров’я та щасливого життя живим учасникам війни !!!

   

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *