75800 Україна Херсонська обл. смт Каланчак вул.Чорноморська,7 ТЕЛ.:(05530)-3-11-40 E-mail:kalanchak.biblioteka@gmail.com
Бережіть себе та своє здоров'я. Мийте руки, тримайтесь на безпечній відстані від інших і перевіряйте ресурси з рекомендаціями на час пандемії COVID - 19.

6 березня 2020 р.

Українські вареники – то краса і сила!


      В Гаврилівській сільській бібліотеці-філії Каланчацької ЦБС –"Свято українського вареника".
      Беззаперечна істина: національна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література і мистецтво. Борщ, галушки, кутя, голубці, сирники, сало, гречаники, холодець – це все наше національне надбання!
    А  вареники – то взагалі український бренд! Як кажуть: „Вареники, вареники, Божі хваленики, не кожен їх варить, але кожен їх хвалить”.
    Галина Журинкіна – бібліотекар Гаврилівської книгозбірні провела чудовий святковий захід до Міжнародного жіночого дня "Свято українського вареника", на якому були присутні друзі по клубу «Окрилені досвідом» та інші представниці прекрасної статі місцевої громади. 
    Пані Галина натура творча і обдарована тож і підхід до організації заходів у неї не тривіальний.
    Бібліотекарка уславивши жінку – матір, дружину, бабусю наголосила на тому, що українська жінка ще й гарна і вправна  господиня. А щоб пересвідчитися в цьому достатньо посмакувати кулінарним брендом нашої країни – варениками і принагідно розповісти історію виникнення цієї страви, легенди з нею пов’язані, загадки, приказки і казки.
     Вареники у структурі святково-обрядової їжі виконують важливі  функції, наприклад, об’єднувальну, бо ліпили і їли  їх цілою родиною та ще ж і з жартами та піснями,  символічну, бо вареник – це  достаток, багатство, і  магічну, бо вареники обов’язково готували, коли народжувалася худоба, яка мала бути такою ж круглобокою. як вареничок.
     Галина Леонідівна розповіла, що люблять вареники і в українській  діаспорі. Вареник, навіть, увічнили в камені в канадському  Глендоні. На центральній площі міста височіє пам’ятник варенику, який вважається офіційним символом міст. Кулінарне диво з каменю заввишки у 9 метрів важить майже три тони.
     Українознавці стверджують, що вареник - продукт споконвіку наш, український, і як аргумент приводять зображення вареника на трипільському посуді та примовки, що з давніх – давен побутують у нашій мові.
Їжте вареники бульб’яні, щоб ваші щічки були рум’яні.
Їжте вареники з капусти, щоб животи у вас були тлусті.
Їжте вареники з гречки — не буде між вами суперечки.
Їжте вареники з ревеню – не будете биті ремінем.
Їжте вареники з вишень – будете мати багато грошей.
Їжте вареники з грибами, щоб були ви багаті кумами.
Їжте вареники з маком — усі їжте зі смаком.
Їжте вареники з сиром — з добром вас і з миром.
   Бібліотекар зауважила, що в наш час в Україні  вже традиційно проводяться різні заходи по уславленню нашого смачного бренду. Наприклад, свято «Вареника» провели у Кам’янці-Подільському, в Луцьку пройшов фестиваль вареників, на Львівщині, у Дрогобицькому професійному політехнічному ліцеї, відбувся міжнародний фестиваль «Український вареник – символ родинної кухні».
    Весело з піснями, жартами, сценками, гуморесками, віршами, побажаннями  пройшло свято  8 Березня  в поєднанні зі святом вареника.
    Наприкінці зустрічі Галина Леонідівна ще раз привітала всіх гостей книгозбірні зі святом, подякувала вчителям та учням Гаврилівської загальноосвітньої школи за допомогу у підготовці заходу і звичайно ж уклінна дяка всім друзям сільської бібліотеки за підтримку і повагу до книгозбірні і праці бібліотекаря. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *