75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

18 травня 2020 р.

Свято нашої ідентичності !


  
   День Вишиванки – чудове свято ! 


   В українських вишиванках навіки закодовані наші символи, наші обереги, багатовікова, цікава та героїчна наша історія.

    Всесвітній День вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти  споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.
    21 травня в Україні відзначається  День вишиванки. Це свято було засноване у 2006 році за ініціативи студентки факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк, яка запропонувала ідею акції “Всесвітній День вишиванки”.



    Спочатку акцію підтримали кілька десятків студентів і викладачів університету, простий флешмоб студентів перетворився на могутній патріотичний рух серед українців усього світу. А вже наступного року до Дня української вишиванки долучились ВУЗи та колективи не лише Чернівців та області, в подальші роки свято вийшло на всеукраїнський рівень …

    Патріотичне свято охоче підхопила українська діаспора

    Вишивану сорочку українці одягали з давніх-давен, вони свято вірили, що вишиванка захищає від усіх негараздів  та є оберегом кожної людини.

   Саме вишиванка символізує і несе в собі духовне багатство народу, вишиванка несе високу мудрість і традиційний зв’язок поколінь. Й дійсно, вишиванка – наш  національний оберіг !

   С цього часу свято вишиванки стало дуже популярним.

   Дуже приємно, що з кожним роком все більше і більше людей долучається до цього свята, яке швидко розрослося до всеукраїнського рівня, а незабаром до нього почала долучатися українська діаспора, а також прихильники України в різних країнах світу. Всеукраїнський День вишиванки став міжнародним святом, його відзначають люди у понад 50 країнах світу.

    Й сьогодні вишиті сорочки, спідниці, сукні сучасним юнакам та дівчатам, сивочолим чоловікам та солідним дамам пасують так само, як і 300 років тому їхнім пращурам.

    Коли потрібно святкувати День вишиванки?

    Відзначення Дня вишиванки в Україні немає фіксованої дати. Щороку День вишиванки святкується у третій четвер травня, в цьому році він припадає на 21травня 2020 року.

    День української вишиванки …

    В цей день на вулицях більшає людей у вишитих сорочках, сукнях, спідницях, туніках … В цей день у вишиванки в Україні вбирають, навіть, пам’ятники.  Пригадаймо, яку 2016 році вишиті сорочки «вдягнули на себе» скульптура Либіді та Засновники Києва на Майдані Незалежності.   

  Українці тематичним декором у вигляді стрічок з червоно-чорними візерунками, гуцульськими мотивами прикрашають свої будинки, автівки, домашніх улюбленців, валізи та сумки…

       Сьогоднішній карантин, спричинений пандемією коронавіруса COVID-19 — не стане на заваді святкуванню Дня вишиванки у 2020 році.

      Даваймо запропонуємо креативні ідеї, створимо гарний настрій, on-line –заходи, парад наших фотографій у улюблених вишиванках …

     З  чудовим святом, з  Днем Вишиванки !

     Відсвяткуємо його всією громадою !

     Нехай це чудове свято зітре кордони та об'єднає українців по всьому світові заради миру, добра, благополуччя!

     Бажаємо усім нам зміцнення української ідентичності заради процвітання країни.

     Носімо вишиванки ! Носімо щодня !

     Це дуже гарно, красиво, урочисто, святково !!!




Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *